Brokerii: Aşteptările mari pentru dividendele SIF-urilor umflă cotaţiile

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 ianuarie 2012

Brokerii: Aşteptările mari pentru dividendele SIF-urilor umflă cotaţiile
  • document ataşat grafice SIF-uri
    apasă aici pentru a descărca.

    SIF Moldova, vedeta plutonului

    Aprecierea semnificativă a cotaţiilor acţiunilor SIF, din ultimele două zile, este pusă de brokeri, printre altele, pe seama aşteptărilor ridicate pentru dividendele ce vor fi distribuie în acest an.

    Sectorul a făcut distincţie faţă de restul acţiunilor de la Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-FI, care îi urmăreşte evoluţia, încheind şedinţa de ieri cu o apreciere de 1,05%, după o creştere de 2,64%, miercuri, în condiţiile în care BET-C, indicele principal al pieţei, s-a apreciat cu numai 0,35%, ieri, iar cu o zi înainte scăzuse cu 0,18%.

    Vedetele au fost acţiunile SIF2 Moldova, care au avansat cu încă 3,85%, ieri, după urcuşul fulminat de 6,36% de miercuri.

    "Aprecierea cotaţiilor SIF ţine de un cumul de evenimente care au efecte pe termen scurt şi mediu", ne-a declarat Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, adăugând: "În primul rând, menţionăm că ultimul pas al majorării limitei de deţinere la SIF-uri a fost îndeplinit prin publicarea legii în Monitorul Oficial, fapt ce a condus la apariţia interesului celor ce doresc deţineri mai mari de 1%. În aceeaşi măsură, interesul faţă de aces-te titluri este insuflat de dividendele ce urmează a fi plătite de aceste companii. Vânzarea deţinerilor BCR a generat un profit crescut la majoritatea SIF-urilor, în cazuri excepţionale la SIF2 (n.r. Moldova) şi SIF3 (n.r. Transilvania). Din acest motiv, dacă privim în trecut şi apreciem o rată similară de distribuire a dividendului constatăm că randamentele acestora sunt extrem de generoase, mult peste dobânzile bancare.

    Ţinând cont de aceste elemente descrise mai sus, apreciez că sectorul SIF-urilor poate porni anul sub auspicii pozitive şi se va bucura în continuare de interesul inves-torilor, fapt ce va genera volume şi cotaţii în creştere".

    Cristian Negoiţă, de la "Confident Invest", adaugă printre factorii de influenţă asupra cotaţiilor SIF şi apariţia comunicatului de presă transmis de SIF2 privind delegarea către CA a unor competenţe cum ar fi majorarea de capital social şi răscumpărarea de acţiuni proprii precum şi intenţia de eliminare a barierelor de cvorum pentru desfăşurarea AGA.

    "În acelaşi timp, ca urmare a tranzacţiilor cu acţiuni BCR, SIF-urile sunt niste acţiuni interesante din prisma randamentului potenţial al dividendelor, SIF2 fiind cel mai atractiv dintre ele", ne-a spus domnul Negoiţă.

    Domnia sa consideră că SIF-urile au un potenţial ridicat de a înregistra aprecieri semnificative în prima parte a anului, până la AGA.

    Potrivit lui Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", evidenţierea titlurilor SIF Moldova (SIF2) poate fi pusă pe seama faptului că, dintre cele cinci societăţi, doar SIF2 şi SIF3 au încasat în totalitate componenta cash (n.r. din tranzacţia de vânzare a participaţiilor SIF-urilor la BCR, cu "Erste"), fapt ce poate să se răsfrângă asupra unor dividende cu randamente ridicate". În opinia domnului Tihon, aprecierea mai puternică a cotaţiei SIF Moldova poate avea ca motiv şi faptul că societatea aplică guvernanţa corporatistă într-un mod mai evident.

    Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest", consideră că aprecierile titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare au apărut odată cu creşterea volumelor de tranzacţionare: "După o perioadă de câteva săptămâni de stabilitate, în care investitorii autohtoni probabil au aşteptat începutul anului 2012 pe pieţele financiare internaţionale, dar şi intrarea în vigoare a actului normativ referitor la majorarea pragului, volumele de tranzacţionare au început să crească. Ştirea foarte bună referitoare la majorarea pragului de deţinere, dar şi estimările cu privire la dividendele care ar putea fi foarte generoase, în special la SIF2 şi SIF3, vor determina o reacţie pozitivă a investitorilor care se poate întinde pe câteva săptămâni, în funcţie de contextul extern.

    Evoluţia celor cinci SIF-uri poate fi uşor decorelată, în perioada imediat următoare, de evoluţia indicilor BVB şi a pieţelor externe, atât timp cât acestea din urmă nu vor consemna scăderi con-sistente".

    Legea privind modificarea pragului de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5%, a intrat în vigoare, după ce a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.

    De la data intrării în vigoare, cele cinci societăţi de investiţii financiare au la dispoziţie 60 de zile să convoace AGA şi să îşi modifice statutele sau, după caz, actele constitutive.

    Majorarea pragului de deţinere va permite investitorilor să cumpere pachete de până la 5% din acţiunile unui SIF.

    Erste a anunţat la jumătatea lunii septembrie că a încheiat un acord de principiu cu patru SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crişana, SIF Transilvania, SIF Muntenia şi SIF Oltenia, pentru preluarea unui pachet de 24,12% din acţiunile BCR, prin mai multe operaţiuni care presupun plata în numerar şi schimb cu titluri emise de grupul austriac. Ulterior, SIF Moldova a acceptat propunerea Erste.

    Opinia Cititorului ( 9 )

    1. Legea a intrtain vigoare, dar nu si pragul.

      Acesta va intra de facto la 60 de zile de la paratita in MO, chiar daca nu se tine AGA 

      D-le XX. Sunteti cumva presedinte de SIF? Ce vreti sa ne sugerati sa nu ne grabim cu umpararea la SIF-uri? Iar vreti sa manipulati in mod subtil piata?Lasati-ne in pace, stim si noi sa interpretam legea.

      fiecare mare broker aminteste de posibilul randament pentru sif-urile care au incasat componenta cash din vanzarea bcr (2,3). dar nu exista nici un mare specialist care sa fi auzit de dividend special pentru celelalte sif-uri (1,4,5), care dealtfel au o componenta cash considerabila si pot acorda dividende la chair mai mari si nu cred ca actionari lor nu dori asta... asa ca mesajul specialistilor catre fraieri cumparati sif2 si 3 chiar daca sunt cele mai scumpe.

      Nimeni din conducerea sifurilor nu vrea sa dea dividende. Daca nu stau actionarii pe ei au sa dea acolo 0.05 RON iar restul au sa il investeasca. Eu daca as fi actionar as lichida sifurile acum si as imparti actiunile ERSTE si BRD etc la actionari. Ganditiva numai pe urmatorii 5 ani cati bani consuma conducerile acestora pentru administrare - pete 60 de milioane de euro fiecare. Si ce va mai ramane ?

      1. In fiintarea SIF-urilor dupa'89 este echivalenta cu colectivizarea din agricultura..... luam de la toti, dar administram/ impartim cum vrem noi - sefii. 

      Poate ca au, dar crezi ca vor plati ceva in plus? Sa ne bazam macar pe cei care au la vedere niste profituri de repartizat.

      Domnul Goldstein faceti un singur grafic. Ce naiba sunt alea cinci grafice. A. A. nu a vazut un raport de research dupa atatia ani.

      La cat e pretul acum:

      SIF1 0.06 RON 

      SIF2 0.35 RON 

      SIF3 0.14 RON 

      SIF4 0.15 RON 

      SIF5 0.7 RON 

      Eu as incasa din dividend acum. 

      1. SIF5 0.07 RON

    Comanda carte
    Gala BURSA 2024
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    22 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
    Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    thediplomat.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb