Brokerii: Telenovela "Oltchim" afectează, indirect, oferta "Transgaz"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2012

Brokerii: Telenovela "Oltchim" afectează, indirect, oferta "Transgaz"

Circul creat în jurul privatizării "Oltchim" nu este văzut cu ochi buni de investitori, care, probabil, vor cere discounturi mai mari la oferta secundară "Transgaz", care ar trebui să fie lansată până la finalul lunii, potrivit unei înţelegeri cu FMI.

Analiştii şi brokerii din piaţa de capital locală şi-au exprimat opiniile referitoare la efectele scandalului "Oltchim" asupra bursei şi, punctual, asupra ofertei "Transgaz".

Mihai Iulian Căruntu, BCR: "Slaba performanţă administrativă a statului se vede în discount-uri ridicate solicitate de investitorii străini"

Chiar dacă Oltchim este o companie importantă pentru economie, din păcate, la BVB, aceasta a făcut carieră în cea mai mare parte pentru speculatori, ne-a spus Mihai Iulian Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţă de Capital Direcţia Strategie Cercetare de Piaţă şi Macroeconomică BCR.

În opinia domniei sale, orice deznodământ ar avea telenovela corporatistă Oltchim, piaţa de capital nu va fi afectată în mod direct.

"În mod indirect, slăbiciunile în administrarea unui proces de privatizare precum cazul Oltchim nu fac decât să confirme slaba capacitate instituţională a statului român în a-şi exercita eficient prerogativele, aşa cum reiese din păcate din multe exemple: nivelul ridicat al evaziunii fiscale, performanţa extrem de slabă în atragerea fondurilor europene, eficienţa scăzută a cheltuielilor publice, infrastructura rutieră şi feroviară slabă, nivelul scăzut de colectare al veniturilor la buget, rezultate dezastruoase ale companiilor deţinute de stat (Tarom, Poşta Română, Hidroelectrica, CFR Marfă, Oltchim etc.)", ne-a declarat analistul citat, adăugând: "Consecinţele acestei slabe performanţe administrative a statului român se văd în discount-uri ridicate solicitate de investitorii străini pentru a deţine active româneşti, mai ales în cazul companiilor deţinute de stat. De aceea considerăm, spre exemplu, că este foarte greu de argumentat un discount mai mic de 40-50% de tranzacţionare pentru FP, atât timp cât managementul companiilor de stat unde FP este acţionar minoritar nu cunoaşte îmbunătăţiri sensibile".

În ceea ce priveşte oferta Trans-gaz nu există decât un impact indirect prin discount-urile ridicate solicitate de investitorii străini pentru a intra în companii unde este acţionar majoritar statul, consideră analistul citat. Potrivit domniei sale, cel mai neplăcut element în ceea ce priveşte oferta Transgaz constă în riscurile de reglementare a activităţii de tranzit internaţional, ceea ce ar putea afecta semnificativ profitabilitatea acestei linii de business care a însemnat până în prezent circa 50% din profitabilitatea operaţională a companiei.

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": Scandalurile erodează încrederea investitorilor pe termen lung

Directorul general adjunct al "Tradeville" Ovidiu Dumitrescu consideră că, pentru o dezvoltare durabilă a pieţei de capital autohtone, astfel de evenimente (circul mediatic de la Oltchim) nu sunt de bun augur: "Ele pot fi însă benefice pe termen scurt pentru unii traderi care au ocazia să speculeze < bursa zvonurilor >.

Dacă investitorii pe termen lung, atât cei instituţionali cât şi cei ce îşi gestionează portofoliul propriu, sunt asaltaţi de astfel de ştiri, încrederea lor, cea care reprezintă capitalul cel mai de preţ al unei pieţe funcţionale, este erodată".

Astfel, Ovidiu Dumitrescu spune că scandalul "Oltchim" probabil că nu e de bun augur. "Totuşi, avantajul este că situaţia de la Oltchim este cunoscută de mai multă vreme", ne-a precizat domnia sa, adăugând: "Astfel, dacă nu mai apar şi alte ştiri negative, fie despre alte companii de stat importante fie de ordin macroeconomic, < efectul Oltchim > ar trebui să fie unul redus".

Marcel Murgoci, Estinvest: "Dacă s-ar fi folosit mecanismele puse la dispoziţie de către BVB, statul ar fi avut de câştigat"

Potrivit lui Marcel Murgoci, director operaţiuni "Estinvest", modul în care s-a derulat licitaţia de vânzare a acţiunilor OLT deţinute de stat, precum şi a creanţelor deţinute de Electrica şi AVAS precum şi evenimentele ulterioare acestui proces au generat o stare de ilaritate în rândul opiniei publice, iar în particular, în rândul mediului de afaceri, s-a creat impresia unei lipse de profesionalism din partea autorităţilor statului: "Cred că dacă s-ar fi folosit mecanis-mele puse la dispoziţie de către BVB, piaţa de capital, dar şi statul ar fi avut de câştigat. Poate statul s-ar revanşa o dată cu începutul derulării ofertei de vânzare a acţiunilor TGN. Consider că licitaţia de vânzare a acţiunilor OLT nu va afecta modul de derulare a ofertei de vânzare a acţiunilor TGN, singurele impedimente fiind preţul minim de vânzare (în comparaţie cu piaţa), precum şi contextul general al pieţei (locale şi internaţionale)".

Simion Tihon, "Prime Transaction": Conflictul mediatic "Oltchim" - bila neagră pentru piaţa de capital

Conflictul mediatic realizat în jurul unei companii listate ("Oltchim") este o bilă neagră pentru piaţa de capital, consideră brokerul Simion Tihon de la "Prime Transaction".

"Repercusiunile pe termen lung vor fi cu greu combătute chiar şi de evenimentele pozitive ce ar putea urma", ne-a spus domnia sa.

În opinia brokerului, oferta secundară de la Transgaz poate avea de câştigat de pe urma experienţei celui care face oferta, în cazul de faţă, statul, dacă va analiza în mod obiectiv ceea ce s-a întâmplat la OMV Petrom, mai apoi la Transelectrica şi, acum, la Oltchim.

"Din păcate, varianta unei noi amânări a ofertei de la Transgaz devine din ce în ce mai probabilă", ne-a mai declarat Simion Tihon.

Aprobarea, în Board-ul FMI, a celei de a şasea evaluări a acordului preventiv încheiat cu ţara noastră depinde de implementarea a patru măsuri, care privesc plata arieratelor autorităţilor locale, majorarea preţului la gaze naturale, vânzarea a 15% din acţiunile "Transgaz" şi privatizarea "Oltchim".

Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, a spus, încă din 12 septembrie, că oferta secundară de vânzare a 15% din "Transgaz" este foarte aproape de lansare, însă, până acum, nu a apărut nici un anunţ oficial. Potrivit unor surse din piaţă, prospectul final al ofertei se află la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, unde direcţia de specialitate îşi va da avizul, înainte ca documentul să fie aprobat de comisari. Elementele cheie din ofertă, precum preţul, perioada de derulare şi alocarea pe tranşe, trebuie stabilite în şedinţă de Guvern.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb