PREMIERĂ Investiţie chineză de un miliard de euro la Rovinari

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 mai 2012

Investiţie chineză de un miliard de euro la Rovinari

Comisia de negociere pentru Proiectul "Realizare grup energetic nou de 500 de MW la Termocentrala Rovinari" a selectat oferta depusă de Compania chineză China Huadian Engineering Co. Ltd.. Oferta chinezilor a întrunit cel mai mare număr de puncte (100), faţă de 78,75 puncte obţinute de Compania Marubeni Corporation.

Rezultatele evaluării ofertelor au fost transmise conducerii societăţii pentru aprobarea în Consiliul de Administraţie, în vederea desemnării Investitorul Selectat pentru participarea la procedura de constituire a societăţii mixte de tip IPP, arată un comunicat remis redacţiei. Surse autorizate din conducerea Complexului Rovinari ne-au spus, însă, că raportul comisiei a fost deja aprobat în Consiliul de Administraţie al companiei, care a avut loc luni.

Etapele care urmează să fie parcurse sunt negocierea şi semnarea Memorandumului de Înţelegere între Complexul Rovinari şi investitorul chinez, estimate a se finaliza la sfârşitul lunii iunie 2012; întocmirea noului studiu de fezabilitate şi realizarea evaluării aporturilor în natură, cu termen de finalizare în luna septembrie 2012; înregistrarea societăţii mixte de tip IPP, obţinerea autorizaţiilor, avizelor şi certificatelor necesare pentru începerea efectivă a construcţiei noii centrale, cu termen de finaluzare în luna martie 2013.

Punerea în funcţiune a noului grup energetic de minim 500 MW este estimată la sfarşitul anului 2015.

Complexul Rovinari intenţionează să construiască un grup energetic nou de 500 de MW, cu cazan cu ardere pulverizată cu parametri supracritici, utilizând drept combustibil de bază lignitul, care se va amplasa pe locul a două grupuri de câte 200 MW existente, respectiv blocurile energetice nr. 1 şi 2, puse în funcţiune în perioada 1972-1973, în prezent dezafectate.

Vasile Tudorescu, directorul de investiţii al companiei, a avut amabilitatea să dea, pentru ziarul BURSA, câteva detalii tehnice despre proiect: "Aceasta este prima investiţie chineză semnificativă din sistemul energetic naţional. La proiect se lucrează din 2009 şi abia în acest an am reuşit să închidem licitaţia. Chinezii se adaptează uşor la condiţiile de pe piaţa europeană şi sunt foarte interesaţi de proiect. Detaliile privind participaţia lor în viitoarea companie mixtă vor fi stabilite şi aprobate de noua conducere a Ministerului Economiei şi de noul Guvern".

Domnia sa ne-a menţionat că aceasta a fost ce-a de-a doua licitaţie organizată pentru selecţia investitorului de la Rovinari. La prima a participat doar compania chineză deşi caietul de sarcini a fost achiziţionat de cinci societăţi, iar la cea de-a doua procedură, societatea a mai avut un competitor din Japonia. Între cele două licitaţii, compania chineză şi-a adaptat oferta pentru a corespunde cerinţelor din caietul de sarcini.

Chinezii au făcut prima vizită la Complexul Rovinari în 2010, la care a participat şi domnul Tudorescu. Domnia sa ne-a menţionat că, la vremea respectivă, cea mai mare societate de profil din China a solicitat ca Guvernul României să promoveze un regulament special pentru proiectul Rovinari, în scopul de a specifica în mod clar drepturile şi obligaţiile cu privire la construirea, operarea şi transferul în cazul perioadei de exploatare exclusivă, astfel încât să asigure finalizarea cu succes a proiectului şi să ofere sprijin juridic pentru finanţarea de pe piaţa de capital.

Oferta Complexului Rovinari privind realizarea proiectului a fost publicată iniţial la sfârşitul lunii mai 2011. După mai multe prelungiri succesive, acordate la solicitarea potenţialilor investitori, pentru a le oferi posibilitatea acestora de a accesa Camera de Date deschisă la societate şi de a-şi formula în mod corespunzător ofertele, s-a stabilit ca termenul final de depunere să fie 31 octombrie 2011. Până la data şi ora indicate în anunţul de selecţie, doar China Huadian Engineering Co. Ltd a depus oferta de participare. La data de 10 noiembrie 2011, comisia de negociere a procedat la analiza documentelor de participare şi a constatat că aceasta nu corespunde cerinţelor tehnice din caietul de sarcini. Astfel, licitaţia a fost reluată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb