Lichiditatea în şedinţa de tranzacţionare de ieri a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de circa 34,57 milioane lei (7,73 milioane euro), cu aproape 70% peste rulajul de marţi, când investitorii au tranzacţionat de 20,38 milioane lei (4,56 milioane euro).
Evoluţia indicilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost ieri deasupra referinţei, indicele compozit al pieţei, BET-C, avansând cu 1,95%, la 3.176,02 puncte.
Creşterile înregistrate de acţiunile blue-chip au venit ca urmare a intrării în piaţă a unei părţi din sumele investite în oferta Nuclearelectrica şi interesului investitorilor pentru acţiunile subevaluate de la BVB, potrivit lui Maxim Moldovan, analist Prime Transaction. Domnia sa ne-a precizat: "Creşterea SIF-urilor a fost determinată pe de o parte de existenţa cash-ului după IPO SNN şi, pe de altă parte, de primele estimări privind randamentul dividendelor (în special SIF Transilvania, SIF Moldova şi SIF Oltenia). Titlurile bancare (Banca Transilvania şi BRD) este posibil să fi anticipat reducerea dobânzii de politică monetară a BNR în şedinţa din 30 septembrie".
Evoluţia de ieri ar putea fi considerată surprinzătoare, potrivit lui Gabriel Aldea, director general adjunct la Intercapital Invest, întrucât pieţele externe au evoluat mai mult în scădere. Domnia sa ne-a declarat: "Şedinţa de astăzi (n.r. ieri) a fost caracterizată de creşteri generalizate ale indicilor locali, dintre aceştia cel mai mult apreciindu-se indicele BET, care a fost propulsat de creşterile puternice ale BRD şi Băncii Transilvania (n.r. cu 3,84%, la 9,2 lei/unitate, şi, respectiv, cu 3,87%, la 1,449 lei/unitate). Observăm astăzi o creştere însemnată a lichidităţii pieţei, aceasta situându-se la aproape dublul zilei anterioare, în condiţiile în care o treime din tranzacţii s-au realizat pe piaţa deal. La prima vedere, evoluţiile foarte bune ale pieţei noastre pot surprinde, dacă ţinem seama de faptul că pieţele externe au evoluat în cea mai mare parte a zilei în teritoriul negativ. Cu toate acestea, anunţarea de către Fondul Proprietatea a intenţiei de a accelera programul de răscumpărare de acţiuni prin intermediul unei oferte publice de cumpărare pentru o cantitate de până la 600 milioane acţiuni şi aprecierea consistentă a preţului acestor acţiuni par să fi crescut apetitul investitorilor şi pentru alte acţiuni lichide, ale căror aprecieri au căpătat consistenţă în special în a doua parte a şedinţei. De asemenea, posibila reîntoarcere în perioada următoare a unei mari părţi a banilor subscrişi de investitori de retail în oferta Nuclearelectrica, este posibil să fi determinat speculatorii să intre la cumpărare anticipativ, crescând presiunea la cumpărare".
Pe piaţa Deal, ieri, au fost realizare trei tranzacţii, în valoare totală de 10,16 milioane de lei. Cele trei deal-uri au fost: unul cu 10 milioane acţiuni Fondul Proprietatea (simbol FP), în valoare de 7,4 milioane lei, unul cu 3,2 milioane titluri SIF Transilvania (simbol SIF3), şi unul cu 1,8 milioane acţiuni OMV Petrom (simbol SNP), în valoare de 0,81 milioane lei.
Cotaţia FP a încheiat şedinţa cu un avans de 2,01%, la 0,7375 lei/unitate, în cursul zilei de ieri atingând un nou maxim istoric, de 0,74 lei/unitate.
Evoluţia titlurilor celor cinci societăţi de investiţii financiare, împreună cu avansul titlurilor FP, au condus la majorarea cu 1,25% a indicelui BET-FI, la 26.841,85 puncte, în timp ce indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a înregistrat cea mai puternică majorare din rândul indicilor interni, cu 2,42%, la 6.059,49 puncte.
Indicele BET-XT, care reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a crescut cu 2,03%, la 545,21 puncte, BET-BK, al celor mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a urcat cu 1,28%, la 1.143,86 puncte, în timp ce BET-NG, al companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,38%, la 651,09 puncte.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat, în şedinţa de ieri, acţiuni de 127.310,01 lei (28.473,98 euro), de aproximativ cinci ori mai puţin decât în şedinţa anterioară, când rulajul s-a ridicat la 646.840,74 lei (144.758,92 euro).