China va deveni beneficiarul numărul unu al planurilor americane şi europene de a sancţiona vânzările iraniene de petrol în efortul de a obliga regimul să-şi abandoneze programul nuclear, relatează Bloomberg.
În timp ce membrii UE negociază embargoul asupra ţiţeiului iranian, iar americanii încep să impună sancţiuni pentru a complica plăţile globale pentru materia primă, rafinăriile chinezeşti deja obţin avantaj din presiunea creată. Astfel, China cere discounturi şi termeni mai avantajoşi pe ţiţeiul Iranului, potrivit analiştilor.
"Sancţiunile împotriva Iranului întăresc mâna chinezească la masa negocierilor", a afirmat Michael Wittner, şeful de cercetare pe piaţa petrolieră al Societe Generale în New York. Rafinăriile chinezeşti vor obţine cel mai probabil discounturi pe contractele de ţiţei iraniene, pe fondul încetării sau reducerii achiziţiilor altor cumpărători pentru a evita să fie penalizaţi de către sancţiunile Statelor Unite şi ale UE.
În acelaşi timp, Statele Unite suportă cel mai mare cost al patrulării şi supravegherii aeriene şi navale a Strâmtorii Ormuz, prin care tranzitează zilnic 17 milioane de barili de ţiţei, aproximativ 20% din producţia mondială. China, pe de altă parte, al doilea importator după Statele Unite, se bucură de protecţie şi rute de comerţ fără a plăti nimic.