CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 29 DECEMBRIE 2013 - 29 IANUARIE 2014 Acţiunile "exotice" tentează cu randamente mari

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 31 ianuarie 2014

Acţiunile "exotice" tentează cu randamente mari

Brokerii recomandă prudenţă

Simion Tihon: "Portofoliul ar trebui balansat între acţiuni şi cash"

Mihai Mureşian: "Companiile < exotice > ar trebui să aibă o pondere scăzută, de sub 10-15% din portofoliu"

Acţiuni considerate "exotice", precum "Electroputere" (EPT), "Siretul" (SRT) sau "Amonil" (AMO), ţin topul randamentelor la o lună, cu aprecieri spectaculoase, în timp ce indicii bursieri înregistrează pierderi raportat la moneda europeană, în perioada 29 decembrie 2013 - 29 ianuarie 2014.

Astfel, brokerii recomandă investitorilor prudenţă şi să îşi balanseze portofoliile.

Acţiunile EPT au crescut cu 169,6%, în perioada analizată, fiind urmate de SRT (109,72%) şi AMO (+66,42%).

"În ultima perioadă, investitorii s-au îndreptat către acţiuni care, până acum, nu prezentau un interes atât de mare, dar care, deodată, au devenit atractive din considerente speculative", ne-a spus Mihai Mureşian, director tranzacţionare "Intercapital Invest", continuând: "Din această cauză, am asistat la aprecieri ale unor titluri ca EPT, SRT sau AMO care, deodată, nu mai aveau vânzare, investorii intrând puternic la cumpărare nemaiţinând cont de niciun risc. Putem înţelege acest tip de mişcări, ele venind pe fondul subevaluării companiilor din cauza interesului scăzut al investitorilor pentru ele. Din punctul meu de vedere, investirea în aceste companii trebuie făcută marginal, fără direcţionarea unor sume mari de bani. Prudenţa este de dorit luând în considerare riscul de lichiditate a pieţei care, pentru aceste companii, este din punctul meu de vedere hotărâtor".

Mihai Mureşian recomandă, pentru perioada actuală a pieţei, îndreptarea investiţiilor către companiile puternice, cu o lichiditate ridicată: "Acestea ar trebui să fie definitorii într-un portofoliu investiţional, iar companiile < exotice > ar trebui să aibă o pondere scazută, de sub 10-15%. Pe < blue-chip >-uri, aş miza, pentru investiţii pe termen mediu sau lung, pe companii ca SNP Petrom, Transgaz (TGN) sau BRD, care cred că trebuie să fie nelipsite în orice portofoliu, iar companii speculate ca SIF-urile pot fi targetate pentru mişcări agresive".

Andrei Rădulescu, SSIF "Broker": "Societăţile cu un randament important al dividendului pe anul 2013 - alternativă de investiţii"

Andrei Rădulescu, analist SSIF "Broker", este de părere că acţiunile speculative au revenit în prim planul investitorilor, în ultimele săptămâni, pe fondul semnalelor cu privire la posibila modificare de trend pe pieţele internaţionale de acţiuni (de la ascendent la descedent), în contextul inflexiunii politicii monetare în Statele Unite (cu impact pentru evoluţia viitoare a costului finanţării pe mapamond).

"Practic, în perioadele de incertitudine pe extern, lichiditatea se reduce pe intern (străinii participă mai puţin), iar investitorii români readuc în < hora > pentru speculaţii companii care nu se situează deloc bine din perspectiva fundamentală", ne-a spus domnia sa.

Pe termen foarte scurt, analistul ar recomanda prudenţa pentru expunerea pe segmentul acţiuni, cel puţin până când se va clarifica poziţia din pieţele internaţionale: "Cred că societăţile cu un randament important al dividendului pe anul 2013 ar putea constitui o alternativă de investiţii în săptămânile următoare".

Domnul Rădulescu opinează că, în trimestrele următoare, vom asista la o selecţie intra-sectorială şi că investitorii se vor expune, în principal, pe companiile care merită, din perspectiva analizei fundamentale.

Simion Tihon, "Prime Transaction": "Sunt interesant de urmărit companiile unde au apărut dezechilibre"

Pe termen scurt, Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", crede că sunt interesant de urmărit companiile unde au apărut dezechilibre: "Concret, companiile care deşi au o situaţie bună din punct de vedere fundamental au suferit, în baza contextului de piaţă, corecţii peste media pieţei din cauza unor vânzări panicarde.

În momentul în care lucrurile se liniştesc, sunt şanse mari ca aceste companii să aibă reveniri dinamice".

Domnia sa apreciază că portofoliul investitorilor ar trebui balansat între acţiuni şi cash astfel încât să se poată reacţiona în cazul unor exagerări ale pieţei.

Analistul XTB Claudiu Cazacu spune că titlurile listate la BVB cu potenţial bun pe termen mediu sunt cele care au fundamente solide. "Între acestea, nu se regăsesc şi companiile menţionate (EPT, SRT, AMO)", ne-a spus domnia sa adăugând: "Piaţa, în ansamblu, va cunoaşte perioade de volatilitate, făcând atractive investiţiile mai ales după episoade corective".

Ovidiu-George Dumitrescu, "Tradeville": "O parte din bani pot fi investiţi fie în obligaţiuni, fie menţinuţi în cash"

Ovidiu-George Dumitrescu, directorul general asjunct al "Tradeville", spune că o parte din bani pot fi investiţi fie în obligaţiuni, fie menţinuţi în cash pentru a profita de diversele oportunităţi care se ivesc.

Pe termen scurt, domnia sa ar alege acţiuni de tip defensiv, având în vedere că, în ultimele zile, mediul a devenit unul extrem de incert, în special pentru pieţele emergente. Pe termen lung, domnul Dumitrescu apreciază că investitorii trebuie să caute companii cu bilanţuri solide, care operează în sectoare de activitate ce au potenţialul de a rezista în diverse tipuri de mediu macroeconomic, cu echipe competente de management şi ale căror acţiuni pot fi cumpărate la preţuri rezonabile.

Raportat la moneda unică, indicele BET, al celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 1,78%, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,54%, în perioada 29 decembrie 2013 - 29 ianuarie 2014. În acelaşi timp, BET-FI, care urmăreşte evoluţia societăţilor de investiţii financiare şi a Fondului Proprietatea, a avut o depreciere de 2,08%.

Din cadrul indicelui principal, cel mai bun randament a fost afişat de acţiunile "Banca Transilvania" (TLV), în perioada analizată (+4,5%).

La capitolul fonduri de investiţii, plasamentul cel mai inspirat ar fi fost "Active Dinamic", ale cărui unităţi au consemnat un câştig de 4,39%. "BT Index Austria ATX", care urmăreşte evoluţia indicelui ATX de la Viena, s-a clasat pe locul al doilea în topul fondurilor, cu un plus de 3,25%, raportat la moneda europeană, în timp ce "BT Index România ROTX" a încheiat intervalul cu o apreciere de 1,09%.

Cazacu, XTB: "Scăderea dobânzilor a avut deja un efect favorabil asupra fondurilor şi bursei"

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 29 decembrie 2013 - 29 ianuarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce, din cauza deprecierii leului (1,31%), depozitele în moneda naţională au consemnat pierderi raportat la euro. Cele mai mici pierderi ar fi fost înregistrate tot la "Marfin Bank" (-0,94%).

Scăderea dobânzilor a avut deja un efect favorabil asupra fondurilor şi bursei, este de părere Claudiu Cazacu. Domnia sa spune că este de aşteptat ca în termeni relativi, faţă de anii trecuţi, interesul să se menţină la cote ridicate pentru aceste opţiuni alternative de plasament.

Mihai Mureşian apreciază că, în condiţiile economice actuale, plasamentele în piaţa de capital sunt cele mai potrivite în contextul în care celelalte oportunităţi investiţionale sunt limitate: "Dobânzile bancare staţionează la un nivel scăzut, plasamentele imobiliare nu par aibă şanse de redresare, iar investiţiile valutare cred că pot deveni riscante".

Rădulescu: "O parte din capitalul care iese din depozite ar putea intra în acţiuni listate pe alte pieţe"

Andrei Rădulescu spune că, în mod normal, reducerea costurilor de finanţare în economia internă ar trebui să stimuleze investiţiile, atât în economia reală, dar şi în economia financiară: "Cu menţiunea că oferta din economia financiară trebuie să se ridice la nivelul celei din Vest, în caz contrar o parte din capitalul care iese din depozite ar putea intra în actiuni listate pe alte pieţe".

Plasamentul în aur ar fi adus, în perioada analizată, un câştig de 4,80% raportat la moneda europeană.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb