Perspective bune pentru cotaţiile "Transelectrica" şi "Transgaz"

Raluca Marin
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 august 2012

Perspective bune pentru cotaţiile "Transelectrica" şi "Transgaz"

Aşteptările analiştilor din piaţa de capital legate de evoluţia viitoare cotaţiilor celor doi mari transportatori de energie listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), respectiv Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" (simbol TEL) şi Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale "Transgaz" (simbol TGN), sunt optimiste. Acţiunile celor două companii au avut o evoluţie descendentă, în prima jumătate a anului, după trecerea datelor de înregistrare pentru dividende, iar profiturile înregistrate în primul semestru au fost mai mici decât în perioada similară a anului trecut.

Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": Titlurile TEL pot oferi investitorilor randamente foarte bune în următoarele luni

Acţiunile TEL şi TGN au scăzut, după trecerea datelor de înregistrare, la fel ca majoritatea acţiunilor listate la BVB, ne-a precizat Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest". Trend-ul descendent a fost întrerupt, însă, la finalul lunii iulie, o dată cu confirmarea tendinţei de creştere a pieţelor externe, tendinţă care a fost urmată şi de piaţa locală, a mai adăugat domnia sa.

Nicu Grigoraş ne-a declarat: "Data de înregistrare pentru dividend a coincis cu momentul de final al ofertei secundare derulate la < Transelectrica >. Odată cu trecerea datei de înregistrare, titlurile TEL au scăzut, la fel ca la majoritatea companiilor listate. Trend-ul descendent a fost stopat de evoluţia neaşteptat de bună a pieţelor externe, pe parcursul verii. Dacă această tendinţă se va menţine, titlurile TEL pot oferi investitorilor randamente foarte bune în următoarele luni".

Oferta secundara de vânzare a 15% din acţiunile TGN se va realiza, probabil, până la finalul acestui an, sub presiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), a subliniat brokerul de la "Intercapital Invest". Succesul ofertei este, în opinia lui Nicu Grigoraş, extrem de important pentru dezvoltarea ulterioară a pieţei de capital şi, totodată, pentru reuşita programului ambiţios de listări pe care statul doreşte să îl implementeze, la insistenţele FMI, în următorii ani.

Nicu Grigoraş ne-a mai precizat: "Rămâne de văzut care va fi abordarea acţionarului majoritar şi a sindicatului de intermediere, în ceea ce înseamnă modalitatea tehnică de realizare a ofertei şi preţul la care vor fi oferite acţiunile investitorilor. Cred că reuşita ofertei similare de la < Transelectrica > poate fi un reper foarte bun, atât pentru modul în care trebuie să fie calibrat preţul de ofertă, cât şi pentru modalitatea tehnică de realizare a ofertei. Oferta publică de la < Transelectrica > ne-a arătat, practic, ce doresc investitorii de la o astfel de ofertă, la capitolul transparenţă şi la nivelul preţului de vânzare".

Mihai Chişu, "IFB Finwest": "Mă aştept ca oferta TGN să aibă succes dacă statul va folosi toate ingredientele necesare"

"Transelectrica" şi "Transgaz", două dintre "blue chip-urile" (n.r. companii cu capitalizare şi lichiditate ridicate) listate la BVB, înregis-trează evoluţii diferite în ultimii ani de zile, cu toate că au acelaşi acţionar majoritar, o poziţie de monopol similară şi domenii de activitate asemanătoare, din anumite puncte de vedere, ne-a declarat Mihai Chişu, broker la "IFB Finwest".

"Transgaz" este compania care reuşeşte să sfideze criza financiară, înregistrând, în aceşti ani, profituri în creştere şi bonificând extrem de generos deţinătorii de acţiuni, a subliniat brokerul.

"Transelectrica", în schimb, este mult mai uşor influenţată de cursul economiei, un impact major asupra balanţei finaciare a companiei având-ul paritatea euro-leu, a mai explicat Mihai Chişu.

"Primele şase luni aduc profituri mai mici pentru ambele companii, prin raportarea la perioada similară a anului trecut, în cazul < Trans-gaz > în special din cauza majorării cheltuielilor cu amortizarea mijloacelor fixe. Pentru < Transelectrica >, explicaţia rezidă în venituri mai mici, din cauza cantităţilor de energie transportată mai reduse şi creşterii pierderilor financiare", a adăugat domnia sa.

Oferta "Transgaz" este îndelung aşteptată de investitori, rezultatele companiei, poziţia şi domeniul de activitate calificând-o în topul preferinţelor participanţilor la piaţă, este de părare brokerul de la "IFB Finwest".

Domnia sa ne-a declarat: "Mă aştept ca oferta să aibă succes dacă statul va folosi toate ingredientele necesare: un preţ recomandat de consorţiu, un marketing adecvat, orientat atât către investitori instituţionali, dar şi către retail, şi un plan de afaceri bine conturat, care să surprindă evoluţia viitoare a companiei şi politica de dividend a acesteia. Dacă, pe lângă aceste criterii, statul va considera oportună şi oferirea de facilităţi fiscale pentru participanţii la piaţa de capital, măcar când vine vorba de listări, pentru a le face mai atractive, sunt convins că astfel de oferte se vor bucura de un mare succes şi vor impulsiona dezvoltarea în profunzime a pieţei de capital autohtone".

Igor Popov, "SSIF Broker": "Mă aştept ca, pe termen mediu şi lung, cotaţia TEL să îşi revină"

Evoluţia preţului la acţiunea TEL, după oferta publică secundară, este dezamăgitoare, în opinia lui Igor Popov, analist la "SSIF Broker". Domnia sa ne-a explicat: "Cu siguranţă că şi investitorii care au subscris în ofertă, la preţul de 14,9 lei pe acţiune, erau convinşi de faptul că fac o achiziţie bună şi nu s-au aşteptat ca preţul să meargă până în minimul de 12 lei/titlu. Probabil au fost mulţi care au subscris doar pentru a putea vinde în piaţă la un preţ mai mare, cât de repede posibil, însă, văzând că preţul scade, au scăpat de poziţiile respective şi au pus o presiune şi mai mare pe preţ. Dacă adunăm dividendul plătit de < Transelectrica > la preţul actual din piaţă, observăm că acţiunea trebuie să mai recupereze aproximativ 5% pentru a ajunge la preţul din ofertă.

Mă aştept ca, pe termen mediu şi lung, cotaţia TEL să îşi revină. Compania continuă să genereze un rezultat EBITDA (n.r. câştigul înainte de dobânzi, impozit, depreciere şi amortizare) destul de mare care, mai devreme sau mai târziu, îşi va face efectul pozitiv".

Igor Popov este de părere că, într-adevăr, activitatea operaţională a "Transelectrica" a adus beneficii mult mai mici, declanşând un semnal de alarmă. Totuşi, domnia sa crede că modificările tarifelor de transport a energiei electrice, care vor veni inevitabil, şi potenţialul de creştere a consumului de energie electrică vor impulsiona performanţa companiei pe viitor.

În cazul acţiunilor TGN, analistul spune că nu a remarcat nimic ieşit din comun. Preţul acţiunii s-a ajustat cu valoarea dividendului şi a crescut uşor, de la începutul anului, fapt justificat, pe deplin, de rezultatele raportate şi de gradul mai ridicat de siguraţă pe care îl acordă acţiunea respectivă, a arătat Igor Popov.

Domnia sa consideră că, chiar şi în cazul unor estimări în scădere privind rezultatele "Transgaz", care au fost iniţiate încă din 2011, compania a reuşit o performanţă satisfăcătoare, iar profitul a scăzut foarte puţin.

"< Transgaz > a dovedit, încă odată, un grad înalt de stabilitate a rezultatelor şi rămâne, în continuare, o companie solidă, capabilă să ofere investitorilor un < refugiu >, în condiţiile fluctuaţiilor economice", ne-a declarat analistul.

În ceea ce priveşte oferta secundară pentru "Transgaz", analistul ne-a declarat: "Privind în urmă, la experienţa ofertei < Transelectrica >, îmi vine greu să-mi imaginez oferta la < Transgaz > fără un discount faţă de preţul din piaţă. Este adevărat că vorbim de o altă companie, cu rezultate mult mai bune şi care ar putea interesa o altă grupă de investitori. Consider că vom vedea un preţ de ofertă cu aproximativ 10% sub preţul pieţei".

Mihai Iulian Căruntu, BCR: "În 2013, există condiţii ca preţul acţiunilor TEL să se stabilizeze la peste 15 lei/acţiune"

Anul acesta este, inevitabil, unul slab, din punct de vedere al rezultatelor financiare, pentru "Transelectrica", dar, probabil, nu va fi chiar atât de slab pe cât au fost anii 2009 şi 2010, este de părere Mihai Iulian Căruntu, coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital, BCR.

Domnia sa ne-a explicat că motivele unor astfel de rezultate sunt legate de faptul că variabilele importante care influenţează fundamental rezultatele au avut o evoluţie nefavorabilă în acest an: contracţia producţiei de electricitate cu peste 5%, păstrarea tarifului de transport la nivelul anului 2011 şi deprecierea leului faţă de euro, care, pe lângă cheltuieli cu dobânzile mai mari, înseamnă şi pierdere financiară din diferenţe de curs valutar, care afectează profitul net şi dividendul potenţial, a arătat analistul.

Vestea bună ar fi, însă, în opinia analistului de la BCR, că, pentru anul următor, există perspective pentru o evoluţie diametral opusă a celor trei variabile menţionate şi, în consecinţă, ar fi condiţii pentru rezultate foarte bune anul viitor, ceea ce este de natură să susţină preţul acţiunilor TEL în 2013, a subliniat domnia sa.

Mihai Iulian Căruntu ne-a declarat: "< Transelectrica > se tranzacţionează, oricum, la un discount de 35-40% faţă de companiile similare din Vest care sunt, însă, şi mult mai îndatorate, ceea ce ar oferi un spaţiu de îmbunătăţire al evaluării pentru acţiunile TEL, pe termen mediu. În pofida percepţiei de risc de reglementare ridicat, considerăm că titlurile TEL se tranzacţionează la un discount exagerat, faţă de alte companii similare şi, în 2013, în cazul unor rezultate financiare îmbunătăţite şi în funcţie de condiţiile generale de pe pieţele financiare, există condiţii ca preţul să se stabilizeze la peste 15 lei/acţiune".

Acţiunile "Transgaz" au scăzut, la rândul lor, cu 10%, în acest an, în condiţiile în care şi-au reconfirmat statutul de cea mai stabilă acţiune de dividend de la BVB, cu un randament al dividendului de 12%, înainte de data ex-dividend, a mai arătat analistul de la BCR. "Acest lucru, în sine, indică faptul că piaţa şi, indirect, investitorii străini, reclamă preţuri foarte joase (cu alte cuvinte discount-uri foarte mari, prin raportare la active similare de pe pieţele mature) pentru a lua expunere pe activele româneşti", ne-a declarat domnia sa.

Rezultatele "Transgaz" la jumătatea anului au fost în scădere, din cauza reducerii în volum a business-ului de transport, este de părere Mihai Iulian Căruntu, şi, pe întregul an, domnia sa estimează rezultate în scădere uşoară faţă de 2011. "Acestea vor fi, totuşi, îndeajuns de bune cât să permită acordarea unui dividend pe 2012, care să reprezinte un randament al dividendului de peste 10%", a subliniat analistul.

În perspectiva ofertei publice secundare de la "Transgaz" care urmează să fie lansată de guvern, Mihai Iulian Căruntu ne-a declarat: "Cel mai important va fi ca acţionarul majoritar, autoritatea de reglementare ANRE, şi compania să clarifice în ce măsură, la solicitarea Comisiei Europene, business-ul de tranzit cu < Bulgargaz > şi < Gazprom > ar putea să fie reglementat parţial (mai probabil în cazul < Bulgargaz >) sau integral. În acest scenariu, trebuie să se lămurească explicit în ce măsură ar exista riscul să fie afectată profitabilitatea companiei, ştiut fiind faptul că activitatea de tranzit aduce 40-50% din profitul operaţional. Percepţia privind riscul de reglementare al < Transgaz > este oricum în deteriorare după ce, pentru al treilea an consecutiv, compania nu a beneficiat de o mărire a tarifului de transport intern, fără să existe, însă, nicio explicaţie publică din partea autorităţii de reglementare.

În privinţa potenţialului discount pe care preţul de ofertă l-ar oferi faţă de preţul de piaţă de la momentul respectiv, probabil că va exista un discount care să ofere o motivaţie strictă investitorilor, pe termen scurt. Însă preţul din oferta publică secundară va fi socotit atractiv sau nu de investitori strict în funcţie de percepţia lor privind riscul de reglementare şi, în această zonă, va trebui să se canalizeze o parte a mesajelor de marketing".

În condiţiile stabilităţii business-ului de tranzit, preţul actual de la BVB este unul atractiv ca referinţă, raportat la randamentul dividendului, stabilitatea companiei şi nivelul la care sunt evaluate companiile similare, consideră Mihai Iulian Căruntu.

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Cred că, la oferta publică pentru TGN, foarte important va fi contextul de piaţă"

În cazul ofertei publice secundare pentru vânzarea a 15% din "Transgaz", foarte important va fi contextul de piaţă, consideră Simion Tihon, broker în cadrul "Prime Transaction". Domnia sa ne-a declarat: "Am văzut ce s-a întâmplat la < OMV Petrom > şi, mai apoi, la < Transelectrica >. Discount-ul va fi sigur un criteriu care va aduce sau nu investitori pentru această ofertă, şi cred că experienţa câştigată de stat, în oferta de anul acesta de la < Transelectrica >, va fi utilizată în mod corespunzător. Mă refer aici atât la discount, cât şi la transparenţă".

După ofertă, vor fi importante, din nou, atât contextul sub care va evolua piaţa, în general, cât şi cum va alege statul să împartă acţiunile din ofertă între investitorii instituţionali şi cei de retail, a mai subliniat Simion Tihon.

Acţiunile "Transelectrica" au avut o evoluţie negativă, după oferta publică din luna martie, evoluţie determinată atât de rezultatele financiare ale companiei, de trecerea în data ex-dividend, cât şi de contextul internaţional dificil, ne-a precizat domnia sa. "Pe termen mediu şi lung, aşteptările sunt optimiste în privinţa titlurilor < Translectrica >, chiar în contextul în care cursul de schimb şi negocierea tarifului de transport pentru energie au o influenţă importantă în rezultatele companiei", ne-a declarat brokerul.

Acţiunile "Transgaz" au avut un început de an foarte bun, corecţia în urma trecereii în data ex-dividend fiind, însă, urmată de acelaşi context internaţional nefavorabil, a mai adăugat Simion Tihon.

Cele două companii au raportat rezultate în scădere uşoară, acestea fiind, însă, o imagine corectă a evoluţiei economiei, este de părere brokerul de la "Prime Transaction".

Acţiunile "Transelectrica" se tranzacţionau, în şedinţa de ieri, cu 13,2 lei/titlu, în creştere cu 0,76% faţă de şedinţa precedentă. Titlurile "Transgaz" erau în urcare cu 0,05%, până la 199,2 lei/acţiune.

"Transelectrica" şi-a redus profitul de aproape opt ori

"Transelectrica" a încheiat primele şase luni cu un profit net de 22,58 milioane lei, de aproape opt ori sub cel din perioada similară a anului trecut (diminuare cu 87,36%), deşi în primul trimestru consemnase un câştig de 43,6 milioane lei.

Cifra de afaceri netă a "Transelectrica" a ajuns, în prima jumătate a anului, la 1,447 miliarde lei, în creştere cu 7,86% în comparaţie cu cea raportată la 30 iunie 2011.

Veniturile totale ale companiei, s-au majorat, în primul semestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 3,28%, însumând 1,489 miliarde lei, în timp ce cheltuielile totale au ajuns, la 30 iunie 2012 la 1,457 miliarde lei, în creştere cu 18,79% comparativ cu primul semestru al anului anterior.

În primul semestru al acestui an, au fost recepţionate investiţii care totalizează 81,158 milioane lei (valori fără TVA).

---------

Profitul "Transgaz" a scăzut cu 17,6%

"Transgaz" a obţinut, în prima jumătate a anului, un profit net de 210,35 milioane lei, în scădere cu 17,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Profitul net s-a realizat în proporţie de 102,78% faţă de program, cu 5,68 milioane lei mai mare decât cel previzionat prin Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC).

Cifra de afaceri netă a ajuns, la finalul lunii iunie, la 718,27 milioane lei, în creştere cu 0,79% faţă de primul semestru al anului trecut.

Comparativ cu realizările la 30 iunie 2011, veniturile totale, obţinute în primul semestru 2012, au crescut cu 0,39%, la 767 milioane lei, în condiţiile în care cheltuielile totale au înregistrat o creştere cu 10,56% faţă de primul semestru al anului trecut, ajungând la 507,37 milioane lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb