Evoluţii bursiere divergente pentru sectorul bancar

Raluca Marin
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 august 2012

Evoluţii bursiere divergente pentru sectorul bancar

Pe parcursul primelor şase luni din acest an, cotaţiile bursiere ale instituţiilor financiar-bancare listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), respectiv "Banca Transilvania" (simbol TLV), "Banca Comercială Carpatica" (simbol BCC), "BRD-Groupe Societe Generale" (simbol BRD) şi "Erste Group Bank AG" (simbol EBS) au înregis-trat evoluţii diferite.

Această evoluţie reflectă rezultatele financiare pe care cele patru bănci le-au raportat ulterior încheierii primului semestru din acest an, susţin analiştii.

Mihai Mureşian, "Intercapital Invest": "În cazul acţiunilor EBS ne putem aştepta la o evoluţie pozitivă, peste media sectorului"

În cazul titlurilor bancare tranzacţioante pe piaţa locală, s-a observat, în ultimele luni, o evoluţie diferită de la o instituţie de credit la alta şi, nu de multe ori, au existat discrepanţe în evoluţiile zilnice ale preţurilor acestor acţiuni, este de părere Mihai Mureşian, director de tranzacţionare la "Intercapital Invest".

Domnia sa ne-a explicat: "Nu de multe ori observam, în şedinţele de tranzacţionare, că unele acţiuni din acestă clasă urcau cu 4-5% faţă de restul titlurilor bancare, care aveau o evoluţie negativă. Cred că aceas-tă situaţie o putem pune pe seama riscului asociat de către investitori fiecărei bănci, dar şi pe seama rezultatelor financiare aşteptate. Cel mai probabil, şi în perioada următoare, aceste discrepanţe vor contiuna, şi, odată ce programul de răs-cumpăre de acţiuni ale Băncii Transilvania va începe, ne putem aştepta ca aceste titluri să continue să fie leader-ul creşterilor ca şi până în prezent".

De asemenea, Mihai Mureşian consideră că şi în cazul acţiunilor EBS ne putem aştepta la o evoluţie pozitivă, peste media sectorului, în timp ce, în cazul acţiunilor BRD şi BCC aşteptările domniei sale sunt mai puţin optimiste.

Magda Sirghe, "Tradeville": "Cu excepţia acţiunilor TLV, care au crescut cu 7,2%, toate celelalte au avut o evoluţie negativă"

Evoluţia titlurilor băncilor listate la BVB, în primul semestru al aces-tui an, reflectă, într-o oarecare măsură, rezultatele pe care acestea le-au raportat ulterior încheierii semestrului, ne-a declarat Magda Sirghe, analist la "Tradeville". Cu excepţia acţiunilor TLV, care au cres-cut cu 7,2%, toate celelalte au avut o evoluţie negativă: titlurile EBS au scăzut cu 12%, acţiunile BRD au coborât cu 17,2%, iar cotaţia BCC s-a diminuat cu 31,2%, a arătat domnia sa. De asemenea, titlurile TLV sunt singurele care au performat, în primul semestru, mai bine decât indicele BET-XT, care a crescut cu 2,6%, a subliniat analistul.

Banca Comercială Carpatica (BCC), cea mai mică bancă româ-nească listată, a raportat, în primul semestru, faţă de perioada similară a anului trecut, o creştere cu 22,5% a venitului net bancar şi un profit net de 9,2 milioane lei, comparativ cu o pierdere de 7,3 milioane lei (IFRS) în semestrul întâi 2011, ne-a precizat Magda Sirghe. Domnia sa ne-a declarat: "Contribuţia categoriilor de venituri la formarea venitului net bancar a fost următoarea: venituri nete din dobânzi -8%, din comisioane -4% şi din operaţiuni financiare +121%. Scăderea cheltuielilor nete cu provizioanele pentru risc de credit cu 16,8%, la 16,1 milioane lei, a avut un impact pozitiv asupra rezultatului net. Banca a atins în proporţie de 67% ţinta de venituri operaţionale pentru 2012 şi în proporţie de 54% pe cea privind profitul net şi considerăm că poate îndeplini ţintele stabilite prin buget pentru acest an".

Cu o reducere a venitului net bancar cu 6%, în semestrul întâi din acest an, faţă de primul semes-tru al anului anterior, şi a profitului net cu 88%, după standardele internaţionale de contabilitate, BRD-Groupe Societe Generale, a doua bancă românească după active, a înregistrat rezultate financiare cu mult sub aşteptările analiştilor chestionaţi de Reuters, a mai precizat Magda Sirghe.

Domnia sa a mai adăugat: "Rezultatele au fost influenţate de reducerea marjei nete a dobânzii cu 9% şi de nivelul în creştere cu 61% al costului net al riscului de credit cauzat de scăderea valorii garanţiilor asociate creditelor neperformante pe segmentul clienţilor persoane fizice. În acest context, banca pare să fi rămas în urmă cu îndeplinirea ţintelor de venit şi profit net stabilite prin buget, pentru acest an".

"Erste Group Bank AG" a raportat, în primul semestru al aces-tui an, venituri operaţionale în scădere cu 8%, ca urmare a reducerii veniturilor nete din comisioane cu 4% şi a celor din tranzacţionare cu 58%, ne-a declarat Magda Sirghe. Creşterea costului net al riscului de credit cu 7% a influenţat profitul net, care s-a situat uşor sub estimările analiştilor, cu 0,98 euro/acţiune, faţă de 1,20 euro/acţiune în semestrul întâi 2011, a arătat analistul de la "Tradeville".

Domnia sa a mai adăugat: "Remarcăm majorarea ratei creditelor neperformante de la 8,5%, la finele anului 2011, la 9,2%, precum şi deteriorarea indicatorului de adecvare a capitalului de la 14,4%, la 14,3%, însă îmbunătăţirea indicatorului fondurilor proprii de nivel I, calculat după metodologia Autorităţii Bancare Europene, de la 8,9%, la 9,9%. Odată cu raportarea rezultatelor financiare pe primul semes-tru, Grupul a revizuit în scădere estimarea privind rezultatul operaţional pentru anul 2012, ca urmare a deteriorării cadrului macroeconomic în ţări cheie ale reţelei sale teritoriale".

Banca Transilvania, a treia bancă românească după active, a înregis-trat rezultate financiare cu mult pes-te aşteptările analiştilor chestionaţi de Reuters, cu o creştere a veniturilor operaţionale cu 12% şi a profitului net cu 47% în prima jumătate a anului, faţă de primele şase luni ale anului trecut, ne-a precizat Magda Sirghe. Toate categoriile de venituri, din dobanzi (+7%), din comisioane (+10%) şi din operaţiuni financiare (+21%) au contribuit la majorarea veniturilor operaţionale, este de părere analistul.

Domnia sa consideră că scăderea cheltuielilor nete cu provizioane pentru risc de credit cu 12%, la 164,4 milioane lei, a avut un impact pozitiv asupra rezultatului net.

Magda Sirghe ne-a mai explicat: "Cu o rată a creditelor neperformante de 10,48%, banca se situează mai bine decât sectorul bancar românesc (16,76%). Banca este în grafic cu îndeplinirea ţintei de venituri operaţionale şi a atins-o în proporţie de 58% pe cea privind profitul brut, ţinte stabilite prin bugetul pentru acest an. Atragem atenţia asupra creşterii cheltuielilor operaţionale cu 17%, ca urmare a extinderii activităţii băncii şi creşterii cheltuielilor cu personalul, prin acordarea de bonusuri de performanţă, şi asupra indicatorului de solvabilitate care, la nivelul de 12,12%, este sub media sectorului bancar românesc, de 14,66%".

Conform teoriei rotaţiei sectoriale, cel mai potrivit moment pentru a investi în titluri din sectorul financiar este cel de vârf al recesiunii şi revenire timpurie a economiei, a subliniat Magda Sirghe. Comparaţia prin metoda multiplilor cu sectorul european arată că titlurile BCC sunt subevaluate din perspectiva multiplului P/BV (n.r. raportul dintre preţul de piaţă al acţiunilor şi valoarea contabilă a acestora) este de părere analistul. Prin prisma multiplului P/E (n.r. preţul de piaţă al acţiunii împărţit la profitul pe acţiune) nu se poate face o evaluare, datorită pierderii înregistrate în ultimele 12 luni, a explicat domnia sa.

Analistului de la "Tradeville"ne-a precizat: "Consensul Reuters indică o mediană a preţului ţintă pentru BRD de 10,81 lei/titlu.

În afara potenţialului de apreciere a preţului, un argument pentru achiziţia titlurilor BRD îl reprezintă dividendele plătite regulat, ultimul randament fiind 1,98%".

Comparaţia prin metoda multiplilor cu sectorul european recomandă, de asemenea, aceste titluri ca o achiziţie, dat fiind că acţiunile apar ca subevaluate, atât din perspectiva multiplului P/BV, cât şi a multiplului P/E, este de părere Magda Sirghe.

Domnia sa a mai adăugat: "Consensul Reuters indică o mediană a preţului ţintă de 21 euro/unitate pentru titlurile EBS. În ciuda acestui potenţial de apreciere a preţului, atragem atenţia asupra riscurilor specifice băncii, precum reducerea randamentelor la obligaţiunile suverane de calitate, lipsa creşterii volumului creditelor, dificultatea menţinerii nivelului veniturilor nete din comisioane, fluctuaţia ratelor de schimb valutar în pieţele de activitate.

Consensul Reuters indică o mediană a preţului ţintă pentru TLV de 1,20 lei/acţiune. Comparaţia prin metoda multiplilor cu sectorul european arată că titlurile TLV sunt uşor supraevaluate din perspectiva ambilor multipli P/BV şi P/E".

Acţiunile pe care Banca Transilvania urmează să le răscumpere reprezintă circa 0,16% din numărul total de acţiuni emise, a arătat Magda Sirghe. Având în vedere şi perioada de o lună şi jumătate în care se derulează procedura de răscumpărare, precum şi volumul zilnic tranzacţionat, domnia sa consideră că impactul acestui proces asupra preţului va fi neutru.

Factorii determinanţi în evoluţia viitoare a cotaţiilor TLV, precum şi a cotaţiilor celorlalte bănci, sunt contextul european şi internaţional şi evenimentele globale actuale, este de părere analistul de la "Tradeville".

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "Nu exclud deprecierea titlurilor BRD până spre nivelul de 7,35 lei/acţiune"

Pe parcursul primului semestru, am asistat la o evoluţie divergentă a cotaţiilor bursiere ale companiilor din sectorul financiar-bancar, ne-a declarat Andrei Rădulescu, analist la "SSIF Broker". Acest lucru reflectă evoluţiile rezultatelor financiare ale acestora, dar şi perspectivele pe termen scurt, a explicat domnia sa. De asemenea, contextul internaţional s-a resimţit la nivelul performanţei bursiere a companiilor bancare, a mai adăugat analistul.

Andrei Rădulescu ne-a precizat: "Pe de o parte, observăm o creştere a titlurilor TLV (de la aproximativ 0,8 lei/acţiune, la începutul anului, la 0,9 lei/acţiune, la finele lunii iunie). Instituţia de credit era subevaluată, la începutul anului, (cel puţin în raport cu BRD) şi a surprins pozitiv cu rezultatele financiare în prima jumătate a anului curent. Este o bancă mai mică (o cotă de piaţă de 7%), care se poate adapta mai rapid la modificările climatului macro-financiar internaţional şi intern. Flexibilitatea companiei s-a dovedit mai importantă decât lipsa unui acţionar majoritar puternic.

Pe de altă parte, titlurile EBS au consemnat, la finele primului semestru, un nivel apropiat celui de la începutul anului, expresie a persistenţei dificultăţilor de ajustare la valurile Marii Recesiuni (banca se confruntă cu probleme importante în economiile din Est, în special România şi Ungaria). De altfel, aceste probleme s-au reflectat în performanţa financiară a băncii, în primul semestru al anului, şi vor continua să se repercuteze nefavorabil şi în trimestrele următoare".

Acţiunile BRD şi BCC s-au depreciat, în perioada ianuarie - iunie 2012, a mai adăugat Andrei Rădulescu. Potrivit domniei sale, preţul titlurilor BRD a scăzut de la aproximativ 10,5 lei/titlu, la începutul anului, la 9 lei/titlu, la finele lunii iunie. Analistul ne-a declarat: "BRD a surprins nefavorabil aşteptările pieţei privind evoluţia rezultatelor (pe trimestrul al doilea a consemnat pierderi, pentru prima oară de mai bine de un deceniu). A doua bancă din sistem pare să nu fi depăşit procesul de ajustare în urma valurilor crizei mondiale".

Titlurile BCC au scăzut de la 0,055 lei/acţiune, în debutul anului, la sub 0,045 lei/acţiune, la finele lunii iunie, a mai arătat Andrei Rădulescu. Banca Comercială Carpatica a înregistrat pierderi în ultimii ani şi, deşi a revenit pe profit la şase luni, lipsa unui investitor strategic puternic va determina prelungirea procesului de ajustare în urma crizei economico- financiare mondiale, a subliniat analistul.

Domnia sa ne-a mai precizat: "Pe companiile pe care le monitorizez prin prisma analizei fundamentale, nu exclud deprecierea titlurilor BRD până spre nivelul de 7,35 lei/acţiune în următoarele 12 luni şi aprecierea acţiunilor TLV până spre pragul de 1,28 lei/unitate (evoluţie susţinută şi de programul de răscumpărări). Atenţie însă că aceste evoluţii sunt condiţionate de menţinerea unui climat macro-financiar extern benign".

Simion Tihon, "Prime Transaction": Până la finalul anului, titlurile băncilor vor fi bine corelate cu tensiunile existente la nivel european"

Acţiunile din sectorul bancar prezente pe bursa autohtonă au avut evoluţii mixte în primul semestru, ne-a precizat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".

Ţinând cont şi de acţiunile gratuite, titlurile TLV au avut cea mai mare creştere din sector, susţinută fundamental de rezultatele băncii, este de părere brokerul.

Acţiunile "Erste" au urcat, de la începutul anului până în prezent, cu peste 24%, avansul fiind susţinut, în primul rând, de un context internaţional favorabil şi de deciziile BCE generatoare de optimism, a explicat Simion Tihon.

Domnia sa ne-a declarat: "În plan opus, titlurile BRD şi BCC au scăzut cu peste 20%. Având în vedere rezultatele financiare slabe ale celor două bănci, presiunea pusă de vânzători a determinat o corecţie a preţului, în prima parte a anului. Scădera acţiunilor BCC este mai puţin relevantă în condiţiile în care acest emitent are o lichiditate foarte slabă".

Simion Tihon consideră că, până la finalul anului, titlurile băncilor vor fi bine corelate cu tensiunile existente la nivel european. O redresare a problemelor datoriilor suverane, cât şi viitoarele decizii ale BCE se vor regăsi în preţul acţiunilor bancare, a subliniat brokerul.

Cele trei milioane de acţiuni pe care Banca Transilvania doreşte să le răscumpere nu pot fi un catalizator semnificativ de creştere, ţinând cont că perioada pe care se desfăşoară această operaţiune este destul de lungă, a mai adăugat Simion Tihon.

Acţiunile BRD se tranzacţionau, în şedinţa de ieri, cu 8,405 lei/titlu, în scădere cu 1% faţă de şedinţa precedentă, iar titlurile EBS erau în coborâre cu 1,77%, până la 72 lei/acţiune. În acelaşi timp, acţiunile BCC urcau cu 0,23%, la 0,0428 lei/unitate, iar titlurile TLV erau în creştere cu 0,18%, la 1,092 lei/acţiune.

Banca Transilvania şi-a majorat profitul cu 47%

Banca Transilvania (BT) a înregistrat, în primul semestru, un profit net de 179,62 milioane lei, în creştere cu 47% faţă de perioada similară a anului trecut.

Activele instituţiei de credit au crescut cu 12% de la începutul anului, până la 28,968 miliarde lei.

Creditele neperformante reprezintă 10,48% din totalul portofoliului de credite al BT.

Provizioanele au crescut până la 1,91 miliarde lei, în primul semestru, de la 1,66 miliarde lei, la sfârşitul anului, ducând gradul de acoperire a creditelor neperformante la 107,7%.

Banca Comercială Carpatica a raportat profit net de 9,21 milioane lei

Banca Comercială Carpatica a raportat, în semestrul întâi, un profit net de 9,21 milioane lei, în timp ce în aceeaşi perioadă a anului trecut a consemnat o pierdere netă de 7,20 milioane lei.

Activele totale ale băncii au crescut, în perioada analizată, cu 35,45% la 5,24 miliarde lei. La 30 iunie 2012, solvabilitatea băncii se situa la 11,25%, iar raportul credite acordate /depozite atrase avea valoarea de 0,588.

Profitul net al Erste Group s-a redus cu 12,9%

Profitul net al Erste Group, după plata intereselor minoritare s-a redus cu 12,9%, de la 520,8 milioane euro, în primul semestru din 2011, la 453,6 milioane euro. Ajustat la efectele extraordinare majore, altele decât taxele bancare, profitul net s-a situat la 350 milioane euro în primul semestru al acestui an.

Costurile de risc au crescut cu 6,6%, de la 920,8 milioane euro, la 981,8 milioane euro în semestrul întâi al acestui an.

Rata creditelor neperformante (NPL) a urcat de la 8,5%, la 31 decembrie 2011, la 9,2%, la finele primului semestru din acest an, iar rata de acoperire a creditelor neperformante s-a îmbunătăţit de la 61% la 61,2%.

Totalul activelor s-a majorat cu 2,5%, de la 210 miliarde euro la sfârşitul anului 2011, la 215,2 miliarde euro.

Profitul BRD a scăzut de 7 ori în primul semestru

Profitul BRD a scăzut de în primul semestruBRD a înregistrat, la jumătatea anului, un profit net de 39,4 milioane lei, în scădere de şapte ori comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Volumul creditelor acordate de către BRD a crescut cu 5% de la începutul anului, faţă de media pieţei, de 1,7%. Creditele brute au ajuns la valoarea de 35,2 miliarde lei, mai mare cu 5% faţă de finele lui iunie 2011, respectiv cu 4% faţă de sfârşitul anului trecut.

Depozitele totalizau, la finele lunii trecute, 32,9 milioane lei, în creştere cu 9% faţă de sfârşitul lui 2011 şi cu 13% în raport cu perioada similară a anului trecut.

Venitul net bancar s-a redus cu aproximativ 6%, comparativ cu primul semestru al lui 2011, până la 1,432 miliarde lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb