Analiştii: Cotaţiile băncilor listate vor beneficia de pe urma scăderii provizioanelor

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 mai 2012

Analiştii: Cotaţiile băncilor listate vor beneficia de pe urma scăderii provizioanelor

Rezultatele băncilor listate la bursă (Erste Bank, BRD, Banca Transilvania şi Banca Carpatica) au fost contrastante în primul trimestru din acest an, iar analiştii sunt de părere că bursa va aprecia scăderea provizioanelor.

Dacă Banca Transilvania (TLV) a înregistrat în primul trimestru un profit net de 91,8 milioane lei (21,1 milioane euro), în creştere cu 73% faţă de perioada similară a anului trecut, în principal datorită scăderii provizioanelor cu 27%, câştigul net al BRD (BRD) a scăzut cu 39% în primele trei luni, la 83 milioane lei (19 milioane euro), pe fondul creşterii provizioanelor cu 58%, la 337 milioane lei (77,4 milioane euro).

Profitul net al Erste Bank după plata intereselor minoritare a cres-cut în primul trimestru cu 7,8%, la 346,5 milioane euro, în principal datorită unui venit extraordinar obţinut din răscumpărarea capitalului hibrid, în timp ce costul riscului s-a majorat din nou în România şi Ungaria.

Banca Carpatica a înregistrat în primele trei luni un profit net de 8,54 milioane lei (1,9 milioane euro), faţă de rezultatul negativ consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 13,5 milioane lei, în condiţiile reducerii semnificative a cheltuielilor cu provizioanele, după aplicarea IFRS.

Mihai Căruntu, BCR: Potenţial de apreciere pentru TLV

Mihai Căruntu, Coordonatorul echipei Cercetare Piaţa de Capital de la BCR, remarcă evoluţia diferită între BRD-GSG şi Banca Transilvania (TLV) în ceea ce priveşte costurile cu provizioanele, în primul trimestru din 2012, şi anume o scădere a costului riscului cu 27% la TLV, faţă de o creştere cu 57% în cazul BRD: "Această evoluţie a venit în trend cu dinamica semnalată de rezultatele IFRS consolidate pe 2011, care au indicat o reducere a costului riscului la TLV cu peste 50% faţă de 2010, comparativ cu BRD unde s-a produs o creştere a costului riscului cu 42% faţă de 2010".

Astfel, faţă de situaţia de până în 2011, domnul Căruntu consideră că Banca Transilvania se remarcă, la acest moment, prin valori ai unor indicatori care raportează provizioanele la active care sunt mai buni decât la BRD şi acesta ar fi motivul principal pentru care pe termen scurt şi mediu vedem în primul rând pentru TLV un potenţial de apreciere: "TLV este evaluată cam la 70% din capitalurile proprii (P/BV=0,7), în timp ce BRD-GSG este evaluată aproximativ la valoarea contabilă (P/BV=1), ceea ce ar sugera un potenţial relativ de creştere al acţiunilor TLV prin raportare la acţiunile BRD. Evaluarea băncilor româneşti listate continuă să fie conectată în principal la evoluţia indicatorilor de calitate ai activelor care continuă să erodeze profitul operaţional al băncilor într-un mediu economic dificil şi cu predictibilitate încă redusă ce se răsfrânge asupra bonităţii financiare a clienţilor".

În opinia analistului citat, o înscriere pe un trend descendent al provizioanelor va fi recunoscută fără îndoială progresiv în evaluarea băncilor listate româneşti până la niveluri mai rezonabile comparativ cu băncile importante listate din Polonia şi Cehia care sunt evaluate la cel puţin un premium de 50% faţă de nivelul capitalurilor proprii (P/BV=1,5)".

Mihai Căruntu ne-a mai spus că un element pozitiv atât pentru BRD, cât şi pentru TLV este reprezentat de robusteţea rezultatului operaţional în primul trimestru 2012, semnalată prin creşteri ale veniturilor nete din dobânzi cu până la 5%, şi printr-o conservare a veniturilor nete din comisioane (cazul BRD) şi chiar creştere cu 10% a acestora (cazul Băncii Transilvania). "În ansamblu, raportând veniturile operaţionale la cheltuielile administrative, BRD rămâne însă o bancă mai eficientă decât TLV", este de părere analistul.

Domnia sa consideră important faptul că profitul operaţional al celor două bănci acoperă relativ confortabil costurile cu provizioanele în condiţiile economice date încă neclare, iar în acest context băncile româneşti rămân cel mai bun vehicul pe care se poate paria la BVB în scenariul unei recuperări sustenabile ale economiei ce se va reflecta în mod inevitabil şi rapid într-o îmbunătăţire a profitabilităţii celor două bănci.

Nicu Grigoraş, Intercapital Invest: Afacerile băncilor listate au rămas pe un trend ascendent

Rezultatele economice raportate de băncile listate au fost contrastante la capitolul profitabilitate şi au păstrat aceeaşi linie în ceea ce priveşte creşterea afacerilor (a venitului net bancar), ne-a spus Nicu Grigoraş, broker la Intercapital Invest.

Domnia sa a precizat: "Afacerile băncilor listate, relevate de evoluţia veniturilor nete bancare, au rămas pe un trend ascendent în primul trimestru al anului 2012. Veniturile nete bancare ale BRD au cres-cut cu aproximativ 6% pe fondul menţinerii veniturilor din comisioane şi al creşterii veniturilor nete din dobânzi în timp ce venitul net bancar al Băncii Transilvania a avansat cu 7,75% pe fondul creşterii tuturor categoriilor de venituri (venituri nete din dobânzi, comisioane şi trading). Banca Comercială Carpatica a înregistrat o uşoară scădere a venitului net bancar în 2012, cu 2,97% faţă de trimestrul I 2011, pe fondul scăderii veniturilor din comisioane".

Simion Tihon, Prime Transaction: Provizioanele, factorul de departajare între bănci

Rezultatele raportate de băncile listate la BVB arată un tablou mixt, factorul de departajare fiind şi anul acesta modul în care bancherii au redus sau au crescut provizioanele, ne-a spus Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".

Domnia sa consideră că, pe termen scurt, cotaţiile rămân în continuare influenţate de evoluţia pieţelor internaţionale, anul acesta existând totuşi un climat mai blând în acest sens. "Cu excepţia BRD, celelalte bănci au în continuare indicatori de evaluare ce reflectă o subapreciere", ne-a spus Simion Tihon.

Magda Sirghe, "Tradeville": Rezultatele financiare pozitive se vor reflecta în creşterea cotaţiilor emitenţilor bancari

Analistul "Tradeville", Magda Sirghe, consideră că rezultatele financiare pozitive se vor reflecta în creşterea cotaţiilor emitenţilor bancari de la BVB, dar contextul european şi cel internaţional vor juca de asemenea un rol important.

Domnia sa a precizat: "Profitul net raportat de BRD a fost sub aşteptările analiştilor chestionaţi de Reuters, însă am remarcat o creştere a venitului net bancar, o reducere a cheltuielilor operaţionale, îmbunătăţirea raportului credite/depozite şi menţinerea nivelului indicatorului de adecvare a capitalului. Elementul care şi-a pus amprenta asupra rezultatului net a fost costul majorat al riscului de credit, în opinia noastră determinat de creditele neperformante la nivelul agenţilor economici.

Cu un alt model de afaceri, care are în centrul său IMM-urile, Banca Transilvania (TLV) a înregistrat o diminuare a provizioanelor pentru risc de credit, cu influenţa directă asupra profitului net, situat astfel peste aşteptările analiştilor chestionaţi de Reuters. Remarcăm totuşi o reducere a raportului cost/venit şi o diminuare uşoară a indicatorului de adecvare a capitalului.

Erste Group Bank (EBS) a raportat o majorare a profitului net, situat peste aşteptările analiştilor chestionaţi de Reuters în ciuda diminuării venitului operaţional şi creşterii costului net al riscului de credit. Această situaţie a fost posibilă datorită veniturilor extraordinare obţinute din răscumpărarea capitalului hibrid, situaţie nerepetitivă".

Andrei Rădulescu, SSIF Broker: Atenţie la provocările din trimestrele 2-4 ale acestui an

Andrei Rădulescu, analist SSIF Broker, menţionează faptul că băncile sunt obligate din acest an să raporteze rezultatele în format IFRS: "Pe aceste standarde, volumul provizioanelor constituite este mai redus comparativ cu standardele româneşti".

Domnia sa ne-a spus că se remarcă, din nou, Banca Transilvania, care a raportat un profit net de 91,82 milioane lei în trimestrul I, în creştere cu 73% an/an: "Rezultatele companiei la 3 luni s-au situat peste estimările din scenariul central (profit net de aproximativ 180 milioane lei pe tot anul 2012. Atenţie însă la provocările din trimestrele 2-4 ale acestui an, odată cu reîntoarcerea contracţiei economice, dar şi a persistenţei riscurilor din plan extern şi a riscurilor politice pe plan intern. În prezent, TLV prezintă un PER (price earnings ratio) de 6,46 şi un P/BV (price to book value) de 0,87. Este subevaluată comparativ cu BRD, spre exemplu".

În opinia analistului citat, la BRD rezultatele pe T1 2012 au dezamăgit aşteptările: "Compania are în prezent un PER de 17,59 şi un P/BV de 1".

Andrei Rădulescu este de părere că se menţin provocări importante pentru sectorul financiar-bancar intern pe termen scurt, chiar dacă în martie am asistat la unele semnale de relansare a creditării, rata restanţelor la credite a depăşit pragul de 10,25%".

Domnul Rădulescu a mai adăugat: "Evoluţia cotaţiilor celor două companii pe termen scurt va fi dependentă în primul rând de contextul macro-financiar internaţional, dar şi de evoluţia riscurilor specifice economiei interne (inclusiv riscul politic).

La prima vedere, aş reduce preţul ţintă pentru BRD şi aş majora preţul ţintă pentru TLV".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si Radulescu asta vorbeste de amenintari, de trimestre, etc....Iar firma de la care-si ia salariul e o jalnica cloaca unde activele actionarilor sunt topite iar banii risipiti. De activitatea de intermediere ce sa vorbim, ca astia de cind au ramas fara Prunea pierd pe putin un milion euro anual pe "activitatea de baza". Vai de capul lor

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb