Brokerii: "Rezultatele slabe ale băncilor listate nu sunt surprinzătoare"

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 mai 2013

Brokerii: "Rezultatele slabe ale băncilor listate nu sunt surprinzătoare"

Rezultatele slabe ale băncilor listate la Bursa de Valori Bucureşti, în primul trimestru din acest an, nu sunt surprinzătoare, potrivit brokerilor, având în vedere o evoluţie economică modestă.

Doar Banca Transilvania a reuşit să se menţină la un nivel apropiat de cel din anul trecut, BRD şi Erste marcând un declin important în trimestrul I 2013 comparativ cu primul trimestru din 2012.

BRD a raportat un profit net de 13 milioane lei în primul trimestru din acest an, în scădere cu 84% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce Banca Transilvania (TLV) a înregistrat un câştig net de 84,4 milioane lei (19,2 milioane euro), în scădere cu 8% faţă de perioada similară a anului trecut.

Erste Bank (EBS) a înregistrat, în primele trei luni ale anului, un profit net 176,2 milioane euro, în scădere cu 49% faţă de perioada similiară din 2012, în care profitul a fost de 346 milioane euro.

Adriana Marin, SSIF Broker: Exit-ul Bank of Cyprus din Banca Transilvania - cel mai probabil tranzacţie bloc pre-negociată

Adriana Marin, Division Manager & Head of Research SSIF Broker, remarcă o trăsătură comună principală, referitor la rezultatele la trimestrul I ale celor trei bănci, şi anume scăderea cheltuielilor cu provizioanele la toate, îndeosebi faţă de trimestrul IV 2012 (şi cu excepţia BRD, şi în comparaţie cu trimestrul I 2012) ceea ce explică îmbunătăţirea semnificativă a profitabilităţii faţă de valorile foarte scăzute din trimestrul IV 2012 (inclusiv la BCR, unde pierderea netă s-a redus semnificativ).

"O altă trăsătură comună a fost scăderea marjelor de dobândă faţă de trimestrul I 2012 (cu excepţia BCR), care a fost rezultatul unor scăderi mai accentuate a randamentelor la credite faţă de scăderea costului mediu al resurselor şi a condus, în combinaţie cu scăderi ale soldurilor la credite, la scăderea veniturilor nete din dobânzi", ne-a mai precizat analistul citat, care a mai adăugat: "În general, se ramarcă o scădere a veniturilor (din dobânzi, comisioane, excepţia ar fi EBS la venituri din comisioane) şi chiar şi a veniturilor din tranzacţionare (excepţia ar fi creşterea yoy - year on year - de la BRD şi qoq -quarter on quarter - la BT). Toate băncile şi-au îmbunătăţit raportul costuri/venituri faţă de trimestrul IV (dar nu şi faţă de trimestrul I 2012, cu excepţia BCR). Exceptând EBS, toate băncile au înregistrat un raport mai bun al ratei de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane, în pofida creşterii creditelor neperformante (NPL ratio) şi a scăderii provizioanelor din contul de profit şi pierdere".

Adriana Marin consideră că pers-pectivele sectorului nu sunt grozave: "Este puţin probabil să crească semnificativ volumele (ţinând cont şi de restricţiile introduse de BNR la creditarea în valută a IMM-urilor şi de cererea scăzută mai ales în retail), presiunea pe marje persistă, chiar dacă e ceva mai blândă decât în trimestrul IV 2012 şi acestea vor avea un impact negativ pe venituri. În acest context, băncile vor trebui să urmărească atent costurile. Scăderile pe partea de provizioane vor continua (efect de bază favorabil faţă de valorile ridicate din 2012) mai ales la BT şi EBS (la EBS datorită în mare măsură evoluţiilor de la BCR)".

Potrivit analistului, în afară de raportările financiare, preţul acţiunilor EBS ar trebui să fie influenţat pozitiv de programul de răscumpărare de acţiuni care se va supune aprobării AGA în mai (e posibil ca şi BT să mai lanseze un nou program de acest gen).

Adriana Marin ne-a mai spus: "Teoretic, EBS şi BT ar trebui să performeze mai bine decât BRD mai ales dacă analiştii vor ridica estimările de profit după publicarea rezultatelor la trimestrul I 2013 (la BRD e posibil să asistăm la reduceri de estimări, preţuri ţintă şi recomandări de investiţie dacă avem în vedere distanţa între raportarea la trimestrul I 2013 şi estimările încă foar-te optimiste pentru anul 2013). La BT, ar fi de apreciat veşti legate de ce se va întâmpla cu deţinerea de 9.7% a Bank of Cyprus (nu ne aşteptăm la o presiune de vânzare, cel mai probabil va fi o tranzacţie bloc pre-negociată). BT pare că nu şi-a mai revenit după căderea de la jumătatea lui martie (probabil investitorii văd un risc de contagiune mai mare provenind de la criza cipriotă)".

Cred că e nedrept ca BT să se tranzacţioneze la discounturi atât de mari (peste 45%) faţă de mediana băncilor poloneze de talie medie ţinând cont de profitabilitatea superioară acestora (indicatorul ROE) şi de avantajul competitiv faţă de alte bănci cu capital majoritar străin (raportul credite depozite subunitar, NPL ratio mic şi rata de acoperire superioare mediei, solvabilitate bună, care se va îmbunătăţi prin emisiunea de bonduri convertibile)".

Daniela Ropotă, SSIF Intercapital Invest: "Titlurile bancare listate la bursa locală, mai atractive faţă de cele ale unor bănci listate pe alte burse europene"

Performanţele băncilor listate la BVB reflectă situaţia la nivel de sector, consideră Daniela Ropotă, Analist SSIF Intercapital Invest.

"Prin urmare, rezultatele slabe ale acestor emitenţi nu sunt surprinzătoare având în vedere cele în ansamblu şi o evoluţie economică modestă în trimestrul I al anului curent", ne-a declarat doamna Ropotă, adăugând: "Sectorul bancar este expus pe toate sectoarele economice şi are o evoluţie favorabilă în perioadele de revenire economică şi expansiune. În acest an, perspectivele economice sunt destul de bune pe plan naţional, ceea ce ar putea duce la o ameliorare a performanţelor în sectorul bancar în 2013. Restructurările sunt de aşteptat să continue şi în anul curent, dar într-un ritm mai scăzut faţă de anii anteriori, în timp ce costul net al riscului probabil nu va suferi modificări importante, atât timp cât rata creditelor neperformante rămâne una ridicată".

Din băncile analizate la BVB, Banca Transilvania încheie trimes-trul I 2013 cu o rată a creditelor neperformante, de 12%, faţă de 22% cât are BRD-SG, arată Daniela Ropotă. La nivel de sector, rata creditelor neperformante a fost în luna februarie de 19%, uşor în creştere faţă de finalul anului trecut. Indicatorul P/B (preţ faţă de valoarea contabilă) în cazul titlurilor bancare listate la bursa locală arată valori mai atractive faţă de cele ale unor bănci listate pe alte burse europene, aici remarcându-se în special Banca Transilvania şi Erste Bank, arată analis-tul citat, adăugând: "Cu toate aces-tea, pe termen scurt mă aştept la o evoluţie cel mult stabilă a titlurilor bancare la BVB, perspectivele fiind mai bune pe termen mediu şi lung".

Simion Tihon, Prime Transaction: "Mai sunt pierderi de marcat în cadrul băncilor"

Politica prudenţială a TLV în privinţa provizioanelor ridicate din primii ani de criză îşi dovedeşte eficienţa în momentul de faţă, consideră Simion Tihon, Broker la Prime Transaction.

Domnia sa consideră că mai sunt pierderi de marcat în cadrul băncilor astfel încât şi rezultatele viitoare pot fi marcate de asumarea unor active toxice.

"În prezent se discută de o politică monetară în cadrul UE, asemănătoare celei din SUA. În acest context, sectorul bancar poate beneficia de o creştere a încrederii, fapt ce, cel mai probabil, îl vom regăsi şi în preţurile acţiunilor", consideră Simion Tihon.

BRD - profit net de 13 milioane lei

BRD - Groupe Societe Generale (BRD) a înregistrat un profit net de 13 milioane lei în primul trimestru din acest an, în scădere cu 84% faţă de perioada similară a anului trecut, iar volumul creditelor acordate a avansat cu 2,1%, potrivit informaţiilor transmise ieri Bursei de Valori Bucureşti.

"În primul trimestru al anului 2013, banca şi-a desfăşurat activitatea în condiţiile unui mediu economic încă dificil, caracterizat de o cerere scăzută de produse şi servicii bancare. Volumul total al creditelor acordate clientelei este de 34,97 miliarde lei, mai mare cu 2,1% în comparaţie cu nivelul înregistrat pe 31 martie 2012, cu accent pe creditarea persoanelor fizice (+3,4% vs -1,5% la nivel de piaţă). Această evoluţie a fost susţinută în principal de creditele imobiliare, în creştere cu 32% faţă de trimestrul I al anului 2012, nivel care depăşeşte media pieţei, care a înregistrat o creştere de doar 10,4%", se spune într-un comunicat transmis de BRD.

Creditele pentru companii au înregistrat un uşor avans faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012 (+1%), cu o evoluţie deosebit de bună la nivelul segmentului marilor clienţi corporativi (+4,7% în comparaţie cu T1 2012).

Volumul depozitelor a crescut, la sfârşitul primului trimestru din acest an, cu 3% faţă de 31 martie 2012, ajungând la 32,54 miliarde lei. Depozitele persoanelor fizice au crescut cu 1,4% faţă de sfârşitul anului 2012 şi cu 4,2% faţă de primele trei luni ale anului trecut, cu un accent deosebit pe depozitele în valută (+14,3% faţă de 31 martie 2012).

"În consecinţă, raportul credite/depozite se situează la 94,6%, în scădere cu 5 puncte faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (99,6%)", se arată în comunicat.

Venitul net bancar al perioadei este de 687 milioane lei, mai mic cu 10,5% în comparaţie cu 31 martie 2012, influenţat în principal de o evoluţie negativă a marjei nete de dobândă (-17,1%) care, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, a fost determinată de efecte negative de volum, structură şi evoluţie a dobânzii, potrivit băncii.

Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 6,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Banca Transilvania - profit net de 84,4 milioane lei

Banca Transilvania (TLV) a înregistrat în primul trimestru un profit net de 84,4 milioane lei (19,2 milioane euro), în scădere cu 8% faţă de perioada similară a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2% faţă de finalul anului trecut, la 30,17 miliarde lei.

Banca a constituit în primul trimestru provizioane de 75,69 milioane de lei, în scădere cu 9,6% faţă de perioada similară din 2012.

Profitul operaţional al băncii a scăzut cu 8,4% în primele trei luni, la 176,09 milioane lei.

Creditele şi avansurile acordate clienţilor totalizau 17,65 miliarde lei la finalul lunii martie, aproape de nivelul consemnat în decembrie 2012. Aproape două treimi din credite sunt acordate companiilor, iar restul sunt împrumuturi către populaţie.

Creditele neperformante, cu restanţe mai mari de 90 de zile, reprezintă 11,92% din totalul portofoliului de împrumuturi. În acelaşi timp, depozitele de la clienţi au crescut cu 3,2%, la 23,98 miliarde lei.

Actualul preşedinte al Credite Europe Bank România, Omer Tetik, va fi numit director general al Băncii Transilvania (TLV), post vacant de mai mult de un an, după plecarea lui Robert Rekkers, au declarat, săptămâna trecută, mai multe surse bancare citat de Mediafax.Tetik şi-a anunţat acţionarii că va înceta colaborarea cu banca începând de la mijlocul lunii mai.

Profit net 176,2 milioane euro pentru Erste Bank

Erste Bank (EBS) a înregistrat, în primele trei luni ale anului, un profit net 176,2 milioane euro, în scădere cu 49% faţă de perioada similiară din 2012, în care profitul a fost de 346 milioane euro.

Diminuarea a venit pe fondul unei reduceri a profitului operaţional cu circa 80 de milioane euro, deşi costul riscului s-a diminuat cu aproape 180 de milioane euro, conform unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Profitul operaţional al băncii a scăzut, în primul trimestru al acestui an, la 835,4 milioane euro, cu 8,8% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul reducerii venitului operaţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb