Konieczny, FP: "Este o mare uşurare că oferta Nuclearelectrica s-a închis"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2013

Konieczny, FP: "Este o mare uşurare că oferta Nuclearelectrica s-a închis"

Fondul Proprietatea vrea să accelereze programul de răscumpărare, nemulţumit de lichiditatea pieţei

"Am considerat că preţul, la Nuclearelectrica, a fost atractiv şi am vrut să ajutăm oferta"

"Fără GDR-uri, nu cred că o ofertă de dimensiunea Romgaz ar fi avut şanse"

"Sigur că suntem interesaţi de un nou mandat"

Franklin Templeton doreşte ca Fondul Proprietatea să accelereze cel de-al doilea program de răscumpărare de acţiuni proprii.

Astfel, FP a cerut acordul Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF) asupra derulării unei oferte publice de cumpărare (OPC) a până la 600 de milioane de acţiuni FP.

Grzegorz Konieczny, vicepreşedinte executiv Franklin Templeton, ne-a declarat, în cadrul unui interviu, că a luat această decizie din cauza lichidităţii slabe din piaţa noastră de capital.

După anunţul făcut ieri de FP, cotaţia a ajuns la un nou nivel istoric, de 0,74 lei unitate.

Domnul Konieczny ne-a mai spus că este "o uşurare că oferta Nuclearelectrica s-a închis".

Potrivit domniei sale, dacă IPO-ul SNN ar fi eşuat, ar fi fost un dezastru, în contextul în care autorităţile pregătesc oferta Romgaz.

Grzegorz Konieczny ne-a vorbit, în cadrul interviului, şi despre relaţia tumultoasă a Fondului Proprietatea cu ASF.

Reporter: Acţiunile FP au urcat fulminant în acest an, în special după ce aţi primit OK-ul în instanţă pentru programul de răscumpărare. Acum, aţi cerut acordul ASF pentru derularea unei oferte de cumpărare. Unde vreţi să ajungeţi?

Grzegorz Konieczny: Vrem să urmăm decizia luată de acţionari pentru derularea programului de răscumpărare, pe care noi am recomandat-o. Nu am fost mulţumiţi de ritmul programului de răscumpărare. Dacă am continua aşa, atunci acest program ar mai dura aproximativ un an. Nu credem că este în interesul acţionarilor, aşa că am decis să accelerăm programul şi am cerut acordul Autorităţii de Supraveghere Financiară să facem o ofertă de cumpărare.

Reporter: Ritmul de răscumpărare a fost atât de lent din cauza lichidităţii scăzute a pieţei?

Grzegorz Konieczny: Da, din cauza lichidităţii. Nu putem să depăşim 25% din volumele zilnice pe acţiunile Fondul Proprietatea. În ultima perioadă, tranzacţiile s-au diminuat, ceea ce nu a ajutat.

Reporter: În cât timp ar trebui ca ASF să vă dea un răspuns?

Grzegorz Konieczny: Au la dispoziţie până la zece zile lucrătoare, dar sperăm să obţinem o decizie curând, pentru că nu credem că este nimic controversat. Desigur, aceasta este prima ofertă pentru răscumpărare, în istoria pieţei de capital româneşti. Suntem pionieri.

Reporter: Aveţi multe speranţe legate de ASF, însă, de multe ori, Autoritatea v-a dezamăgit.

Grzegorz Konieczny: Este adevărat, dar eu prefer dialogul. Timp de mulţi ani, piaţa de capital românească a fost izolată de pieţele financiare. Suntem gata să contribuim cu experienţa noastră internaţională în piaţa locală, pentru ca aceasta să crească, să se dezvolte şi să atragă mai mulţi investitori. Avem nevoie de cooperarea tuturor instituţiilor, în special a reglementatorului, care trebuie să fie de acord că piaţa este supra-reglementată, în prezent, şi că sunt necesare prea multe avize pentru investitori, pentru acţionari, pentru fonduri şi pentru emitenţi, care încetinesc dezvoltarea pieţei şi ţin multe persoane departe.

Reporter: O altă problemă care s-a împotmolit la CNVM şi, acum, la ASF, este listarea secundară la Varşovia. Mai vedeţi posibilă listarea FP la Varşovia?

Grzegorz Konieczny: Avem aprobarea acţionarilor, până la finalul anului, aşa că listarea la Varşovia devine o provocare foarte mare. Noi tot sperăm că vor avea loc schimbările de regulament care ar permite tranzacţionarea la Warsaw Stock Exchange. Trebuie să reanalizăm situaţia, să lucrăm cu băncile de investiţii şi să găsim o altă soluţie să livrăm acţionarilor ceea ce au decis.

Reporter: V-aţi exprimat dorinţa să aveţi o relaţie mai bună cu ASF decât cu CNVM. Totuşi, ASF a continuat să îşi aducă unele contribuţii personale pe deciziile acţionarilor FP.

Grzegorz Konieczny: Aceasta este o problemă legată de supra-reglementarea pieţei. Pe orice piaţă normală din Uniunea Europeană, deciziile acţionarilor sunt deciziile acţionarilor. Nu au nevoie de contribuţii din partea unor persoane care nu sunt acţionari să decidă viitorul companiei.

Reporter: Cum aţi caracteriza relaţia dumneavoastră cu ASF?

Grzegorz Konieczny: Sperăm să avem un dialog deschis, pe toate aceste probleme. Atât pot să spun. Revenind la Fondul Proprietatea, nu cred că succesul FP este posibil fără o piaţă de capital dezvoltată. Până acum, am recomandat multe schimbări, acţionarii au luat unele decizii şi este trist că multe dintre ele, din diverse motive, sunt fie întârziate, fie nu pot fi implementate deloc. Aceste lucruri dau semnale pieţelor internaţionale că investitorii ar trebui să fie atenţi. Discutăm mult cu aceşti investitori, să îi aducem în România. Am calculat că am atras investiţii noi de 1,3 miliarde de euro, din străinătate. Nu s-a mai întâmplat asta în istoria pieţei. Dar vrem ca şi investitorii locali să ne ajute. Cu cât este mai mare piaţa, cu atât mai mulţi bani pentru toată lumea.

Reporter: ASF a oprit pentru două zile tranzacţiile cu acţiuni ale fondurilor de pensii, pentru verificarea portofoliilor, iar această măsură a speriat cel puţin un investitor mare, care nu a mai participat la oferta Nuclearelectrica.

Grzegorz Konieczny: Ce pot să mai spun! Este trist! Cred că decizia este legată de un furt de acţiuni.

Reporter: Dar furtul a avut loc la începutul anului, iar investigaţia, acum câteva luni.

Grzegorz Konieczny: Noi ne-am oferit sfaturile către ASF, să le spunem care sunt cele mai bune practici de piaţă. Suntem unul dintre puţinii administratori de fonduri, putem să spunem locali, care operează în multe alte pieţe, aşa că ştim practicile din alte pieţe şi suntem bucuroşi să ne împărtăşim experienţa. Scopul nostru este să dezvoltăm piaţa. Fără dezvoltarea pieţei, munca noastră va continua să fie foarte dificilă. Daţi-ne o şansă!

Reporter: Ce părere aveţi despre faptul că oferta Nuclearelectrica s-a încheiat la preţul minim?

Grzegorz Konieczny: Pentru mine, este o mare uşurare că oferta Nuclearelectrica s-a închis. Este minunat! Toţi cei care au fost implicaţi în această tranzacţie ar trebui să tragă nişte învăţături. Nu totul a fost perfect, dar este bine că s-a încheiat. Este primul IPO, în mulţi ani, aşa că, dacă ar fi eşuat, ar fi fost un dezastru.

Reporter: Nuclearelectrica este singura unde FP a participat la majorarea de capital. De ce?

Grzegorz Konieczny: Aveam dreptul să participăm şi am decis să o facem pentru că am considerat că preţul a fost atractiv şi, de asemenea, am vrut să ajutăm oferta. Acesta a fost motivul principal pentru care am participat.

Reporter: Ce aşteptări aveţi pentru Romgaz?

Grzegorz Konieczny: Sper că va fi o tranzacţie fanion pentru piaţa românească. Este o ofertă mult mai bine pregătită, va fi mult mai mare decât Nuclearelectrica, evaluarea va fi mult mai bună, iar aici rolul cheie îl are Goldman Sachs, alături de celelalte bănci din sindicatul de intermediere, precum şi faptul că pare că au reuşit să facă GDR-urile (global depository receipts). Fără asta, nu cred că o ofertă de asemenea dimensiune ar fi avut şanse.

Reporter: Aşadar, vedeţi opţiunea statului pentru structurarea în acţiuni la BVB şi GDR-uri la Londra drept un lucru pozitiv.

Grzegorz Konieczny: Absolut! Îţi asigură o cerere mai mare şi, deci, cu un preţ superior şi, de asemenea, aduce noi investitori în România şi, până la urmă, în piaţa locală de capital, indiferent de locul unde sunt listate GDR-urile. Drept urmare, Romgaz, cel puţin, şi sperăm că întreaga piaţă, va intra în atenţia băncilor de investiţii, care vor face rapoarte de analiză. Asta înseamnă marketing gratuit pentru piaţa românească.

Reporter: Aţi anunţat la începutul anului că vor avea loc schimbări în portofoliu, până la finalul anului.

Grzegorz Konieczny: Da, au fost unele schimbări şi ar putea urma mai multe.

Reporter: La ce să ne aşteptăm?

Grzegorz Konieczny: Nu pot să vă spun.

Reporter: În ce stadiu este vânzarea a 10% din Conpet?

Grzegorz Konieczny: Este în aşteptare. Analizăm opţiunile. Am angajat Intercapital Invest să se ocupe de această tranzacţie. Nu putem spune mai multe în acest moment.

Reporter: Mai aveţi un an de mandat. Cum s-ar face selecţia unui nou administrator, dacă ar avea loc acum?

Grzegorz Konieczny: Vom anunţa în curând planul şi orarul pentru extinderea mandatului nostru sau pentru o nouă selecţie. Desigur, va fi decizia acţionarilor. Ne vom asigura că este suficient timp pentru obţinerea aprobărilor de la acţionari, de la ASF, astfel încât Fondul să nu rămână fără administrator, peste un an. Acest proces consumă destul de mult timp.

Reporter: Ce se va întâmpla dacă Ioana Sfârăială (avocatul care a contestat majoritatea deciziilor Adunării Generale ale Acţionarilor FP, justificând că Franklin Templeton nu este, legal, administratorul Fondului) dispută şi aceste decizii?

Grzegorz Konieczny: Este alegerea ei. Trebuie să fim pregătiţi pentru ea sau pentru orice alt acţionar care ar contesta unele decizii ale acţionarilor. Însă, trebuie să spun că în cele mai recente procese intentate de Ioana Sfârăială, instanţele se mişcă destul de repede şi în favoarea noastră. Poate că trebuie să luăm în considerare şi timpul alocat proceselor, dar nu cred că este o ameninţare majoră.

Reporter: V-aţi dori un nou mandat de administrare?

Grzegorz Konieczny: Am construit aici o echipă care munceşte foarte mult, bine pregătită. Pentru noi şi pentru mine personal este un mandat interesant, deşi uneori foarte frustrant. Dar, în final, sigur că suntem interesaţi de un nou mandat!

Reporter: Aţi vorbit despre necesitatea unei pieţe de capital dezvoltate. Acum, Bursa de Valori Bucureşti are un nou CEO, polonezul Ludwik Sobolewski. Ce măsuri credeţi că ar trebui să ia acesta?

Grzegorz Konieczny: Ludwik Sobolewski este un profesionist, are experienţă internaţională, a fost implicat în cea mai de succes piaţă din regiune. Nu cred că BVB putea avea un CEO mai bun. Este timpul ca el să livreze toate schimbările necesare, să facă piaţa prietenoasă pentru investitori şi transparentă pentru acţionari şi emitenţi şi, de asemenea, să crească piaţa. Acesta este mandatul său şi pare decis să reuşească. Are susţinerea noastră deplină.

Reporter: Care ar fi sfatul dumneavoastră, ca străin cu experienţă pe piaţa românească, pentru el?

Grzegorz Konieczny: Să fie constant şi să nu renunţe!

Reporter: Mulţumesc!

Cotaţia FP a depăşit maxime după maxime, pe seama răscumpărării acţiunilor proprii

Cotaţia a atins, ieri, nivelul istoric de 0,74 lei

Acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat, în aprilie 2012, cel de-al doilea program de răscumpărare a acţiunilor proprii, care viza un număr de 1,1 miliarde titluri, reprezentând 7,9% din capitalul social.

Programul are o perioadă de 18 luni, iar Fondul poate răscumpăra până la 25% din volumul mediu zilnic de tranzacţionare pe piaţa reglementată pe care se efectuează achiziţiile.

Programul de răscumpărare a fost întârziat din cauza proceselor intentate de Ioana Sfârăială, acţionar minoritar al FP, care a contestat majoritatea deciziilor AGA ale Fondului, după ce Franklin Templeton a fost selectat administrator.

Pe 5 martie, Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat în favoarea Fondului, respingând cererea de formulată de Ioana Sfîrăială şi dispunând înregistrarea la Registrul Comerţului a hotărârii acţionarilor FP privind aprobarea programului de răscumpărare.

De la începutul programului, Fondul a răscumpărat un număr de 322.030.700 titluri, rămânând de achiziţionat alte 778.919.984 acţiuni.

Cotaţia FP a crescut de la începutul anului cu 34%, la 0,7375 lei/unitate, la finalul şedinţei de ieri, brokerii punând aprecierea pe seama programului de răscumpărare.

Grigore Chiş, director general al SSIF Broker, este de părere că răscumpărarea acţiunilor proprii are impact asupra preţului, mărind cererea de acţuni din piaţă, adăugând că un alt motiv al creşterii cotaţiei este şi politica FP de vânzare de participaţii şi de a distribui banii acţionarilor.

Directorul general al SSIF Broker opinează că mandatul Franklin Templeton de administrare a FP, care expiră pe 29 septembrie 2014, se va prelungi.

Un alt broker apreciază că, în momentul în care vor fi mai puţine acţiuni - titlurile răscumpărate, fiind anulate - acelaşi activ se împarte la mai puţine acţiuni, ceea ce înseamnă, în mod normal, creşterea cotaţiei şi a dividedendelor viitoare: "aceeaşi prăjitură se împarte la mai puţini".

Acesta consideră că programul de răscumărare este rentabil pentru toată lumea, atât pentru cei care vând, pe motiv că vând la un preţ mai ridicat, cât şi pentru companie, care achiziţionează acţiuni la un preţ inferior activului net.

Acelaşi broker se aşteaptă ca până la sfârşitul anului, cotaţia Fondului Proprietatea să crească, pe fondul aprecierii pieţei, în general.

Potrivit unor voci, oferta de cumpărare pe care vrea să o facă FP ar avea mai multe semnificaţii: fie acţionarii mari vor să mai scape de cei mici şi să rămână mai puţini, fie, din contra, un acţionar mare se pregăteşte de exit. Totodată, este posibil să fie aşteptări că preţul FP va creşte în continuare. (OCTAVIAN RADU)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb