Autorităţile vor să apeleze la bănci, pentru a obţine un ajutor financiar pentru combinatul "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, confruntat cu o lipsă acută de capital de lucru şi proteste de amploare ale angajaţilor, în plin proces de privatizare.
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat, ieri, că va discuta cu reprezentanţii băncilor private din România în scopul obţinerii de sprijin financiar pentru Oltchim la plata salariilor restante şi la asigurarea capitalului de lucru pe o perioadă de o lună, până la privatizarea societăţii.
"Statul nu poate să dea bani societăţii comerciale, dar poate să găsească soluţii, să aducă la discuţii băncile din România cu managementul societăţii astfel încât să le poată asigura surse de finanţare pentru capitalul de lucru undeva la 10-15 milioane de euro până la privatizare", a declarat Chiţoiu, după întâlnirea avută la Palatul Parlamentului cu reprezentanţi ai companiei, potrivit Agerpres. Domnia sa a adăugat: "Inclusiv salariile, se plătesc salariile restante şi capitalul de lucru normal pentru o lună de zile. Luni, noi avem o întâlnire cu toate băncile din România pentru a discuta cu ei şi a găsi soluţiile de finanţare pentru Oltchim".
El a explicat că statul va acţiona ca un fel de intermediar între Oltchim şi bănci: "Noi o să căutăm o soluţie din punct de vedere al negocierilor cu băncile comerciale din România pentru a le asigura finanţarea capitalului de lucru. Adică suntem un fel de intermediar. În negocierile cu băncile vom vedea ce garanţii solicită din partea statului sau din partea societăţii comerciale pentru a asigura sumele de bani necesare finanţării capitalului de lucru".
Chiţoiu a arătat că nu există un plan de rezervă în cazul în care nu va găsi sprijin la bănci, dar a precizat că nu va exista o nouă amânare a termenului de privatizare a societăţii.
"Nu avem în vedere nicio amânare, suntem în termenele prevăzute în documentele cu FMI. Condiţia de privatizare e de a vinde Oltchim, Arpechim şi investitorul dacă doreşte să cumpere şi rafinăria Arpechim de la OMV Petrom", a mai declarat Daniel Chiţoiu.
• Sindicatul face apel la oprirea protestelor
La rândul său, liderul de sindicat de la Oltchim, Mihai Diculoiu, a sus-ţinut că ministrul Economiei a asigurat că va obţine în 5 zile sprijinul financiar menţionat pentru salariile restante şi pentru capitalul de lucru.
"Apelul nostru e să întrerupem aceste proteste care nu dau bine în aceste condiţii către potenţialii inves-titori şi în condiţiile în care avem această garanţie. În cazul în care în termenul de 5 zile nu se reia funcţionarea menţionată şi nu se acordă salariile restante vom relua aceste proteste", a spus Diculoiu.
• Liviu Pop: "Problemele de la Oltchim se rezolvă în şapte zile"
Liviu Pop, ministrul delegat pentru dialog social, a spus că în maxim şapte zile problemele de la Oltchim vor fi rezolvate: "Vom avea un plan de măsuri absolut necesar pentru a face o privatizare de succes".
Domnia sa a adăugat că în planul de măsuri al Guvernului nu sunt prevăzute restructurări.
"Nu putem discuta despre restructurări în momentul de faţă, în procedură de privatizare. Rămân toate datele problemei aşa cum au fost până acum, cu angajaţii şi oferta de privatizare", a precizat Liviu Pop.
Ministrul delegat pentru dialog social a subliniat că nu poate da detalii cu privire la companiile interesate să cumpere Oltchim, iar ideal ar fi să existe 20 de astfel de firme care participă la licitaţie pentru că atunci, cu siguranţă, va fi un preţ atractiv.
Aproximativ 300 de salariaţi ai S.C. Oltchim S.A au continuat, ieri, protestatele în curtea combinatului, solicitând demisia actualului lider de sindicat, Mihai Diculoiu, pe motiv că nu le reprezintă interesele.
Salariaţii au protestat spontan, nu sunt membri de sindicat şi sunt nemulţumiţi de modul cum au fost trataţi de conducerea sindicatului.
O parte dintre protestatari au declarat că nu vor înceta acţiunile până ce liderul sindicatului Oltchim, ing. Mihai Diculoiu nu-şi va prezenta demisia.
Protestatarii cer ca unitatea să fie privatizată urgent, iar drepturile salarile restante pe două luni să le fie achitate cât mai repede.
"Nu vrem lichidarea combinatului, vrem ca activitatea să continue. Acum combinatul este practic închis, deoarece nu ni se mai livrează electricitate. Noi vrem ca privatizarea să se facă cât mai repede şi avantajos şi mai ales transparent, iar combinatul şi locurile noas-tre de muncă să fie salvate. Nu am luat banii de două luni, nu am luat nici tichetele de masă, avem colegi care dorm prin instalaţii, în combinat, deoarece nu au bani să se ducă acasă, nu au bani de transport, stau prin comune îndepărtate din judeţ şi au ales să rămână pes-te noap-te aici, iar această situaţie durează de peste o săptămână", a declarat unul dintre protestatari, citat de Mediafax.
Protestele la Oltchim au început miercuri dimineaţa, când 400 de salariaţi s-au adunat în faţa birourilor companiei şi au cerut soluţii cu privire la funcţionarea combinatului vâlcean.
Tot miercuri conducerea combinatului, în frunte cu directorul general, Constantin Roibu, şi-a prezentat demisia.
Premierul Victor Ponta a dat asigurări, miercuri, într-o conferinţă de presă, că Guvernul caută un investitor pentru Oltchim şi a făcut apel la angajaţii companiei să nu sperie investitorii.
Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.
Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carl-son Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.
Ce spun brokerii despre şansele de reuşită a privatizării "Oltchim"
• Simion Tihon, "Prime Transaction": "Declaraţiile premierului nu pot fi luate drept o garanţie"
Observăm, în ultima perioadă, o implicare mai accentuată din partea statului în situaţia companiei Oltchim, ne-a precizat Simion Tihon, broker la "Prime Transaction".
Domnia sa ne-a declarat: "Declaraţiile premierului nu pot fi luate drept o garanţie, însă pare să existe dorinţa de a se duce la bun sfârşit această problemă. Demisia Directorului General poate ar trebui privită chiar cu optimism, în condiţiile în care principalul acţionar minoritar a solicitat, de mai multe ori, acest lucru, acest acţionar fiind interesat şi de preluarea pachetului de control".
Succesul privatizării depinde, în opinia brokerului, în primul rând, de preţul la care se poate prelua pachetul majoritar şi de reuşita vânzării creanţelor AVAS şi "Electrica".
• Nicu Grigoraş, "Intercapital Invest": "O soluţie de privatizare care ar duce la delistarea < Oltchim > ar fi o greşeală imensă"
Deşi există un termen limită impus de Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru privatizarea "Oltchim", iar compania are nevoie urgentă de această schimbare, statul nu trebuie să se grăbească şi trebuie să ia în considerare interesele tuturor părţilor implicate, când creionează strategia de privatizare, este de părere Nicu Grigoraş, broker la "Intercapital Invest".
Având în vedere anvergura "Oltchim" şi importanţa sa în ansamblul economiei româneşti, trebuie găsită o soluţie astfel încât întreaga capacitate de producţie să fie utilizată în mod eficient, locurile de muncă să fie păstrate sau chiar să fie generate altele în viitor, a explicat domnia sa.
Nicu Grigoraş ne-a declarat: "Nu trebuie uitaţi însă investitorii minoritari, majoritatea investitori la bursă şi nici piaţa de capital. Trebuie găsită o soluţie care să păstreze acest emitent listat la BVB, soluţie care să facă din < Oltchim > o companie importantă la cota Bursei în următorii ani.
O soluţie de privatizare care ar duce la delistarea Oltchim de la BVB cred că ar fi o greşeală imensă, în contextul în care statul român încearcă să implementeze în prezent o strategie de listare a unor companii de stat".
Dacă până la termenul impus de FMI statul român iniţiază procesul de privatizare şi găseşte o soluţie oportună, creditorii internaţional nu vor avea nicio probelmă că privatizarea nu a fost finalizată, este de părere Nicu Grigoraş.
• Adrian Danciu, "SSIF" Broker": "Succesul privatizării Oltchim nu poate depinde de un singur factor sau de o singură persoană"
Succesul privatizării "Oltchim" nu poate depinde de un singur factor sau de o singură persoană, ne-a arătat Adrian Danciu, analist la "SSIF" Broker.
Declaraţia Premierului Victor Ponta, prin care domnia sa paria capul ministrului Daniel Chiţoiu pentru reuşita procesului de privatizare a "Oltchim" este, în opinia analistului, neadecvată situaţiei şi, totodată, neprofesionistă.
"De altfel, este uşor să pariezi poziţia altei persoane şi nu pe a ta", ne-a declarat Adrian Danciu.
Potrivit analistului de la "SSIF" Broker, privatizarea ţine de un cumul de factori. Printre aceştia, domnia sa a menţionat starea macroeconomică la nivel european, care poate influenţa interesul investitorilor străini.
"Aici, desigur, situaţia nu este foarte bună, dacă ne uităm la evoluţia investiţiilor în economia românească", a explicat analistul.
De asemenea, nici starea sectorului de activitate a companiei nu este prea fericită, a mai subliniat Adrian Danciu.
Un alt factor de care depinde privatizarea "Oltchim" menţionat de analistul de la "SSIF Broker" este capacitatea de restructurare a societăţii, având în vedere angajamentele existente (inclusiv contractul colectiv de muncă).
Analistul a mai explicat că privatizarea cu succes a combinatului depinde şi de situaţia economico-financiară a companiei, "care s-a înrăutăţit în permanenţă în ultimii ani, şi mai ales în primul semestru din 2012, cifra de afaceri fiind cu 40% mai mică, iar pierderile au crescut de la 70 milioane lei, la 188 milioane lei".
1. supravietuitorii
(mesaj trimis de argesanu în data de 07.09.2012, 08:07)
as vrea sa incep cu liderii de sindicat care de fapt nu mai reprezinta pe nimeni sant cumparati de administratie asa s-a intamplat la sind rafinorul unde liderul detine 2 benzinarii date de dna mariana gheorghe dar stiti sant ale fiului ,acest popescu este un fost secretar de partid care nu stie dacat sa execute ordine nu conteaza de la cine daca ii iese banul face orice el este vinovat de distrugerea rafinariei pitesti.OLTCHIM bradu pitesti nu poate functiona rentabil fara rafinaria pitesti ,peste tot in lume ele merg integrat si domina piete vad o gramada de neaveniti care isi dau pareri aiurea dl roibu daca avea rafinaria pitesti avea profituri record cum avea odata si era locomotiva romaniei la export intrebati pe specialistul mihai georgescu si pop fosti directori care va pot spune adevarul si pe fostul director matei care a adus petrom in perioada lui in primele 10 companii din lume si acum mariana gheorghe nu suporta arpechim rafinery pt ca avem cale mai bune produse cand este prea mica rafinari cand este prea mare si sa nu uitam ca romania importa produse petroliere de 1.2 miliarde euro pt ca nu avem capacitati de rafinare si arpechim sta aceasta suma o platim toti romanii cu 1.2 mld faceam arpechim cea mai performanta din europa dar s-ar putea sa inchida schwehat austria care merge cu titeiul romanesc deja se vaita ca nu are titei pt ploiesti si va intra in sistem stop &go pana va fi stop si romania va deveni tara agrara lucru pe care nu l-au reusit rusii il face mariana gheorghe asasin economic de origine romana este tragic cata ura are aceasta femeie pe arpechim pe care azerii au vrut sa o cumpere dar i-a izgonit cu succes
2. fără titlu
(mesaj trimis de g. în data de 07.09.2012, 10:03)
cu siguranta bancile stau deja la coada la Chitoiu care le dea voie sa piarda niste bani in gaura neagra oltchim.... mai ales dupa exemplul Hidroelectrica. unde putem sa donam si noi niste bani sa sprijinim aceasta intreprindere fanion a furtisagului romanesc - directorul fura, noi il acoperim ca sa putem fura si noi sau sa nu ne dea afara desi nu mai muncim de mult? daca asta e solutia lui Chitoiu, atunci insolventa srie pe usa
3. capul sau viata
(mesaj trimis de ponta în data de 07.09.2012, 10:07)
capul lui chitoiu vrem
4. fără titlu
(mesaj trimis de andrei în data de 07.09.2012, 15:43)
asteptam tragerea la raspundere a administratorilor pentru gestiunea defectuoasa (si frauduloasa) a companiei. dar cred ca avem mult de asteptat...mai mult decat am avut de asteptat pentru nastase