BVB şi RASDAQ Cinci zile de scădere pentru Bursă

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 16 mai 2012

Cinci zile de scădere pentru Bursă

Brokerii pun deprecierile pe seama datelor ex-dividend şi a sentimentului negativ la nivelul pieţelor externe

Bursa a scăzut cu 1,79%, influenţată de unele ordine mai mari de vânzare pentru titlurile Fondului Proprietatea (FP), precum şi de corecţia înregistrată de acţiunile OMV Petrom (SNP) în ziua din care cumpărătorii nu mai au dreptul să încaseze dividende.

Piaţa a consemnat, astfel, a cincea şedinţă consecutivă de corecţii, interval în care indicele general BET-C a coborât cu 11,27%. În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 11,57%, iar indicele BET-FI, al titlurilor SIF-urilor şi Fondului Proprietatea, a coborât cu 9,46%.

Liviu Avram, NBG Securities: Cred că majoritatea blue-chips-urilor vor reuşi să recupereze în mare parte din terenul pierdut în ultimele zile

Liviu Avram, şeful departamentului de vânzări al "NBG Securities", este de părere că scăderile din ultima perioadă au fost cauzate atât de datele ex-dividend, cât şi de puternicul sentiment negativ la nivelul pieţelor externe, pe fondul îngrijorărilor la nivelul zonei Euro cu privire la situaţia Greciei, cât şi la impactul unui posibil exit din zona Euro.

Liviu Avram consideră că majoritatea blue-chips-urilor vor reuşi să recupereze în mare parte din terenul pierdut în ultimele zile, având în vedere nivelurile de supra-vânzare la care se tranzacţionează momentan.

Mihai Mureşian, SSIF "Intercapital Invest": Nu cred că în perioada verii ne putem aştepta la o situaţie diferită de cea a corecţiilor

O opinie similară are şi Mihai Mureşian, director tranzacţionare la SSIF "Intercapital Invest": "Trecerea datelor de ex-dividend pentru cele mai importante acţiuni locale dar şi incertitudinea privind viitorul monedei euro i-au reactivat pe investitorii locali, aceştia preferând să îşi diminueze puternic expunerile avute pe acţiuni decât să aştepte o redresare a situaţiei actuale".

Domnul Mureşian a adăugat: "Influenţaţi probabil şi de evoluţiile din vara anului trecut, când în perioade de panică, pe fondul contextului economic european, am asistat la şedinţe de scăderi puternice, mulţi investitori au devenit probabil mult mai precauţi şi preferă ca în această perioadă să facă exitul de pe acţiuni în anticiparea unor perioade tulburi care sunt posibile în viitorul apropiat. Atât pe plan local, cât şi la nivel european, situaţia nu este deloc stabilă, iar acest lucru are un impact negativ asupra pieţelor financiare româ-neşti. Probabil din aceste cauze vedem scăderile puternice de pe piaţa bursieră dar în aceaşi măsură vedem şi o depreciere a monedei locale, situaţii cauzate de incertitudinea privind impactul măsurilor care vor fi adoptate de către noul guvern, dar într-o măsură mai mare şi de nesiguranţa că problemele din Europa vor fi rezolvate. Mai mult de atât, faptul că anul acesta este un an electoral şi este posibil să asistăm la schimbări importante în majoritatea statelor europene, ceea ce va duce la o modificare clară a abrodării situaţiei actuale din perspectiva noilor guverne, nu face altceva decât să mărească şi mai mult starea de nesiguranţă a investitorilor, datorită noilor modificări".

Mihai Mureşian consideră că, într-un caz pesimist, am putea asista la o ieşire din zona euro a Greciei, ceea ce va influenţa într-un mod negativ toate pieţele financiare prin scăderi puternice în tandem ale tuturor indicilor bursieri, iar într-un caz optimist, situaţia europeană se va redresa prin adoptarea altor măsuri care vor presupune îndatorarea mai masivă a statelor, dar care va avea ca efect o scădere mai timidă a preţurilor acţiunilor. "Oricare ar fi scenariul, nu cred că în perioada verii ne putem aştepta la o situaţie diferită de cea a corecţiilor pentru toate acţiunile tranzacţionate, iar diferenţa cred că va fi făcută doar de amplitudinea acestor scăderi", a mai spus domnul Mureşian.

Bogdan Gherghe, "Tradeville": Corecţiile, oportunitate de acumulare

Analistul "Tradeville" Bogdan Gherghe se aşteaptă ca, în următoarele zile, titlurile societăţilor listate la BVB să consolideze în jurul valorilor actuale şi chiar să vedem câteva şedinţe de tranzacţionare pozitive.

Domnia sa a adăugat că probabilitatea unui exit al Greciei din zona euro este acum mai mare ca oricând: "Pentru prima dată de la debutul crizei zonei euro, Banca Centrală Europeană admite în mod deschis posibilitatea unui exit al Greciei - nu mai puţin de patru oficiali ai instituţiei au făcut comentarii în acest sens în ultimele câteva zile. Investitorii pot considera corecţia actuală o oportunitate de a acumula acţiuni ce sunt subevaluate sau sunt considerate defensive. Exemple ar fi societăţile din sectorul utilităţi, cum sunt Transgaz şi Transelectrica, sectorul farmaceutic Bayer AG sau Merck&CO, McDonald's sau Coca-Cola, ultimele patru fiind listate pe secţiunea ATS".

Simion Tihon, "Prime Transaction": În continuare, vânzătorii vor pune presiune

Însă, indiferent de modul cum se vor rezolva problemele din Grecia, cât timp acest subiect va fi în centrul atenţiei, vom vedea mişcări de amploare pe pieţele financiare, consideră Simion Tihon, broker la "Prime Transaction". În opinia sa, scenariul pozitiv ar fi putut fi acela în care grecii reuşeau să ajungă la o înţelegere în privinţa unui guvern: "Spre finalul şedinţei (n.r. de tranzacţionare de ieri), din Grecia a venit ştirea prin care se anunţa că vor exista noi alegeri, acesta fiind un scenariu negativ pe termen scurt".

Simion Tihon crede că, în continuare, vânzătorii vor pune presiune: "Şedinţele următoare probabil că vor fi marcate de incertitudine şi de mişcări ample, reacţii rapide la ştirile din Grecia şi la indicatorii macroeconomici".

Mihai Căruntu, BCR: Asistăm la o deteriorare a bioritmului investitorilor

Mihai Iulian Căruntu, Coordonatorul Echipei Cercetare Piaţa de Capital BCR, ne-a spus că asistăm, de mai mult timp, la o deteriorare a bioritmului investitorilor care pune în secundar argumentele fundamentale şi calculele reci referitoare la situaţia unei companii sau alteia, însă istoria pieţelor financiare ne arată că, după anumite perioade de temere şi de exuberanţă, pieţele se întorc la repere fundamentale, regăsindu-şi o zonă de echilibru.

Domnia sa ne-a precizat: "Spre exemplu, cei care au avut curajul să ia expunere pe acţiuni în primul semestru din 2009 (adică după căderea burselor cauzată de falimentul Lehman Brothers) au avut acces la randamente foarte bune ale BVB (indicele BET este cu 66% peste nivelul din decembrie 2008 şi cu peste 40% peste nivelul de la sfârşitul lunii iunie 2009, ca atare scăderile intermediare ale pieţei nu au topit «rezerva» oferită prin achiziţia unor acţiuni în vremuri socotite de mulţi a fi prea tulburi).

Ca atare, există un precedent de criză de încredere majoră şi acesta a fost trăit de aproape toţi investitorii activi pe pieţele de acţiuni. Astfel de momente de deteriorare a încrederii creează oportunităţi de intrare în piaţă, este adevărat pentru investitorii care au realmente apetit pentru risc şi nervi tari. Până la urmă, nimeni nu poate intui cu adevărat momentele când piaţa îşi atinge minimele şi în consecinţă riscurile pot fi substanţiale".

Mihai Căruntu spune că, în acest joc, BVB rămâne, fireşte, condusă de trendul pieţelor dezvoltate, cu amendamentul că este în măsură să propună investitorilor câteva titluri importante la preţuri interesante: "Fondul Proprietatea, Transgaz, Petrom sunt, spre exemplu, titluri lichide care au fundamente bune şi există perspectiva unor dividende pe ex financiar 2012 peste cele aferente anului trecut. Astfel de acţiuni s-ar putea afla pe o listă scurtă a oricărui investitor care caută momentul oportun să ia expunere pe acţiuni".

Analistul citat a mai adăugat: "Cum BVB este evaluată cam la valoarea contabilă, şi cam la un PER (n.r. price earnings ratio - numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende) agregat de 10 (fără Petrom), iar la preţurile actuale randamentul dividendului pentru exerciţiul financiar 2012 va fi de peste 8% pentru majoritatea acţiunilor lichide, nu se poate spune că BVB nu ar oferi fundamente bune pentru expunere. Însă pentru cei curajoşi, este foarte important să fie foarte selectivi în alegerea acţiunilor în condiţiile în care scăderile pieţei au creat o concurenţă teribilă între acţiuni importante de pe pieţe mai dezvoltate decât BVB şi care se «luptă» să intre în portofoliile investitorilor".

Piaţa a fost afectată, ieri, de corecţiile importante înregistrate de acţiunile OMV Petrom şi Fondul Proprietatea. Titlurile companiei petroliere au coborât cu peste 6% încă de la deschidere, întrucât de marţi cumpărătorii nu mai au dreptul să încaseze dividendele pentru anul trecut.

În acelaşi timp, unele ordine mai mari de vânzare au pus presiune pe cotaţia acţiunilor Fondului Proprietatea şi au dus preţul cu peste 3% sub închiderea de luni. În a doua parte a zilei, acţiunile FP au recuperat corecţia şi au urcat cu până la 1%, însă după ora 15:30 preţul a trecut din nou pe scădere.

Acţiunile OMV Petrom au încheiat ziua în scădere cu 0,02 lei sau 5,41%, la preţul de 0,35 lei. Valoarea cu care preţul a scăzut este mai redusă decât dividendul brut pe care compania îl va acorda acţionarilor, de 0,031 lei/acţiune. Aceste titluri au consemnat un rulaj de 1,7 milioane lei. Cu acţiunile companiei au fost realizate şi două deal-uri, de 2,2 milioane lei.

De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,34%, iar indicele BET-NG al titlurilor companiilor din sectorul energetic era cu 3,32% sub nivelul de luni.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 1,21%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu 0,89%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 62,8 milioane lei (14,1 milioane euro), valoare cu 55% peste rulajul şedinţei precedente, de 40,6 milioane lei (9,1 milioane euro).

Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 33% de deal-uri cu acţiuni Socep (11,8 milioane lei), Fondul Proprietatea (3,9 milioane lei), OMV Petrom (2,2 milioane lei), BRD (1,4 milioane lei) şi Banca Transilvania (1,1 milioane lei).

Acţiunile SIF Transilvania şi Fondul Proprietatea au fost din nou cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de 14,1 milioane lei şi, respectiv, 13,6 milioane lei. Preţul titlurilor SIF Transilvania a stagnat la 0,688 lei, iar acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,63%, la 0,4859 lei.

Acţiunile Oltchim (simbol OLT) au crescut, ieri, cu 14,96%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. daca renunti sa urmaresti debitarile aiuritice ale astora si, traiesti cu picioarele pe pamant, urmareste evolutiile reale din ultimul an, sunt o sumedenie de titluri care au pierdut pana la 70 - 80 % din valoarea loor !, ce spun astia, niste prostii si abureli pentru fraierii !.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb