Ţările G20, într-un acord istoric pentru stabilizarea preţurilor alimentelor

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 iunie 2011

Grupul celor mai dezvoltate economii din lume (G20) a ajuns ieri, la Paris, la un acord "istoric", cu aplicare imediată, privind lupta împotriva volatilităţii preţurilor alimentelor, anunţă ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire.

"Este o zi mare. Am ajuns la un acord istoric", a afirmat oficialul francez, la finalul reuniunii G20 pe probleme de agricultură, subliniind că acordul conţine măsuri concrete, nu doar declaraţii de principiu.

Bruno Le Maire a amintit, printre măsuri, implementarea unui sistem transparent de monitorizare a stocurilor globale de alimente, constituirea de rezerve alimentare de urgenţă şi implicarea în cercetare, respectiv crearea unui mecanism de răspuns rapid în caz de secetă în ţările agricole.

La rândul său, ministrul american al Agriculturii, Tom Vilsack, a salutat acordul la care au ajuns reprezentanţii G20. "Consensul obţinut de miniştrii Agriculturii reflectă o unitate istorică pentru rezolvarea provocărilor presante ale foametei şi volatilităţii preţurilor produselor alimentare".

Franţa, care deţine preşedinţia G20 în acest an, a propus un plan de acţiune bazat pe reinvestiţii în agricultură pentru producţii mai mari şi mai bune, îmbunătăţirea transparenţei pieţelor, ameliorarea coordonării la nivel internaţional pentru prevenirea şi gestionarea crizelor, şi dezvoltarea unor instrumente de reglementare a pieţei derivatelor pe materii prime agricole.

Referitor la transparenţa stocurilor, faţă de care India şi China îşi exprimă nemulţumirea, considerând că este vorba despre informaţii strategice, G20 se va limita la punerea în aplicare a unui sistem de informaţii asupra pieţelor - AMIS, în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie (FAO). Prin acest sistem se va urmări încurajarea ţărilor în împărtăşirea de informaţii şi îmbunătăţirea sistemelor de informaţii existente, fără să fie prevăzute măsuri coercitive.

Fluctuaţiile mari ale preţurilor alimentelor au generat, în ultimii ani, instabilitate globală, în special în ţările cele mai sărace.

Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, din luna iunie 2010 până în prezent, majorarea şi volatilitatea preţurilor alimentelor au dus la creşterea cu aproape 44 de milioane a numărului celor care trăiesc sub pragul sărăciei la nivel mondial, la un miliard de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb