Investitorii instituţionali străini au continuat să cumpere acţiuni FP în luna septembrie

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 octombrie 2013

Investitorii instituţionali străini au continuat să cumpere acţiuni FP în luna septembrie

Investitorii instituţionali străini au continuat să cumpere acţiuni la Fondul Proprietatea (FP) şi în septembrie, majorându-şi participaţia cu 0,15 puncte procentuale, la 57,07%, evoluţie consemnată pentru a treia lună consecutiv. În lunile mai şi iunie, investitorii instituţionali străini şi-au redus expunerile şi au retras o parte din banii plasaţi pe pieţele emergente, anticipând că Fed va reduce programul de stimulare a economiei SUA, participaţiile deţinute coborând cu 0,54 puncte procentuale, de la 56,68% la finele lunii aprilie. De la listarea Fondului Proprietatea la BVB, în ianuarie 2011, investitorii instituţionali străini au fost cei mai mari cumpărători de acţiuni Fondul Proprietatea, aceştia preluând peste 43% din titluri. La finele anului 2010, investitorii instituţionali străini aveau aproximativ 14% din acţiuni.

La finele lunii septembrie, Fondul Proprietatea avea 7.969 de acţionari, faţă de 8.020 în luna august.

Totuşi, Fondul Proprietatea a fost cel mai mare cumpărător în luna septembrie, când a achiziţionat 0,33% din propriile acţiuni, în cadrul programului de răscumpărare. Fondul a plătit 25,4 milioane lei (aproape 5,7 milioane euro) şi a ajuns să deţină 4,08% din propriile acţiuni.

Compania Franklin Templeton, administratorului FP, a anunţat pe 25 septembrie că vrea să accelereze programul de răscumpărare de acţiuni Fondul Proprietatea, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din titluri. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, pachetul este evaluat la 451,8 milioane lei (101,9 milioane euro).

În luna septembrie, principalii vânzători de acţiuni Fondul Proprietatea au fost tot persoane fizice române şi investitori instituţionali înregistraţi în România, participaţiile acestora coborând cu aproape 0,39 puncte procentuale şi, respectiv, cu 0,1 puncte procentuale, potrivit statisticilor transmise de Fondul Proprietatea Bursei de Valori Bucureşti (BVB), citate de Mediafax.

La finele lunii septembrie, investitorii instituţionali înregistraţi în România deţineau 8,33% din titlurile Fondului, faţă de 8,43% în luna august. În acelaşi timp, participaţia acţionarilor persoane fizice române a scăzut de la 22,44% la 22,05%.

Pachetele deţinute de acţionarii persoane fizice străine au coborât de asemenea uşor, de la 5,79% la 5,78%. Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi nu puteau fi retrocedate în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.

La finalul şedinţei, acţiunile FP au fost cotate la 0,753 lei, cu 2,21% sub cotaţia de vineri. La această cotaţie, capitalizarea bursieră a companiei este de 10,37 miliarde lei (2,34 miliarde euro).

Fondul american de hedging Elliott Associates deţine cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley, cea mai mare bancă după active din SUA,cu o deţinere de puţin peste 5% din capital.

Compania de administrare a investiţiilor City of London are 4,87%. City of London a anunţat în luna august că şi-a redus participaţia la Fond la 4,87%, de la 9,43% în precedenta raportare, din luna septembrie a anului trecut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb