MARK MOBIUS (FRANKLIN TEMPLETON): "România, progrese pe mai multe fronturi; a evoluat din punctul de vedere al competitivităţii globale"

V.B.
Macroeconomie / 7 octombrie 2014

Ţara noastră a înregistrat progrese pe mai multe fronturi şi a evoluat din punctul de vedere al competitivităţii globale, rezistând crizei datoriilor suverane care a lovit zona euro cu câţiva ani în urmă, precum şi mai recentelor tensiuni dintre Ucraina, Rusia şi Occident, scrie, pe blogul personal, Mark Mobius, Preşedintele Executiv al Franklin Templeton Investments (Administratorul Unic al Fondului Proprietatea).

"În primul trimestru din 2014, PIB-ul României a crescut cu 3,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, România devenind una dintre economiile cu cele mai mari creşteri din Uniunea Europeană (UE). Deşi cifrele de creştere din al doilea trimestru 2014 au fost uşor mai scăzute, la 1,4%, creşterea economică din România a depăşit-o pe cea a UE la distanţă mare. Cererea internă a susţinut acest puseu de creştere, iar o majorare a salariului minim în luna ianuarie a jucat un rol în stimularea consumului", susţine Mobius.

Oficialul crede că îndeplinirea cerinţelor Fondului Monetar International (FMI) de către ţara noastră în ultimii ani a fost benefică şi a adus stabilitate finanţelor publice.

"Vedem, de asemenea, unele evoluţii pozitive în România în general; rata şomajului şi ratele dobânzilor sunt în prezent la niveluri scăzute, iar venitul disponibil este în creştere. Acestea fiind spuse, progresul a fost lent, iar consumul local a fost foarte scăzut din 2008 şi abia acum începe să-şi revină. România a făcut paşi mari înainte, dar credem că încă mai are mult până să devină chiar mai competitivă la nivel global. Oamenii nu au cheltuit efectiv, aşa încât credem că cererea internă ar putea reprezenta următorul motor de creştere al României, pe lângă creşterea producţiei industriale şi a exporturilor", punctează Mark Mobius.

Domnia sa aminteşte că Franklin Templeton administrează "cel mai mare fond de investiţii din ţară", Fondul Proprietatea, "investind într-o mare varietate de industrii româneşti".

"Acest fond a fost stabilit pentru a-i compensa pe cei care şi-au pierdut proprietăţile în timpul perioadei comuniste. Acţiuni ale unei game largi de companii de stat au fost injectate în fond. A fost sarcina noastră să ajutăm la aducerea acelor companii pe profit colaborând cu managementul lor şi guvern să iniţieze reforme conforme cu o economie de piaţă. Când am preluat administrarea în septembrie 2010, am acţionat în primul rând pentru a obţine listarea fondului pe Bursa de Valori Bucureşti, făcându-l cel mai mare fond listat pe acea bursă.

Ca investitori în România, acordăm o mare atenţie implementării unor standarde potrivite de guvernanţă corporativă şi credem că este esenţial pentru companiile de stat să devină mai competitive şi mai profitabile. Guvernul României are în vedere, de asemenea, vânzarea mai multor acţiuni in companii controlate de stat, fapt pe care îl apreciem ca pozitiv. Am observat că buna guvernanţă corporativă conduce, de obicei, la performanţă în piaţă, şi ar trebui să fie în beneficiul acţionarilor şi al ţării", comentează Mobius.

Mark Mobius mai informează că Forumul Economic Mondial (World Economic Forum - WEF) a lansat recent prezentarea anuală "Raportul asupra competitivităţii globale" care detaliază punctele forte şi cele slabe ale 144 ţări, în multitudinea de factori incluzând educaţia, infrastructura, sănătatea şi tehnologia.

"Nu există multe surprize uriaşe în pieţele dezvoltate, clasamentul general al celor mai multe ţări fiind destul de stabil faţă de anul anterior. Au existat, totuşi, câteva schimbări interesante în clasament printre pieţele emergente: unele făcând salturi înainte, iar altele regresând. Deşi suntem investitori «de jos în sus» şi luăm deciziile de investiţii în mod individual, de la acţiune la acţiune - indiferent de clasamente de acest gen -, este interesant de examinat mediul general de afaceri şi potenţialele obstacole cu care o anumită companie într-o anumită ţară s-ar putea confrunta", apreciază reprezentantul Franklin Templeton.

Domnia sa informează că raportul WEF asupra competitivităţii globale schiţează "12 piloni" care reprezintă nucleul analizei sale: instituţiile; infrastructura; mediul macroeconomic; învăţământul primar şi sănătatea; învăţământul superior şi cursuri de formare; eficienţa pieţei bunurilor; eficienţa pieţei muncii; dezvoltarea pieţei financiare; disponibilitatea tehnologiei; dimensiunea pieţei; sofisticarea afacerilor; inovaţia.

Raportul examinează apoi datele pe fiecare pilon, de exemplu, în pilonul "Instituţii" sunt incluse măsuri precum povara reglementărilor guvernamentale, costurile de afaceri implicate de crimă şi violenţă, protecţia intereselor acţionarilor minoritari şi drepturile de proprietate. În componenţa pilonului "Eficienţa pieţei bunurilor", există prevalenţa barierelor în calea comerţului, prevalenţa proprietăţii străine şi numărul de zile pentru a începe o afacere.

"Acestea sunt zone de interes special pentru noi ca investitori. În multe cazuri, ceea ce este probabil mai important decât barierele efective pentru mediul de afaceri este cum le face faţă acestora o anumită afacere. De exemplu, stabilitatea furnizării de electricitate este o mare problemă în unele părţi din Africa, astfel încât multe companii au propria lor sursă de alimentare - printr-un generator. Telefoanele mobile permit ocolirea nevoii de infrastructură fizică precum liniile de telefonie fixă sau sucursalele bancare şi magazinele cu amanuntul din cărămidă şi mortar, ajungând în moduri noi la consumatori din locaţii îndepărtate", este poziţia lui Mark Mobius.

Domnia sa apreciază că partea de sus a listei competitivităţii globale a WEF a fost destul de stabilă, în rândurile ţărilor dezvoltate.

"Interesante din perspectiva mea sunt mişcările în rândul ţărilor emergente şi chiar mai puţin dezvoltate, de frontieră. Algeria, o piaţă de frontieră, a urcat 21 poziţii până pe locul 79, de pe 100 cât ocupa anul trecut. În general, suntem entuziasmaţi cu privire la perspectivele pieţelor de frontieră, în special în Africa, şi găsim încurajatoare mişcarea ascendentă în clasament. Piaţa europeană de frontieră, România a urcat pe poziţia 59, de pe 76 în 2013. Pieţele emergente din Indonezia, China şi Rusia au urcat, de asemenea, în topul competitivităţii globale, în timp ce, de cealaltă parte, Brazilia, Turcia, Africa de Sud şi India au căzut în clasament", scrie oficialul Franklin Templeton.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb