Trafic intens (de influenţă) la nivel înalt

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 24 mai 2011

"Aş vrea să fac menţiunea legată de ultimele acţiuni cu privire la poliţia de frontieră şi la vămile din frontieră - esenţa fraudei vamale este la vămile din teritoriu, acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii, accizele, TVA. Aş vrea să văd acţiunea în vămile din interior, inclusiv în vama din Constanţa, care e de frontieră, dar nu trebuie omisă", a spus Traian Băsescu, la 7 martie, la bilanţul Ministerului Public.

"Aş vrea să fac menţiunea legată de ultimele acţiuni cu privire la poliţia de frontieră şi la vămile din frontieră - esenţa fraudei vamale este la vămile din teritoriu, acolo unde se stabileşte valoarea mărfurilor, cantitatea mărfii, accizele, TVA. Aş vrea să văd acţiunea în vămile din interior, inclusiv în vama din Constanţa, care e de frontieră, dar nu trebuie omisă", a spus Traian Băsescu, la 7 martie, la bilanţul Ministerului Public.

Senatorul PDL Mircea Banias a fost pus sub urmărire penală de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă. Secţia de combatere a corupţiei din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) face investigaţii cu privire la senatorul PDL de Constanţa, Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, ambii fiind aduşi, ieri, pentru a fi audiaţi la sediul DNA. Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu sunt suspectaţi într-un caz de evaziune fiscală cu produse petroliere aduse în Portul Constanţa, cercetarea fiind începută de Parchetul Capitalei şi declinată DNA din cauza prejudiciului, care în două luni a atins un milion de euro.

Zeci de percheziţii au avut loc ieri dimineaţă, în Bucureşti şi Constanţa, fiind vizată şi casa secretarului general al Ministerului Administraţiei şi Internelor Laurenţiu Mironescu. La descinderi au participat poliţişti de frontieră, coordonaţi de procurori DNA. Poliţiştii de frontieră au făcut percheziţii şi în clădirea vămii Agigea Sud, precum şi la sediul Romtrans din localitate. De asemenea, în cadrul descinderilor au fost vizaţi şefii vămilor din Constanţa şi din Bucureşti, precum şi mai mulţi vameşi şi un poliţist de frontieră de la Transporturi Navale din Constanţa. Şi directorul general adjunct al Grupului Nave al Poliţiei de Frontieră Constanţa, Adrian Pătraşcu, a fost adus de poliţie la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a fi audiat în acest dosar. Toţi aceştia sunt suspectaţi de implicare într-un dosarul instrumentat de Poliţia de Frontieră încă din octombrie 2010, privind transporturi ilegale de mărfuri de contrabandă venite din China, prin porturile de la Marea Neagră, în containere.

Prima măsură în ceea ce îl priveşte pe Mironescu a fost luată în urma întâlnirii dintre premierul Emil Boc şi ministrul Administraţiei şi Internelor Traian Igaş, secretarul general al MAI fiind demis.

Surse judiciare au precizat că zeci de vase cu ţiţei au fost aduse în Portul Constanţa, unde nu au fost verificate corespunzător ca urmare a presupuselor intervenţii făcute de senatorul PDL de Constanţa Mircea Banias şi secretarul general al MAI, Lurenţiu Mironescu, precum şi de alţi lucrători vamali. Persoane interesate, prin intermediul unor firme fantomă, aduceau produse petroliere categoria "motorină" care fie nu erau vămuite, fie erau vămuite la o altă categorie, ce nu presupunea accizarea, iar ulterior acestea erau vândute pe piaţa neagră. Senatorul Mircea Banias este asociat cu Laurenţiu Mironescu în firma "Euro Shipping Services" SRL. Firma "Euro Shipping Services" SRL a fost înregistrată la Registrul Comerţului în septembrie 2001 şi îi are ca asociaţi pe Ioan Bălan (30%) şi Laurenţiu Mironescu şi Mircea Banias cu câte 35%.

Mircea Banias s-a arătat contrariat de decizia DNA, declarând că nu înţelege de ce a fost pus sub urmărire penală, susţinând că nu a discutat niciun moment cu lucrători ai Portului Constanţa şi nu cunoaşte absolut nimic despre transportul cu produse din China. Întrebat de presă dacă îl cunoaşte pe Laurenţiu Mironescu, senatorul a spus că este prieten cu acesta, iar din anul 2005 deţin împreună părţi sociale la o societate cu specific maritim. Senatorul Banias a fost adus de poliţişti luni, la ora 9.00, la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde i s-au prezentat acuzaţiile care i se aduc, parlamentarul ieşind de la audiere după trei ore. Potrivit articolului 72 din Constituţie, parlamentarii nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

Senatorul PDL Mircea Banias a mai fost acuzat pentru favorizarea infractorului în dosarul privind vânzarea unor motoare industriale de la UCM Reşiţa firmei lui Said Baaklini, achiziţie ce a condus la o restituire de TVA în valoare de 60 milioane euro. Mircea Banias a fost cercetat în acest dosar alături de Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda şi Eugen Bogatu. În februarie, Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda şi Eugen Bogatu au fost trimişi în judecată în dosarul UCM Reşiţa. Procurorii anticorupţie au dispus atunci scoaterea de sub urmărire penală în această cauză a senatorului democrat-liberal de Constanţa, Mircea Banias.

Mircea Banias a fost director al Administraţiei Porturilor Constanţa şi a fost ales în colegiul uninominal 4 din Circumscripţia electorală nr.14 Constanţa, la alegerile din 30 noiembrie 2008. Senatorul Mircea Banias este vicelider al grupului parlamentar al PDL. Conform declaraţiei de avere completate în februarie 2011, senatorul Mircea Banias deţine trei terenuri intravilane în Constanţa, unul dintre acestea fiind pe faleza nord, obţinute în perioada 1993-2005, prin vânzare-cumpărare. Banias are şi două apartamente în Constanţa, obţinute tot prin vânzare-cumpărare. De asemenea, el deţine o cotă parte de 1/2 dintr-o casă de locuit pe faleza nord, construită în anul 2007 şi având o suprafaţă de 250 mp. Mircea Banias mai are bijuterii din aur şi argint şi ceasuri, dobândite în perioa-da 1999-2009, în valoare de 10.000 de euro. Senatorul PDL are depozite bancare totale de 491 euro şi 482.150 de lei. În ultimul an fiscal, Banias a obţinut venituri ca senator de 68.996 lei, iar ca profesor de 19.200 lei, precum şi 405 lei din chirii, iar soţia sa a încasat un venit total de 32.881 lei ca expert în proiecte. De asemenea, el avea de încasat dividende de 6.778,87 lei de la SC Euro Shipping Serv SRL.

Secretarul general al MAI Laurenţiu Mironescu, fost deputat PDL în perioada 2004-2008, are o carieră îndelungată în transporturi navale. Conform declaraţiei de avere din februarie 2011, Laurenţiu Mironescu deţine cinci terenuri intravilane, dintre care două în Constanţa, unul în Eforie Sud, unul în Ovidiu şi unul în comuna Adunaţi din judeţul Prahova. De asemenea, el are un apartament în Bucureşti, o casă în Eforie Sud care ar fi fost primită ca donaţie, o casă în Ovidiu moştenită împreună cu soţia sa şi două case de vacanţă în Constanţa şi Adunaţi, de asemenea moştenite. El are şi un autoturism Land Rover Defender, cumpărat în 2007, trei conturi în bancă de aproape 55.000 de euro şi un cont de 6.700 de lei. Mironescu a investit 30.000 de euro la Euro River Transport SRL şi 10.000 de lei la Euro Shipping Services SRL. Secretarul general al MAI are o datorie de 320.000 de euro, la o persoană fizică, scadentă în 2020.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Datorie de 320.000 EURO la persoana fizica; scadenta in 2020 - adica la calendele grecesti !

    Sa-l creada mutu'..... 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb