LISTAREA ELECTRICA, PE MODELUL ROMGAZ Micii investitori nu vor să mai fie "diluaţi" prin facilităţile oferite de bănci

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2014

Micii investitori nu vor să mai fie "diluaţi" prin facilităţile oferite de bănci

Reprezentanţii statului spun că pe BVB s-ar putea plasa o ofertă de până la 250 milioane dolari

"Investitorii mari, foarte rari pe piaţa de capital din România"

Autorităţile vor ca intermediarii să genereze o cerere de 800 -1.000 milioane dolari

Micii investitori doresc să nu mai fie "diluaţi" la subscrierea de acţiuni prin facilităţile acordate de bănci clienţilor premium, la oferta "Electrica", care se prefigurează să se deruleze pe modelul Romgaz.

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital, ne-a declarat: "Avem încredere în echipa care se ocupă de listare şi ne aşteptăm să fie un succes, la fel ca Romgaz.

Însă, ne dorim ca investitorilor mici să li se garanteze subscrieri de minim 10.000 de euro şi ca ei să nu mai fie «diluaţi» prin acordarea de scrisori de garanţie de către bănci clienţilor premium, aşa cum s-a întâmplat la oferta precedentă".

Investitorii vor putea cumpăra acţiuni "Electrica" la Bursa de Valori Bucureşti şi certificate globale de depozit (GDR) pe piaţa de la Londra, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern pentru aprobarea strategiei de privatizare a companiei.

Conform acordului încheiat de Guvern cu FMI, oferta de la "Electrica" ar trebuie să aibă loc în luna iunie.

Reprezentanţii statului arată că vânzarea acţiunilor inclusiv prin GDR-uri este necesară având în vedere valoarea ridicată a ofertei pentru piaţa de la Bucureşti, dar şi pentru evitarea scăderii preţului după listare: "Experienţa ofertelor publice precedente a evidenţiat faptul că investitorii internaţionali investesc în mod normal nu mai mult de 3 până la 4 milioane dolari în cadrul unui IPO (ofertă publică iniţială - n.r.). Având în vedere cele menţionate mai sus, se poate presupune că, utilizând baza de investitori activi pe BVB, s-ar putea plasa o oferta de doar până la 250 milioane dolari numai pe BVB. O suprasubscriere solidă de aproximativ două ori faţă de acţiunile oferite este necesară pentru obţinerea unui preţ favorabil în cadrul ofertei şi pentru tranzacţionarea ulterioară (numită generic piaţă secundară). O evoluţie pozitivă în piaţa secundară este foarte importantă pentru dezvoltarea viitoare a pieţei de capital din România. Având în vedere dimensiunea estimată a IPO Electrica, cererea necesară ce trebuie generată de sindicat este de 800-1.000 milioane dolari. Un asemenea nivel al cererii ar putea fi atins doar prin accesarea marilor investitori. Asemenea investitori sunt foarte rari pe piaţa de capital din România. Este puţin probabil ca această ofertă să fie una de succes în absenţa unor asemenea oferte de cerere". Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie, estima la finalul lunii februarie că în urma transferului de acţiuni compania ar putea atrage peste 400 milioane de euro.

Brokerii sunt de părere că decizia statului să facă oferta "Electrica" pe modelul Romgaz este una bună.

Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani, consideră că este important că investitorii pot cumpăra acţiuni de pe BVB.

Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat: "Experienţa fericită din cadrul ofertei Romgaz recomandă o structură asemănătoare şi pentru listarea Electrica. Dimensiunea mare a ofertei Electrica, conform aşteptărilor statului, este un alt argument pentru a urma varianta aleasă în oferta publică de la Romgaz".Oferta Electrica va fi structurată pe trei tranşe, destinate investitorilor instituţionali, investitorilor de retail cu subscrieri mari şi celor cu subscrieri mici.

După listare se poate aplica un mecanism de stabilizare al preţului, dacă cotaţiile vor începe să scadă, prin care unii dintre brokerii din consorţiu vor cumpăra acţiuni Electrica sau GDR-uri cu o parte din banii atraşi în ofertă, pentru a opri scăderea.

Oferta va fi intermediată de consorţiul format din BRD, Citigroup, Raiffeisen Capital&Investment (a cărei activitate urmează să fie integrată în Raiffeisen Bank), Societe Generale şi Swiss Capital.

Guvernul a decis, la finalul lunii martie, înfiinţarea Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie, prin divizare parţială a Electrica Bucureşti. Noua societate va prelua şi drepturile şi obligaţiile Electrica Bucureşti rezultate din contractele de privatizare la Electrica Muntenia Sud, Electrica Moldova, Electrica Dobrogea, Electrica Banat şi Electrica Oltenia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb