ÎN PRIMELE TREI LUNI ALE ANULUI Evoluţie divergentă pentru unele companii din sectorul farmaceutic

Diana Enache
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 iunie 2013

Evoluţie divergentă pentru unele companii din sectorul farmaceutic

Companiile farmaceutice listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) - Zentiva, Biofarm şi Antibiotice Iaşi - au obţinut rezultate mixte în primele trei luni ale acestui an, cele mai bune revenind companiei Zentiva (SCD), care a înregistrat, în primele trei luni ale anului, un profit net de 13,9 milioane lei, cu 66,5% peste cel obţinut în primul trimestru din 2012.

Pe locul doi s-a situat Biofarm (BIO), cu un profit net de 8,7 milioane lei în perioada ianuarie - martie, în creştere cu 30% faţă de perioada similară din 2012.

Antibiotice Iaşi (ATB) a înregistrat cel mai slab rezultat, profitul net al companiei aferent primelor trei luni ale anului în curs fiind de 5.073.973 lei, în scădere cu 62,1% faţă de cel din intervalul similar al anului trecut. Cifra de afaceri a companiei a coborât cu 17% în perioada analizată, la 59,4 milioane lei.

Mihai Mureşian,"Intercapital Invest": "Rezultatele s-au datorat interesului acţionarilor pentru anumite companii de profil în detrimentul altora"

Cele trei companii farmaceutice tranzacţionate la BVB au avut rezultate mixte în primul trimestru al acestui an, ne-a spus Mihai Mureşian, director tranzacţionare al "Intercapital Invest".

În cazul Antibiotice Iaşi s-a văzut o diminuare a vânzărilor şi a profitului net, în timp ce în cazul Biofarm şi Zentiva s-a raportat o creştere a indicatorilor faţă de perioada similară a anului trecut, a adăugat domnia sa.

Mihai Mureşian a subliniat: "Chiar dacă aceste discrepanţe pot fi puse pe seama sezonalităţii produselor proprii puse în vânzare sau a problemelor din sistemul românesc al medicamentelor, cu siguranţă la rezultate a contribuit şi stategia adoptată de fiecare companie".

Astfel, în cazul Zentiva s-a observat o scădere a cheltuielilor de exploatare, ceea ce a dus la o creştere a profitului, în condiţiile în care veniturile au stagnat, iar în cazul Biofarm, compania a raportat o creştere atât a veniturilor, cât şi a profitului obţinut, a precizat Mihai Mureşian.

"În cazul Antibiotice situaţia a fost total opusă", ne-a mai spus domnia sa continuând: "Compania a raportat atât o scădere a veniturilor, cât şi a profitului obţinut. Raportat la aceste rezultate şi situaţia din piaţa de capital a fost asemănătoare, cele trei companii având o traiectorie mixtă a preţului".

Preţul titlurilor ATB şi BIO au consemnat o creştere constantă faţă de acţiunile SCD, care au evoluat lateral, a indicat Mihai Mureşian.

Domnia sa a conchis: "Cel mai probabil, situaţia prezentată s-a datorat interesului acţionarilor pentru anumite companii de profil în detrimentul altora".

Andrei Rădulescu, "SSIF Broker": "Evoluţiile companiilor, determinate de un climat dificil în sectorul farmaceutic intern"

În primul trimestru al acestui an principalele companii din sectorul farmaceutic intern au avut o evoluţie divergentă, ne-a spus Andrei Rădulescu, analist financiar al "SSIF Broker".

Domnia sa a continuat: "Aceste evoluţii au fost determinate de menţinerea unui climat dificil în sectorul farmaceutic intern, în primele trei luni ale anului, situaţie care va continua şi în următoarele trimestre, în contextul provocărilor cu care se confruntă în perioada post-criză: volumul vânzărilor la nivel de sector a crescut cu doar 0,5% în perioada ianuarie-marie 2013 faţă de intervalul similar din 2012, iar valoarea acestora s-a majorat cu doar 3,6% în perioada analizată, la 696,6 milioane euro".

Astfel, în primele trei luni ale acestui an faţă de intervalul similar al anului trecut, divergenţa rezultatelor a fost determinată, în principal, de componenta rezultată din exploatare: creştere cu 92% la 16,4 milioane lei în cazul Zentiva, avans de 45% la 10,4 milioane lei în cazul Biofarm şi declin de 54%, la 8,1 milioane lei în cazul Antibiotice, a precizat Andrei Rădulescu.

Domnia sa ne-a explicat: "Din perspectivă bursieră, în prezent, Zentiva este cea mai ieftină din punctul de vedere al raportului preţ/câştig, iar Antibiotice este cea mai ieftină atât din punctul de vedere al raportului preţ/valoare contabilă, dar şi al raportului preţ/vânzări".

Evoluţia bursieră pe termen scurt a acestor companii va fi dependentă, în primul rand, de contextul din pieţele financiare internaţionale, consideră analistul "SSIF Broker".

Potrivit domniei sale, din punctul de vedere al analizei fundamentale (perspectiva investiţiei pe termen mediu-lung), Antibiotice este favorizată, însă concretizarea potenţialului de apreciere (aproximativ 19%) este dependentă de realizarea planurilor investiţionale.

Alin Brendea,"Prime Transaction": "Evoluţia pozitivă a acestor companii, ilustrată şi de evoluţia cotaţiilor bursiere"

Rezultatele companiilor farmaceutice pot fi catalogate drept pozitive, consideră Alin Brendea, director general adjunct al "Prime Transaction".

Domnia sa a precizat: "În general aceste companii au o volatilitate mai scăzută a rezultatelor financiare, având profil de emitenţi defensivi. Dacă în cazul Antibiotice observăm o scădere atât la nivelul cifrei de afaceri, cât şi a profitabilităţii faţă de primul trimestru al anului trecut, performera la capitolul profitabilitate este Zentiva, unde se înregistrează aproape o dublare a profitului net.

Biofarm a avut creşteri atât la nivelul cifrei de afaceri, cât şi al profitului oferind o imagine de ansamblu favorabilă pentru sectorul companiilor farmaceutice".

Domnia sa consideră că evoluţia pozitivă a acestor companii este ilustrată şi de evoluţia cotaţiilor bursiere, toţi cei trei emitenţi înregistrând creşteri ale cursului bursier în ultima lună şi în ultimul an.

Biofarm

Cifra de afaceri a Biofarm a avansat cu 22,6% după primele trei luni ale acestui an, faţă de primele trei luni din 2012, ajungând la 33 milioane lei.

În perioada ianuarie-martie 2013, veniturile din vânzări ale companiei au fost de 33,4 milioane lei, cu 22,7% mai ridicate decât în intervalul similar din 2012.

Totalul activelor a fost de 201,3 milioane lei la finele lunii martie, în creştere cu 1,4% faţă de sfârşitul anului trecut, în timp ce datoriile au coborât cu 17,4%, la sfârşitul lunii martie faţă de 31 decembrie 2012. Principalul acţionar al Biofarm este SIF Oltenia, care deţine 26,9% din capitalul social, urmat de SIF Banat-Crişana, cu 19,2% din acţiuni şi SIF Moldova, cu o participaţie de 12,5% din acţionariat.

Antibiotice Iaşi

Antibiotice a încheiat primele trei luni ale anului în curs cu o cifră de afaceri de 59,4 milioane lei, în creştere cu 8,4% faţă de bugetul planificat pentru trimestrul I 2013 la nivelul de 55 milioane lei. Societatea a înregistrat la data de 31 martie un profit din activitatea de exploatare în valoare de 8 milioane lei, rezultatul acestui exerciţiu financiar fiind diminuat cu pierderile financiare de 2,5 milioane le.

În perioada analizată, exportul companiei Antibiotice Iaşi a crescut cu peste 40% comparativ cu anul 2012 (de la 4,3 milioane dolari în trimestrul I 2012, la 6,1 milioane dolari, trimestrul I 2013 ).

Principalul acţionar al companiei farmaceutice ieşene este Ministerul Sănătăţii, cu 53% din acţiuni. La data de 15 aprilie, diferenţa de titluri era deţinută de SIF Oltenia (10,3%) şi de alţi acţionari (36,6%).

Zentiva

Producătorul farmaceutic Zentiva România a consemnat o cifră de afaceri în creştere cu 4%, la 75,6 milioane lei. Compania a încheiat primul trimestru al anului trecut cu un profit net de 8,3 milioane lei şi afaceri de 72,7 milioane lei.

Zentiva a avut, în perioada analizată, venituri totale de 74,7 milioane lei, cu 4% mai mici decât în primele trei luni din 2012, şi cheltuieli totale de 57,5 milioane lei, în scădere cu 15%.

Pentru acest an, compania şi-a bugetat un profit net de 47,9 milioane lei, în creştere cu 49,2% faţă de câştigul obţinut anul trecut, de 32,1 milioane lei.

De asemenea, Zentiva mizează pe o cifră de afaceri cu 15,1% mai mare, de 300,2 milioane lei.

Potrivit celor mai recente raportări, producătorul farmaceutic francez Sanofi-Aventis deţine direct şi indirect 74,9% din acţiunile Zentiva.

În România grupului Sanofi-Aventis este prezent cu două entităţi juridice distincte - Sanofi-Aventis România şi Zentiva.

Sanofi România a fost anul trecut liderul pieţei farmaceutice, cu o cotă de piaţă de 8,4%, la vânzări de 978,3 milioane lei, potrivit datelor Cegedim.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb