CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 17 IANUARIE - 17 FEBRUARIE 2014 Creşterea acţiunilor FP a temperat scăderea BET-FI

A.A.
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 19 februarie 2014

Creşterea acţiunilor FP a temperat scăderea BET-FI

Acţiunile "Fondul Proprietatea" (FP) au urcat cu 1,07%, raportat la euro, în perioada 17 ianuarie - 17 februarie 2014, în condiţiile unei deprecieri cu 2,37% a indicelui BET-FI.

"Titlurile Fondului Proprietatea au rezistat foarte bine corecţiilor înregistrate de piaţa internă şi pieţele externe având în ultima lună o evoluţie mai mult laterală", ne-a spus Nicu Grigoraş, Director Departament Front Office SSIF "Intercapital Invest", adăugând: "Scăderile înregistrate de titlurile FP înainte de începerea perioadei de corecţie pot explica evoluţia laterală. Alte posibile explicaţii a rezistenţei la scăderi a titlurilor FP pot fi deciziile acţionarilor din ultima AGEA".

Brokerul citat adaugă că lichiditatea titlurilor FP a scăzut semnificativ după întreruperea programului de răscumpărări de acţiuni proprii şi este foarte posibil ca atât lichiditatea scăzută cât şi lipsa de reacţie a preţului să continue până la noi ştiri legate de reluarea răscumpărărilor.

Mihai Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de Capital BCR, consideră că acţiunea FP are o capacitate de rezistenţă substantial superioară SIF-urilor, într-o eventuală secvenţă de scădere a cotaţiilor venită dinspre pieţele externe.

"În al doliea rând, judecând strict în termeni fundamentali, randamentul dividendului la FP pentru 2013 este de 5,3%, adică unul foarte atractiv raportat la nivelul actual al dobânzilor în lei", ne-a declarat domnul Căruntu, adăugând: "Este adevărat, spre exemplu, că SIF-urile au asociate dividende mai mari, vorbind spre exemplu de randamente ale dividendului de 13% şi respectiv 20% pentru 2013 în cazul SIF4 Muntenia şi SIF3 Transilvania (dacă se păstrează ratele de distribuţie ale profiturilor valabile pentru 2012). Cu toate acestea însă, problema ar fi ca măcar în cazul lui SIF3 şi SIF4, şi parţial al SIF2 Moldova, dividendele ridicate din ultimii ani nu sunt sustenabile pentru ca sunt finanţate din vânzarea deţinerilor la bănci, proces care nu mai poate fi replicat o perioadă lungă de timp. Astfel, în cazul FP, dacă facem abstracţie de discuţia legată de vânzarea mai lentă sau rapidă a unor active, dividendele ordinare distribuite de FP sunt atractive prin prisma sustenabilităţii lor, adică a posibilităţii ca, în anii următori, FP să distrbuie un cuantum al dividendului cel puţin egal cu cel pentru anul financiar 2013".

Analistul BCR apreciază că, referitor la FP, există o anume aşteptare a pieţei în privinţa lansării unui nou program de răscumpărare de acţiuni, fie a activării politicii de distribuţie de cash bazată pe reducerea capitalului social, ambele însă fiind la discreţia unor aprobări ale ASF: "În cazul răscumpărărilor de acţiuni, acestea sunt condiţionate de anularea unui pachet de 1,7% din acţiuni achiziţionate de FP în cadrul primului program de buy-back şi, în mod normal, ar fi de aşteptat o aprobare de la ASF, într-un orizont de timp relativ scurt. Reactivarea buy-back-ului ar putea susţine într-o dinamică lentă preţul FP în cursul acestui an către nivelul de referinţă de 0,9 lei/acţiune. Însă, în acest context, nu este de neglijat presiunea asupra preţului venită prin prisma marcărilor de profit ale investitorilor instituţionali străini, decizii care vor fi luate inclusiv în contextul mişcărilor de pe pieţele mature de acţiuni".

BET, indicele celor mai lichide zece companii listate, s-a depreciat cu 1,32%, raportat la moneda euro, în timp ce BET-XT, al primelor 25 de societăţi de la BVB, inclusiv SIF-urile, a scăzut cu 1,82%.

Şi Simion Tihon, broker la "Prime Transaction" consideră că acţiunile Fondul Proprietatea au rezistat destul de bine în perioada tulburărilor de pe pieţele emergente.

Domnia sa ne-a transmis: "Pe de altă parte, celelalte componente ale indicelui BET-FI (SIF-urile) au suferit deprecieri de peste 10%, în contextul în care cumpărătorii aveau o prezenţă foarte slabă, iar deţinătorii de acţiuni SIF, stresaţi de scăderile pieţelor internaţionale, au încercat să îşi reducă expunerea. Pe de alta parte, titlurile FP au beneficiat de pe urma deciziei AGA de reducere a capitalului social cu 0,05 lei. Pe termen scurt, mă aştept la o evoluţie laterală pentru titlurile Fondul Proprietatea".

Acţiunile "Rompetrol Well Services" au intrat în top 3 randamente de la BVB

Titlurile "Rompetrol Well Services" (simbol PTR) au avansat cu 6,64%, în perioada analizată, marcând a treia creştere a unui emitent de la Bursa de Valori Bucureşti.

"Titlurile PTR au avut o evoluţie pozitivă în ultima perioadă datorită rezultatelor financiare pozitive", este de părere Nicu Grigoraş, adăugând: "Avansul cifrei de afaceri cu 24% şi a profitului net cu 25% în 2013 faţă de anul 2012 şi multiplii de evaluare atractivi pot susţine evoluţia pozitivă a preţului pentru perioada următoare".

Compania Rompetrol Well Services (PTR), din grupul Rompetrol, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 121,32 milioane de lei (27,5 milioane de euro), în creştere cu 24% faţă de valoarea de 97,67 milioane de lei din 2012. Compania a raportat în perioada analizată un profit net de 27,5 milioane de lei (6,2 milioane de euro), cu 25% mai mare decât câştigul de 22 milioane de lei din 2012, potrivit unui comunicat al "Rompetrol Well Services" transmis luni Bursei de Valori Bucureşti.

Cel mai bun randament a fost dat, în continuare, de acţiunile "Cemacon" (CEON), care s-au apreciat cu 34,90% faţă de euro, fiind urmate de "Retrasib" Sibiu (RTRA), cu o creştere de 10,43%.

Potrivit brokerilor, creşterea acţiunilor CEON s-a datorat intrării fondului de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief în acţionariatul companiei, prin preluarea unei creanţe de 12 milioane euro pe care BCR o avea asupra companiei.

Simion Tihon ne-a spus că "Cemacon", "Retrasib" şi "Rompetrol Well Services" sunt companii cu o lichiditate slabă în general şi, ca atare, au o volatilitate ridicată.

Mihai Căruntu: "Acţiunile cu lichiditate redusă sunt recomandabile unor investitori profesionişti"

Referitor la Top 3 Creşteri de la BVB, Mihai Căruntu spune că este foarte greu de comentat un top al unor creşteri de preţuri pentru acţiuni cu vizibilitate foarte redusă pe bursă şi care, de asemenea, au un nivel de lichiditate foarte redus de cele mai multe ori. Domnia sa ne-a spus: "Aceste acţiuni sunt recomandabile unor investitori profesionişti şi care au de regulî un apetit ridicat de risc. După caz, pariurile pe acţiuni din categoria a doua sau a treia de vizibilitate de la BVB pot aduce câştiguri foare mari, dar şi pierderi substanţiale, pe lângă riscul imobilizării capitalurilor. Experienţa pieţelor dezvoltate, dar şi dinamica de după 2008 a pieţei de la Bucureşti demostrează că de departe cele mai bune raporturi rentabilitate/risc sunt asociate acţiunilor lichide şi care de regulă au o profitabilitate stabilă şi o politică de dividende atractivă pentru investitori. Restul acţiunilor sunt într-o măsură mai mare sau mai mică pariuri doar pentru investitorii cu expertiză, experienţă şi cu toleranţă la risc".

Pe segmentul fonduri de investiţii, cea mai mare creştere în intervalul analizat a fost raportată de FDI Audas Piscator, ale cărui unităţi au urcat cu 5,66%, faţă de euro. Topul fondurilor a fost completat de FDI STK Europe (+4,90%) şi BT Obligaţiuni (+1,26%).

Depozitele bancare în euro ar fi avut cel mai bun randament, în perioada 17 ianuarie - 17 februarie 2014, la "Marfin Bank" (0,23%), în timp ce depozitele în moneda naţională au consemnat creşteri de 1,24%, la MKB Nexte Bank. Leul s-a apreciat cu 0,88% faţă de euro, în perioada analizată. În perioada 17 ianuarie -17 februarie, cotaţia aurului a crescut cu 6,02% faţă de moneda europeană. Analiştii susţin că evoluţia metalului preţios este în creştere în contextul slăbirii dolarului american.

Precizare

Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa Rasdaq nu este luată în calcul.

Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate în grafic.

Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb