BROKERII: Veniturile SIF-urilor au crescut datorită investiţiilor financiare cedate

RALUCA MARIN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 august 2012

Veniturile SIF-urilor au crescut datorită investiţiilor financiare cedate

Cele cinci societăţi de investiţii financiare şi "Fondul Proprietatea" au raportat, la jumătatea anului, creşteri ale profitului, potrivit rapoartelor semestriale.

"Fondul Proprietatea" a înregistrat, la jumătatea anului, profit net de 573,85 milioane lei.

SIF "Moldova" a obţinut, în primul semestru, cel mai mare profit dintre societăţile de investiţii financiare, de 128,81 milioane lei, urmată de SIF "Transilvania", care a avut un rezultat net de 112,73 milioane lei.

Cel mai mic profit, dintre SIF-uri, a fost obţinut, în primul semestru, de SIF "Muntenia", de 51,92 milioane lei.

Cea mai mare creştere a profitului, în primul semestru din acest an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a fost raportată de SIF "Banat-Crişana", care şi-a majorat profitul de 6,78 ori, la 96,49 milioane lei.

Daniela Ropotă, "Intercapital Invest": SIF "Moldova", SIF "Transilvania" şi SIF "Banat-Crişana" şi-au depăşit deja ţinta de profit

După primele şase luni ale acestui an, toate SIF-urile au avut rezultate bune faţă de perioda similară a anului trecut, în cazul SIF "Banat-Crişana" şi SIF "Muntenia" rezultatele fiind influenţate semnificativ de vânzările participaţiilor la BCR, este de părere Daniela Ropotă, analist la "Intercapital Invest".

Domnia sa ne-a declarat: "Trei dintre SIF-uri şi-au depăşit deja ţinta de profit: SIF «Moldova», SIF «Transilvania» şi SIF «Banat-Crişana». Veniturile au fost, în general, rotunjite de dividendele încasate peste aşteptări, de veniturile din provizioane şi de veniturile din dobânzi. Din datele disponibile, toate SIF-urile au realizat investiţii pe piaţa de capital autohtonă, iar SIF «Banat-Crişana» şi SIF «Moldova» au realizat achiziţii noi şi pe piaţa externă".

Potrivit Danielei Ropotă, SIF "Moldova" are cel mai mare profit net, depăşindu-şi, deja, ţinta pe tot anul 2012 cu 68%.

Performanţele financiare ale SIF "Moldova" se datorează creşterii veniturilor din investiţii financiare cedate, dar şi dividendelor încasate peste aşteptări, a sub-liniat domnia sa.

Analistul de la "Intercapital Invest" a mai adăugat: "În ultimul an, (n.r. SIF "Moldova") şi-a diminuat expunerea pe sectorul financiar, prin vânzarea participaţiei deţinute la BCR, dar şi prin vânzarea unor participaţii la BRD, şi a cumpărat titluri în sectorul energetic. Numărul societăţilor comerciale la care SIF «Moldova» deţine participaţii a scăzut cu 18 faţă de semes-trul întâi 2011, prin vânzări şi radieri, însă numărul participaţiilor de control şi majoritare a rămas constant".

Alte SIF-uri care şi-au depăşit deja ţinta de profit pe anul curent sunt SIF "Transilvania" şi SIF "Banat-Crişana", prima cu 27%, şi cea de-a doua, cu 20%, a precizat analistul.

SIF "Banat-Crişana" a vândut participaţia deţinută la BCR, însă, şi fără aceasta, valoarea profitului a crescut faţă de semestrul întâi 2011, echivalentă cu cea a SIF "Transilvania", a arătat Daniela Ropotă.

Domnia sa ne-a mai declarat: "SIF «Oltenia», cu o creştere a profitului deloc neglijabilă, de 84% în semes-trul întâi din acest an faţă de semes-trul întâi din 2011, se încadrează în bugetul pe anul 2012 în proporţie de 62%. Emitentul şi-a lichidat participaţiile la mai multe companii, precum «Comat Cluj-Napoca», «Turbomecanica» şi «Artego» şi a făcut achiziţii, de asemenea, cu precădere în sectorul energetic".

Şi "Fondul Proprietatea" a realizat, în primul semestru al anului curent, un profit mai mare cu 30% faţă de cel prognozat pe tot anul 2012, a mai subliniat analistul de la "Intercapital Invest".

Cea mai mare parte din aşteptările pe anul 2012 pare să se fi concretizat în prima parte a anului, aşa că evoluţia SIF-urilor în următoarea perioadă depinde mai mult de aspecte generale precum de programul de privatizări la bursă şi de contextul general de piaţă, a subliniat domnia sa.

Marcel Murgoci, "Estinvest": În ultimul semestru, s-a intensificat activitatea de investire şi dezinvestire a SIF-urilor

SIF "Moldova" şi SIF "Transilvania" au afişat cele mai mari profituri dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare, ne-a precizat Marcel Murgoci, director operaţiuni la "Estinvest" Focşani.

Astfel, SIF2 a realizat un câştig de aproape patru ori mai mare decât cel din primul semestru al anului 2011, în cea mai mare parte generat de activitatea de tranzacţionare, a explicat domnia sa.

Directorul de tranzacţionare de la "Estinvest" ne-a declarat: "De asemenea, SIF «Transilvania» a încheiat primul semestru cu un profit în creştere cu 25% faţă de câştigul înregistrat în primul semestru al anului trecut. Similar SIF «Moldova», profitul SIF3 se datorează tot activităţii de portofoliu.

Un alt SIF cu rezultate remarcabile a fost SIF «Banat-Crişana»: veniturile sale au crescut de trei ori ca urmare a tranzacţiei cu acţiunile BCR.

SIF «Muntenia» a realizat cel mai mic profit dintre cele cinci SIF-uri, dar de cinci ori mai mare decât cel prezentat în 30 iunie 2011. SIF4 a primit 53,5 milioane de lei din tranzacţia cu acţiuni BCR, ceea ce a avut un impact pozitiv în profitabilitatea SIF «Muntenia».

SIF «Oltenia» a înregistrat, în semestrul întâi 2012, un profit în creştere cu 84% faţă de primul semestru al anului anterior şi, prin vocea preşedintelui său, a anunţat intensificarea activităţii de dezinvestire şi a celei speculative. De remarcat faptul că este singurul SIF care mai deţine acţiuni la BCR".

În concluzie, rezultatele SIF-urilor sunt destul de bune, comparativ cu evoluţia bursei din ultimul semestru, conducerile SIF-urilor conştientinzând mult mai bine că, din activitatea de tranzacţionare, poţi obţine venituri consistente, în comparaţie cu dividendele posibil de încasat, a sublianiat Marcel Murgoci.

În ultimul semestru, s-a intensificat activitatea de investire şi dez-investire, fiecare SIF dorind să-şi maximizeze valoarea portofoliului şi, implicit, cea a activelor, a mai adăugat domnia sa.

"Fondul Proprietatea" a înregis-trat, în primul semestru, un profit în creştere cu 5,60%, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, dividendele ce urmează a fi încasate contribuind, în mare măsură, la această creştere, a mai explicat directorul de tranzacţionare.

Rezultatele afişate nu reprezintă o surpriză pentru investitori, mai ales că valoarea dividendelor de încasat era cunoscută încă de la sfârşitul lunii aprilie, a mai adăugat Marcel Murgoci.

Este de aşteptat să se intensifice activitatea de tranzacţionare, mai ales după ieşirea, cu succes, a FP, din acţionariatul "Azomureş", potrivit domniei sale.

Marcel Murgoci ne-a mai declarat: "Evoluţia viitoare a preţului, pentru SIF-uri, se va datora, în cea mai mare parte, majorării pragului de deţinere de la 1% la 5%, ceea ce s-a întâmplat la SIF4 fiind un exemplu elocvent. În plus, pentru că patru SIF-uri au deţineri consis-tente la EBS (n.r. Erste Group Bank), evoluţia preţului acestei acţiuni va determina un trend pentru preţul acţiunilor SIF.

În privinţa evoluţiei acţiunilor FP, veştile cu privire la situaţia societăţii «Hidroelectrica», precum şi listarea la Bursa din Varşovia pot avea un efect consistent asupra preţului acţiunilor FP".

Un randament estimat al dividendului, pentru exerciţiul financiar 2012, peste valoarea dobânzilor bancare (la actualele preţuri de cotate) poate să îi determine pe investitori să cumpere acţiuni ale SIF-urilor şi FP, a explicat domnia sa.

Gabriel Goia, "BT Asset Management": Rezultatele SIF-urilor reflectă posibilitatea menţinerii unui randament ridicat al dividendului în 2013

În cazul SIF-urilor, cea mai mare parte a veniturilor din primul semestru au venit din investiţii financiare cedate, reprezentând vânzări de titluri "Erste", pentru care cos-turile asociate sunt foarte mici, a arătat Gabriel Goia, şeful departamentului Plasare Active la "BT Asset Management".

Discount-ul faţă de activul net s-a redus, în trimestrul doi, pentru majoritatea SIF-urilor, însă rezultatul din prima jumătate a anului reflectă posibilitatea menţinerii unui randament al dividendului ridicat şi pentru anul ce urmează, a mai adăugat domnia sa.

Profitul înregistrat de "Fondul Proprietatea", în primul semestru, se datorează, în principal, dividendelor primite de la "OMV Petrom" şi "Romgaz", performanţa sectorului energetic rămânând, în continuare, principalul driver al rezultatelor companiei, a explicat ana-lis-tul de la la "BT Asset Management".

Gabriel Goia ne-a declarat: "Pentru majoritatea SIF-urilor, veniturile din investiţiile financiare cedate vor fi un contribuitor important la rezultatul financiar pentru final de an 2012, iar menţinerea unui randament al dividendului pes-te nivelul dobânzilor bancare va menţine interesul investitorilor.

Pentru «Fondul Proprietatea», o eventuală evoluţie peste aşteptări a preţului ţiţeiului, la nivel global, va reprezenta un upside pentru companie. Factori ce îi vor influenţa valoarea pe viitor vor fi profituri obţinute din vânzări de active, precum şi o eventuală recuperare a cel puţin o parte din pierderi legate de insolvenţa «Hidroelectrica»".

Simion Tihon, "Prime Transaction": Efectul ridicării pragului de deţinere la SIF-uri este departe de a se fi epuizat

Mişcările făcute în portofolii, prin vânzarea unor active înregis-trate la un cost istoric, alături de trecerea datelor de înregistrare pentru dividende la companiile din portofoliu, au dus la raportarea unor rezultate financiare pozitive pentru toate societăţile din componenţa BET-FI, ne-a declarat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".

"Fondul Proprietatea" are un profit de 575 milioane lei, în primul semestru, iar acest rezultat este o consecinţă a profiturilor excepţionale realizate de companiile din portofoliu ("SNP", "Romgaz", etc.), dar şi a faptului că FP a subscris, în cadrul ofertei publice de preluare a "Azoumureş", a mai adăugat brokerul.

Totodată, potrivit domniei sale, profitul FP a fost influenţat şi de vânzarea, în pierdere, a unor participaţii la "Erste Group Bank" şi "Raiffeisen Bank".

Simion Tihon ne-a precizat: "Dintre SIF-uri, remarcăm evoluţia bună a profitului la SIF «Banat-Crişana» şi SIF «Moldova». SIF2 şi-a vândut întreg pachetul de acţiuni deţinut la «Fondul Proprietatea», mişcare ce a influenţat pozitiv rezultatul companiei, în primul semestru.

O strategie interesantă a fost adoptată de SIF «Oltenia», care şi-a majorat deţinerile la «Transelectrica», «OMV Petrom», «Electromagnetica» şi «Biofarm».

Şi SIF5 a vândut o parte din acţiunile «Fondul Proprietatea».

Investitorii erau, însă, în cu-noştinţă de cauză vizavi de aceste rezultate, o parte din date fiind publicate la momentul raportului privind VUAN-ul (n.r. Valoarea Unitară a Activului Net) la 30 iunie 2012".

Pentru a doua parte a anului, aşteptările sunt optimiste, însă rezultatele vor fi ponderate de faptul că a trecut perioada datelor de înregistrare, a subliniat brokerul.

Simion Tihon consideră că SIF-urile vor rămâne o atracţie pentru investitori, efectul ridicării pragului de deţinere fiind departe de a se fi epuizat.

La Fondul Proprietatea, importante sunt două aspecte: listarea la Varşovia şi ieşirea din insolvenţă a "Hidroelectrica", a mai subliniat domnia sa.

SIF2 - cel mai mare profit dintre societăţile de investiţii financiare

Profitul SIF "Moldova" (SIF2) s-a ridicat, la jumătatea anului, la 128,81 milioane lei, profit de 3,84 ori mai mare decât cel din prima jumătate a anului trecut.

Veniturile totale ale SIF "Moldova" au ajuns, în perioada ianuarie-iunie, la 207,24 milioane lei, de la 74,76 milioane lei, la 30 iunie 2011, iar cheltuielile totale s-au ridicat, în primul semestru, la 63,07 milioane lei, de 1,6 ori mai mari decât cele raportate în perioada similară din 2011.

Cheltuielile cu personalul, raportate de SIF "Moldova" la jumătatea anului, s-au majorat cu 70,44% faţă de cele din primul semestru al anului trecut, la 20,57 milioane lei.

Creanţele SIF2 au ajuns, la 30 iunie, la 159,13 milioane lei, mai mari cu 21,73% faţă de cele raportate la 31 decembrie 2011, iar datoriile au însumat 128,118 milioane lei, la finele primului semestru, de 2,2 ori mai mari decât erau la finalul anului trecut.

Activul net al SIF "Moldova", în luna iunie, a fost de 1,002 miliarde lei, în scădere cu 16,5% faţă de iunie 2011, când SIF2 "Moldova" a raportat un activ net de 1,201 miliarde lei.

SIF1 - cea mai mare creştere a profitului

SIF "Banat-Crişana" (SIF1) a raportat, în primul semestru al anului, un profit net de 96,49 milioane lei, de 6,78 ori mai mare decât cel înregistrat în prima jumătate a anului trecut, de 14,23 milioane lei.

Nivelul veniturilor totale ale SIF1 a înregistrat, în prima jumătate a anului, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2011, o majorare semnificativă, ajungând la 135,02 milioane lei, la 30 iunie 2012, faţă de 43,07 milioane lei, la 30 iunie 2011.

În perioada ianuarie-iunie, cheltuielile totale ale SIF "Banat-Crişana" au ajuns la 22,63 milioane lei, în scădere cu 19,77% faţă de perioada similară a anului trecut.

Nivelul creanţelor SIF1, la 30 iunie, de 7,29 milioane lei, prezintă o creştere semnificativă faţă de începutul anului, când acestea erau de 584.861 lei, iar datoriile curente ale societăţii au ajuns la 91,37 milioane lei, fiind de 2,4 ori mai mari decât la începutul anului.

La 30 iunie 2012, valoarea activului net (VAN) al "SIF Banat-Crişana" a fost de aproape 1,27 miliarde lei, în scădere cu 2,5% faţă de valoarea raportată la 31 decembrie 2011, de 1,3 miliarde lei.

Profitul SIF3 a urcat la 112,7 milioane lei

SIF "Transilvania" (SIF3) a încheiat primul semestru al anului cu un profit net de 112,7 milioane de lei, cu 25,3% peste cel obţinut în perioada similară a anului anterior, de aproximativ 90 de milioane de lei.

În perioada analizată, veniturile SIF3 au crescut cu 22%, de la 147,5 milioane de lei la 179,7 milioane lei.

Cheltuielile SIF "Transilvania" au avansat cu 16%, la 49,8 milioane lei, de la 42,9 milioane lei în primele şase luni ale anului trecut.

Datoriile înregistrate de SIF3, la finele primului semestru din acest an, însumează 222,07 milioane lei, cu 175,97 milioane mai mari faţă de cele de la finele anului trecut, în timp ce creanţele au crescut cu 3,69 milioane lei, faţă de cele de la 31 decembrie 2011, la 5,17 milioane lei.

Activul net al SIF3 a scăzut, în primul semestru, cu 20,26% faţă de perioada similară din 2011, de la 1,461 miliarde lei, la 1,165 miliarde

Tudor Ciurezu, SIF5: "Scopul nostru este de a obţine un portofoliu cu lichiditate foarte ridicată şi risc scăzut"

Compania a înregistrat, la jumătatea anului, rezultate bune, în condiţiile în care profitul obţinut în primul semestru reprezintă 62% din profitul planificat pentru acest an, ne-a declarat Tudor Ciurezu preşedintele Consiliului de Administraţie al SIF "Oltenia".

Preşedintele SIF5 ne-a precizat că societatea va încerca să inves--tească în acţiuni care prezintă eficienţă ridicată şi să realizeze tranzacţii pe piaţa de capital la societăţi care prezintă stabilitate şi potenţial de creştere a preţului.

Tudor Ciurezu ne-a declarat: "Scopul nostru este de a obţine un portofoliu cu lichiditate foarte ridicată şi risc scăzut. Ideal ar fi să participăm numai la societăţi listate. Vom continua restructurarea, atât cantitativă, cât şi calitativă a portofoliului. Ne dorim deţinerea de participaţii numai în societăţile tranzacţionate, dar şi în societăţi lichide, stabile, care să reziste turbulenţelor de pe piaţa internă şi externă".

Profitul SIF "Oltenia" (SIF5) a fost, în primul semestru, de 54,2 milioane lei, cu 83,9% mai mare decât cel din primul semestru al anului trecut, când SIF5 a înregistrat un profit de 29,47 milioane lei.

Veniturile totale ale SIF "Oltenia" s-au majorat, în perioada ianuarie-iunie, la 86,66 milioane lei, în creştere cu 88,17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cheltuielile totale au ajuns, în primul semestru, la 28,68 milioane lei, faţă de 15,13 milioane lei, la finalul lui iunie 2011.

Valoarea creanţelor SIF5, la 30 iunie, era de 23,5 milioane lei, iar datoriile societăţii se situau la 175,89 milioane lei.

Valoarea activului net al SIF "Oltenia" a scăzut de la 1,685 miliarde lei, la finalul lui 2011, la 1,511 miliarde lei, în primul semes-tru al anului curent.

SIF4 - cel mai mic profit dintre societăţile de investiţii financiare

SIF "Muntenia" (SIF4) a obţinut, în prima jumătate a anului, cel mai mic profit din acest sector, de 51,92 milioane lei, însă de peste cinci ori mai mare decât cel înregis-trat în perioada similară a anului 2011, de 10,15 milioane lei.

Veniturile totale ale SIF4 au însumat, în perioada ianuarie-iunie, 108,7 milioane lei, de 2,55 ori mai mari decât cele raportate în perioada similară a anului trecut, iar cheltuielile totale au fost de 46,89 milioane lei, cu 44,43% mai mari decât la 30 iunie 2011.

Datoriile SIF "Muntenia" s-au majorat, în primul semestru, faţă de începutul anului, cu 37,68%, la 131,65 milioane lei, în timp ce creanţele au ajuns, la 30 iunie, la 14,415 milioane lei, fiind cu 45,99% mai mari decât erau la 31 decembrie 2011.

Tot în prima jumătate a anului, activul net al SIF4 "Muntenia" a scăzut cu 14,46% faţă de finalul lunii iunie a anului trecut, la 1,171 miliarde lei.

Profitul Fondului Proprietatea a urcat la 573,85 milioane lei

Profitul net al "Fondului Proprietatea" (FP) s-a majorat, în primul semestru, cu 5,65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la 573,85 milioane lei.

Veniturile totale au însumat, în prima jumătate a anului, 847,77 milioane lei, în creştere cu 42,79% faţă de cele realizate în primul semestru al anului trecut, în timp ce cheltuielile totale au ajuns, la finalul lui iunie, la 273,5 milioane lei, fiind de 5,63 ori mai mari decât cele din perioada similară a anului trecut.

Datoriile FP au crescut cu 383,6 milioane lei, la 425,9 milioane lei, în prima jumătate a anului.

După o creştere generală a Valorii Activului Net (VAN) în primele cinci luni ale acestui an, VAN al "Fondului Proprietatea" a scăzut, la finalul primului semestru, cu 13,6%, comparativ cu 31 decembrie 2011, la 0,9317.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cand vinzi mobila din casa nu e greu sa pari bogat. Hai sa vedem unde se vor duce banii: vor cumpara un "tractor" sa are campul sau ii vor bea la "crasma din sat" ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb