DOI SENATORI BIHORENI "Guvernul se spală pe mâini de reglementarea gazelor de şist"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 10 octombrie 2013

"Guvernul se spală pe mâini de reglementarea gazelor de şist"

Senatorii bihoreni cer o lege specială care să reglementeze exploatarea gazelor de şist şi să protejeze cetăţenii

Guvernul şi Senatul au dat avize negative iniţiativei legislative a celor doi parlamentari

Doi senatori PNL din Bihor, Valeriu Victor Boeriu şi Cristian Petru Bodea, au depus, la începutul anului, un proiect de modificare a Legii petrolului. Cei doi senatori au cerut scoaterea de sub incidenţa acestei legi a combustibililor fosili neconvenţionali (gaze de şist, gaze din formaţiuni compacte, metanul din straturile de cărbune petrolul de şist). Ei ne-au declarat că iniţiativa lor nu vizează interzicerea exploatării gazelor de şist, ci forţarea Guvernului să adopte fie o lege specială, fie reglementări de mediu şi de exploatare speciale. Senatul, Guvernul, Comisia pentru Politică Economică şi Comisia pentru Industrie, ambele din Camera Deputalilor, au avizat negativ iniţiativa legislativă. Guvernul şi parlamentarii consideră că proiectul de lege trebuie însoţit de evaluarea impactului economic.

Comisia de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor a dat ieri aviz negativ iniţiativei legislative a senatorilor Valeriu Victor Boeriu şi Cristian Petru Bodea, care au propus scoaterea de sub incidenţa actualei Legi a Petrolului a combustibililor fosili neconvenţionali (gazelor de şist). Guvernul, Senatul şi Comisia pentru Politică Economică a Camerei Deputaţilor au dat, de asemenea avize negative. Celor doi parlamentari li se reproşează că în proiectul de modificare a Legii Petrolului nu au inclus analiza de impact economic şi că nici nu au propus cum trebuie reglementată exploatarea resurselor neconvenţionale.

Valeriu Victor Boeriu ne-a declarat: "Cred că iniţiativa noastră a fost interpretată greşit şi cred că Guvernul se spală pe mâini în această problematică sensibilă. Noi nu am solicitat interzicerea exploatării gazelor de şist. Vrem doar să grăbim autorităţile să facă o lege specială pentru gazele de şist sau, dacă nu este cazul, să existe reglementări speciale pe mediu şi pentru tehnologiile folosite. Au fost acordate licenţe de explorare a gazelor de şist pe o lege despre care doamna ministru a Mediului Rovana Plumb susţine că nu este completă. Doamna Plumb a spus în repetate rânduri că gazele de şist au nevoie de reglementări de mediu speciale. De ce nu le face?".

Domnia sa a ţinut să menţioneze că nu este de datoria sa să vină în propunerea legislativă cu aceste reglementări sau cu fundamentarea impactului economic: "Asta este clar treaba Guvernului şi a specialiştilor de acolo. Noi nu suntem specialişti, dar suntem datori să facem legătura între autorităţi şi cetăţenii care sunt îngrijoraţi de efectele exploatării. Cetăţenii ne întreabă ce s-a schimbat în ultimul an de s-a decis Guvernul USL să fie favorabil gazelor de şist. Eu nu sunt nici pro, nici contra gazelor de şist. Vreau, însă, să văd o comunicare transparentă în acest domeniu, unde există atâtea suspiciuni şi îngrijorări privind fracturarea hidraulică şi forajele pe orizontală. Cetăţenii trebuie să fie protejaţi prin reglementări de mediu şi legi speciale în domeniu. Dacă putem extrage gaze de şist în deplină siguranţă pentru cetăţeni, de ce să nu o facem? Dar deocamdată nu avem dovezi nici pro, nici contra".

Şi senatorul Cristian Petru Bodea consideră că iniţiativa a fost interpretată greşit. Domnia sa ne-a precizat: "Nu doresc interzicerea gazelor de şist, ci o lege specială care să reglementeze domeniul din punct de vedere tehnic şi al mediului. Se acordă licenţe în baza unei legi despre care ministrul Mediului spune că nu e chiar clară în privinţa resurselor neconvenţionale. Vreau să spună Guvernul ce va face în acest sens. Am şi făcut interpelări la doamna ministru Plumb. Nu trebuie să facem noi, care nu suntem de specialitate, rapoarte asupra mediului şi impactul economic".

Senatorul Bodea solicită Executivului să clarifice problematica de mediu în domeniul gazelor de şist: "Noi cerem transparenţă. Guvernul este pro gaze de şist. Trebuie să vedem cum sunt protejaţi cetăţenii. Dacă putem avea explorări în deplină sigurană, de ce nu?"

Legea petrolului nr. 238/2004 reglementează regimul exploatării resurselor de petrol şi gazelor naturale situate în subsolul ţării şi al platoului continental românesc al Mării Negre, delimitat conform principiilor dreptului internaţional şi ale convenţiilor internaţionale la care România este parte.

În nota de fundamentare a proiectului de lege iniţiat de cei doi senatori bihoreni, se arată: "Guvernul României a încheiat în anul 2012 acorduri petroliere în virtutea cărora titularii acestora au primit drepturi de explorare - dezvoltare - exploatare inclusiv a gazelor de şist, Legea 238/2004 nefiind explicită în acest sens. De aceea considerăm absolut necesară completarea Legii petrolului, în sensul clarificării faptului că nu face obiectul acesteia exploatarea combustibililor fosili neconvenţionali, respectiv gazele de şist, gazele din formaţiuni compacte sau petrolul de şist.

Completarea Legii petrolului nr. 238/2004 se impune în contextul în care tehnica fracţionării hidraulice, prin care se extrag aceşti combustibili, a fost respinsă pe scară largă de Uniunea Europeană, România însăşi instituind în prima parte a anului 2012 un moratoriu privind exploatarea gazelor de şist, până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european. De astfel, ţări care au exploatat mulţi ani aceste gaze au renunţat şi interzis acest lucru, din cauza impactului devastator asupra mediului şi locuitorilor din zonele învecinate exploatărilor: cutremure de pământ, contaminarea pânzei freatice cu substanţele chimice folosite în procesul de fisurare a rocilor, afectarea culturilor agricole şi a proceselor de irigare prin folosirea la o singură extragere a milioane de litri de apă".

În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul arată că operaţiunile petroliere de exploatare vor fi scoase de sub incidenţa Legii petrolului, fără, însă, ca, prin iniţiativa legislativă, să fie instituit un cadru legal aplicabil acestei categorii de operaţiuni petroliere, conducând, astfel, la existenţa unui vid legislativ în această materie.

"Consecinţa celor expuse anterior s-ar putea materializa în imposibilitatea valorificării, pe viitor, a acestor categorii de resurse petroliere, cel puţin până la realizarea unei intervenţii normative care să reglementeze, similar Legii nr. 238/2004, regimul juridic aplicabil operaţiunilor de exploatare a combustibililor fosili neconvenţionali", mai arată Executivul în avizul nefavorabil.

De asemenea, Guvernul mai spune că propunerea legislativă a celor doi senatorii va produce efecte asupra operaţiunilor petroliere referitoare la gazele naturale asociate zăcămintelor de cărbune, concesionate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul CMM Valea Jiului, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Compania Naţională a Huilei SA, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1536/2007, în sensul că operaţiunile de exploatare a acestor gaze vor fi scoase de sub incidenţa Legii nr. 238/2004, cu consecinţe imprevizibile asupra siguranţei şi protecţiei muncii în cadrul acestor exploatări de cărbune.

Autorităţile susţin că propunerea legislativă nu poate fi susţinută decât în condiţiile în care se va completa cu soluţii legislative care să se constituie în regim juridic al operaţiunilor de exploatare a combustibililor fosili neconvenţionali, aplicabil atât concesiunilor viitoare, cât şi a celor în executare.

Lituania intenţionează să modifice legislaţia în domeniul gazelor de şist

Lituania ar trebui să modifice legislaţia în domeniul gazelor de şist, după ce grupul american Chevron a decis să abandoneze planurile de a efectua lucrări de explorare, a declarat, ieri, premierul Algirdas Butkevicius, transmite Bloomberg. Potrivit premierului, citat de Agerpres, noile proceduri pentru acordarea de autorizaţii de mediu, precum şi planurile vizând majorarea taxelor pentru hidrocarburile de şist sunt motivele care au stat la baza deciziei companiei americane de a-şi retrage oferta pentru explorarea de hidrocarburi neconvenţionale într-un perimetru de 1.800 kilometri pătraţi din vestul Lituaniei.

"Merită să aruncăm o nouă privire asupra acestor legi în vederea pregătirii şi eventuală anunţării unei noi proceduri de licitaţie", a declarat Algirdas Butkevicius într-un interviu acordat postului de radio Laisvoji Banga. "Nu pot să spun cât va dura acest proces", a adăugat Butkevicius.

Mica ţară baltică vrea să dezvolte resursele de gaze de şist ca o alternativă la importurile energetice din Rusia. Însă, unele comunităţi locale se opun gazelor de şist motivând că tehnologia de extracţie nu este sigură pentru mediu.

În luna ianuarie a acestui an, Chevron a depus singura ofertă pentru perimetru de 1.800 kilometri pătraţi din vestul Lituaniei, iar în urmă cu o lună guvernul lituanian a acordat companiei americane dreptul de a efectua lucrări de explorare în acea zonă. Marţi însă, Chevron a anunţat că a decis să renunţe la acest proiect.

Potrivit premierului Algirdas Butkevicius, grupul american a fost îngrijorat de propunerile din Parlament vizând majorarea taxelor pentru producţia de hidrocarburi de şist până la 40%, adăugând că ar sprijini reducerea taxelor până la 15% dacă acest lucru ar ajuta la atragerea de investiţii.

"Temerile nefondate au costat Lituania mai multe milioane de euro sub formă de investiţii şi noi locuri de muncă, precum şi şansa de a atinge independenţa energetică. Sper că în viitor vom adopta decizii mai bune", a declarat la rândul său ministrul Mediului, Valentinas Mazuronis.

Fracturarea hidraulică este singura tehnică disponibilă în acest moment pentru a extrage gazele de şist. Potrivit activiştilor de mediu, această tehnică ce constă în a injecta în roci, la înaltă presiune, cantităţi enorme de apă cu nisip şi aditivi pentru a elibera gazele poate polua pânzele freatice, fragiliza solul şi chiar favoriza seismele.

În România, compania Chevron va amplasa prima sondă de explorare a gazelor de şist în localitatea vasluiană Siliştea, comuna Pungeşti după ce a obţinut avizele necesare în acest sens. În urma solicitărilor făcute de Chevron la Consiliul Judeţean (CJ) Vaslui, instituţia a eliberat o primă autorizaţie de construcţie şi amplasare a sondei.

Chevron România mai deţine trei certificate de urbanism la nivelul judeţului Vaslui pentru explorare în vederea identificării eventualelor rezerve de gaze de şist. Pentru perimetrele de la Păltiniş (Băceşti) şi Popeni (Găgeşti), compania petrolieră deţine acordul de mediu, iar pentru perimetrul Puieşti se află în procedura de evaluare a impactului asupra mediului în ceea ce priveşte amplasarea sondelor de explorare. (A.G.)

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Se spune "tehnica fracţionării hidraulice, prin care se extrag aceşti combustibili, a fost respinsă pe scară largă de Uniunea Europeană".

    Ce inseamna "pe scara larga"? Care state se impotrivesc si ce resurse au ele de gaze de sist, si care state accepta exploatarea lor si ce resursede gaze de sist au ele? 

    Fiindca este cat se poate de normal ca tarile care nu dispun de rezerve de gaze de sist sa se impotriveasca, caci ele nu au absolut nimic de castigat, ci doar de pierdut prin faptul ca alte tari devin mai bogate in timp ce ele nu. 

    Pana acest lucru nu este clar, nu vad cum publicul roman isi poate face o opinie obiectiva doar pe baza unor date generale. 

    Cred ca daca Romania nu ar fi avut deloc combinate si ar fi trebuit sa le infiintam acum, ar fi aparut niste asa zisi ecologisti care s-ar fi opus fiindca ele polueaza, ca si cand beneficiile economice nu ar conta deloc. 

    "De astfel, ţări care au exploatat mulţi ani aceste gaze au renunţat şi interzis acest lucru, din cauza impactului devastator asupra mediului şi locuitorilor din zonele învecinate exploatărilor: cutremure de pământ, contaminarea pânzei freatice cu substanţele chimice folosite în procesul de fisurare a rocilor, afectarea culturilor agricole şi a proceselor de irigare prin folosirea la o singură extragere a milioane de litri de apă". 

    Care sunt aceste tari? Cat timp au exploatat ele gazele de sist? Ce rezerve de gaze de sist mai detin in prezent? Fiindca dupa ce au exploatat "mulţi ani" gazele de sist, este posibil sa nu mai existe resurse in zonele respective, asa ca este normal ca ele au renuntat, si ca considera ca exploatarea acelor gaze trebuie sa fie interzisa, ca sa nu beneficieze si alte state de ele. 

    "În punctul de vedere transmis Parlamentului, Guvernul arată că operaţiunile petroliere de exploatare vor fi scoase de sub incidenţa Legii petrolului, fără, însă, ca, prin iniţiativa legislativă, să fie instituit un cadru legal aplicabil acestei categorii de operaţiuni petroliere, conducând, astfel, la existenţa unui vid legislativ în această materie.". 

    Iar acest lucru se face in beneficiul tarilor straine care nu vor ca Romania sa isi exploateze resursele. 

    Bine ca dupa Revolutie tarile straine ca Franta ne-au finantat ca sa inchidem minele, si sa se concedieze angajatii scotandu-i la pensie cu o mare anticipatie, iar acum cand Romania vrea sa redeschida unele exploatari fac unii romani platiti de Soros manifestari in care sa se interzica acest lucru. 

    Si culmea apoi tot acei romani se plang ca in Romania este rau si ca sunt nevoiti sa urmeze o facultate sau doua dupa care trebuie sa plece sa ii spele la fund pe italieni sau englezi.

    1. Ai terminat cu GARGARA ieftina ? Dumneata chiar crezi ca romanii sant prosti si idioti ? Romania n-a ajuns sa fie calcata in picioare de niste ESCROCI, cu largul concurs al CARPELOR locale... Chiar vreti sa simtiti pe pielea voastra PIATA UNIVERSITATII IN TOATA TARA ? Va umflam si va azvarlim cu lopata , LEPADATURILOR ! Hai stanga imprejur si VALEA, IN ARIZONA , du-te Raducule la americani si fractureaza tot ce vrei ; ACOLO ! Romania nu e campul de experiente pentru BANDITII americani si LICHELELE lor, vandute, ca la Rosia Montana pentru un pumn de arginti... Rabdarea romanilor are o limita, dar si cand va exploda mamaliga, CU FULGI CU TOT VA ZBURAM, BANDITILOR !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb