ELECTRICA - listarea duală şi suveranitatea acţionarilor

VALENTIN CISMARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2014

ELECTRICA - listarea duală şi suveranitatea acţionarilor

Listarea de la Londra a societăţii ELECTRICA redeschide dezbaterea referitoare la avantajele listării duale faţă de care unii dintre brokerii locali şi reprezentanţi ai BVB s-au declarat împotrivă, cu ceva timp în urmă. Lipsa tranzacţiilor de la Londra a făcut ca aceste opinii să fie reafirmate recent, cu tărie, pe motiv că profeţia s-a împlinit.

Dar despre ce profeţie vorbim? Aceea că o listare duală pe o piaţă dezvoltată nu aduce nimic bun în ceea ce priveşte lichiditatea şi preţul acţiunilor unei societăţi emitente în general? Sau că o societate neatractivă, listată dual, nu va fi tranzacţionată intensiv pe cea de-a doua piaţă, iar preţul acţiunilor acesteia nu va înregistra creşteri spectaculoase?

Cred că mai degrabă opoziţia brokerilor locali faţă de listarea duală e determinată de frica acestora cu privire la scăderea lichidităţii, şi aşa anemice, la BVB, opoziţie formulată vehement cu ocazia unor discuţii mai vechi prilejuite de intenţia Fondului Proprietatea de a lua în considerare listarea la Bursa din Varşovia. Ceea ce se omite însă atunci când se comentează mărimea tranzacţiilor de la Londra e faptul că interesul fondurilor de investiţii a fost extrem de slab pentru această societate chiar şi la Bucureşti. Când o societate este atractivă ca oportunitate investiţională, listarea duală pe o piaţă mai bine clasată devine un ţel urmărit cu speranţa că acei investitori care au avut restricţii la intrarea pe o piaţă de frontieră vor intra pe acest emitent dacă îl vor găsi pe o piaţă în dezvoltare sau o piaţă dezvoltată.

În ciuda faptului că am pledat de foarte multe ori cauza brokerilor locali, mai ales de retail, nu pot fi de acord cu aceştia atunci când spun "lucruri trăznite".

Dezacordul pe această temă cred că vine în primul rând de la vehemenţa opiniilor exprimate într-o problemă în care până la urmă societăţile şi acţionarii acestora ar trebui să fie suverane. Societăţile emitente nu trebuie ţinute cu forţa la BVB doar pentru că anumite obiective pe termen scurt legate de capitalizare şi lichiditate să fie îndeplinite şi anumite rulaje sau bonusuri să fie bifate. Dacă vreţi, putem face o comparaţie cu modul de lucru al regimurilor autoritare sau totalitare care au păzit de-a lungul timpului graniţele de proprii cetăţeni în loc să le păzească de străinii care puteau invada ţara.

Scopul brokerilor locali, inclusiv al BVB, ar trebui să fie acela de a imagina, susţine şi implementa strategii de accelerare a dezvoltării pieţei şi atractivităţii acesteia pentru fondurile străine de investiţii, şi nu numai, cum de altfel se şi procedează în această perioada cu strategia de accelerare a includerii pieţei de la Bucureşti în grupa pieţelor numite "Emerging Markets". Însă nu trebuie să ne facem că nu pricepem sau că nu înţelegem faptul că o listare duală a unei societăţi emitente de pe BVB, o "Piaţă de Frontieră" (Frontier Market), pe o " Piaţă Dezvoltată" (Developed Market) e diferită de listarea duală la BVB şi SIBEX, sau listarea duală pe pieţe precum: Zagreb, Belgrad, Sofia sau Bucureşti.

O listare duală la Bucureşti şi Londra reprezintă un salt peste două trepte. Accesul într-un mare centru financiar mută "marfa" mai aproape de un număr mai mare şi mai important de cumpărători şi vânzători în contextul în care aceeaşi "marfă" nu le poate fi accesibilă pe piaţă iniţială. Lucrul acesta face aproape evident interesul societăţilor emitente şi al acţionarilor acestora de a muta "marfa" acolo unde probabilitatea de a fi văzută de mult mai multă lume, cu mai mulţi bani, creşte exponenţial.

Chiar şi în cazul Electrica putem spune că listarea duală are mult mai multe efecte decât cel vizibil în aceste zile. Atunci când vizezi o strategie de dezvoltare pe termen lung, un astfel de eveniment te introduce pe agenda fondurilor care până atunci nu scanau "pieţele de frontieră" , şi încep să monitorizeze mai atent oportunităţile şi evoluţiile din ţara emitentului. Un astfel de eveniment de PR sau "cal troian" aruncat pe o "piaţă dezvoltată" nu rămâne fără efecte pe termen mediu şi lung dacă va fi însoţit şi de alte acţiuni, proiecte sau măsuri adecvate.

În măsura în care opiniile brokerilor cu privire la listările duale se menţin în sfera estimărilor şi a sugestiilor totul rămâne într-o zonă de normalitate şi dezbatere publică constructivă, însă dacă această linie de demarcaţie este depăşită şi apare un curent de opinie în rândul principalelor instituţii ale pieţei împotriva "listărilor duale", atunci efectele negative nu vor întârzia să apară deoarece atât emitenţii potenţiali care ar fi luat bursa în considerare pentru o viitoare listare, cât şi investitorii interesaţi de piaţa bursieră românească se vor gândi de două ori dacă piaţa locală le satisface nevoile şi dacă nu cumva riscă să devină prizonierii acestei pieţe şi ai luptelor interne din cadrul pieţei şi acţionariatului BVB.

Cred că brokerii, nu doar cei locali, şi BVB vor fi mai câştigaţi cu listările duale de fiecare dată când acestea se vor realiza pe o piaţă aflată într-o categorie superioară pieţei de la Bucureşti, mai ales dacă această strategie de dezvoltare va fi adevărată şi nu un simulacru. Listările duale vor încălzi investitorii care au un anumit profil şi care vor veni cândva la Bucureşti, atunci când piaţa va fi reclasificată.

După cum spuneam, dacă pe termen scurt o listare duală nu va genera efectele scontate de creştere a lichidtăţii şi a preţului acţiunilor, atunci brokerii nu au de ce să se teamă, beneficiind însă de impactul pe termen lung asupra pieţei de origine a emitentului; însă atunci când impactul este pozitiv asupra lichidităţii şi preţului pe a doua piaţă, beneficiile se vor vedea şi la Bucureşti, în rulaje şi preţ, deoarece vor fi atraşi în joc şi investitorii care investesc pe Emerging Markets sau Developed Markets, nu doar cei specializaţi pe Frontier Markets.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. corecta abordare!

    Atunci cand diferenta de potential economic este enorma, unele masuri protectioniste se impun, in mod evident. Altminteri, daca se lasa totul la interesul speculatorilor institutionali Elliott, de la FONDUL PROPRIETATEA, se poate face orice, chiar si bonificarea administratorilor Nuclearelectrica, pentru isprava de a transforma societatea in speculator la bursa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb