BVB SI RASDAQ Corecţiile continuă pe BVB, pe rulaje neglijabile

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 12 iunie 2013

Corecţiile continuă pe BVB, pe rulaje neglijabile

Cu toate că scăderile înregistrate de Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-au mai ameliorat spre finalul săptămânii trecute, revenirea a fost una superficială şi de scurtă durată, potrivit specialiştilor. Indicele compozit BET-C a ajuns, la finele şedinţei de tranzacţionare de ieri, la 2.924,61 puncte, în scădere de 0,05%.

Cu excepţia indicelui BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, care a consemnat o creştere uşoară de 0,05%, ceilalţi indici au încheiat şedinţa de ieri în scădere.

Rulajul a continuat să fie unul mic, investitorii tranzacţionând acţiuni în valoare de 23,13 milioane de lei (5,11 milioane euro), mai puţin cu 18% faţă de şedinţa anterioară, când au fost tranzacţionate acţiuni de 28,2 milioane lei (6,2 milioane euro).

Dacă brokerii aruncau scăderile de săptămâna trecută pe seama deciziei Băncii Centrale a SUA de a continua programul de stimulare economică prin injecţie de capital, de data aceasta, problemele care au dus la încheierea de ieri pe minus au fost date de Banca Japoniei, care a decis să îşi păstreze actuala politică, potrivit lui Simion Tihon, broker la Prime Transaction. Domnia sa ne-a declarat: "Unda de optimism apărută pe pieţele financiare vineri după-amiază nu a durat mult. De această dată, problemele au plecat de la decizia Băncii Japoniei de a-şi păstra actuala politică, dezamăgindu-i pe cei care anticipau o expansiune a programului. Această hotărâre a dus din nou investitorii cu gândul la următoarea şedinţă FED, revenind temerile legate de încetinirea programului de achiziţii de active de către Rezerva Federală. Piaţa autohtonă s-a aliniat rapid contextului, însă corecţiile nu au fost de amploare mare. Ultima zi pentru cumpărarea acţiunilor Transgaz purtătoare de dividend a adus o creştere a volumului tranzacţiilor cu aceste titluri şi totodată un avans nesemnificativ al preţului".

Motivele pentru care BVBcontinuă să scadă sunt multiple, nedatorându-se în special situaţiei din SUA sau Japonia, brokerul Ciprian Bârsan, de la Transilvania Capital, introducând în ipoteză inclusiv contextul din Turcia, precum şi evoluţia pieţei valutare. Domnia sa ne-a declarat: "Continuăm să avem rulaje foarte mici. Faptul că există scăderi nu este cel mai important lucru de luat spre considerare, ci faptul că nu există lichiditate. A început vara şi am putea spune că şi BVB a intrat în vacanţă. Pe fonduri europene am văzut câteva mişcări, însă nici retailerii şi nici instituţionalii nu se mai grăbesc pe Bursă. Am avut intervale orare şi fără nicio mutare".

Titlurile Transgaz (simbol TGN) s-au apreciat ieri cu 0,05%, la 204 lei/unitate, realizându-se 287 de tranzacţii, de 3,73 milioane lei, cu aceste acţiuni.

Energopetrol (simbol ENP) a anunţat ieri că va intra în insolvenţă, pentru a proteja societatea de creditori şi pentru a putea continua activitatea productivă, potrivit unui comunicat transmis BVB. Ultima evoluţie înregistrată de titlurile ENP a fost pe 18 februarie, când ajungeau la 1,36 lei/unitate.

Acţiunile tuturor celor cinci SIF-uri au continuat ieri să se deprecieze. Astfel, titlurile SIF Banat Crişana (simbol SIF1) s-au micşorat cu 1,47%, la 1,21 lei/unitate, ale SIF Moldova (simbol SIF2) au coborât cu 0,24%, la 1,225 lei/unitate, ale SIF Transilvania (simbol SIF3) au scăzut cu 0,74%, la 0,539 lei/unitate, acţiunile SIF Muntenia (simbol SIF4) s-au diminuat cu 0,79%, la 0,689 lei/unitate, iar cele ale SIF Oltenia (simbol SIF5) au scăzut cu 1,75%, la 1,406 lei/unitate.

Acţiunile Fondului Proprietatea (simbol FP) s-au diminuat la rândul lor în şedinţa de ieri, coborând la 0,637 lei/unitate, corecţie de 0,39%. Corelată cu scăderile din sfera SIF-urilor, corecţia cotaţiei FP a dictat, ieri, o micşorare cu 0,83% a indicelui BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), acesta ajungând la 24.723,8 puncte.Alţi indici care au încheiat şedinţa de ieri în scădere au fost BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), care a coborât cu 0,53%, la 1.059,49 puncte, BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), care a scăzut cu 0,29%, la 492,94 puncte, şi BET, al celor mai lichide zece acţiuni, care s-a diminuat uşor cu 0,03%, la 5.419,12 puncte.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, ieri, acţiuni de 220.915,54 lei (48.848,10 euro), nivel cu 50% mai ridicat faţă de cel din şedinţa de luni, când investitorii au tranzacţionat acţiuni de 146.000 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb