DUPĂ CE VICTOR PONTA A AFIRMAT JOI CĂ STATUL AR PUTEA SĂ NU MAI FIE MAJORITAR ÎN COMPANIE, Titlurile "Transgaz" au închis săptămâna în creştere

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 octombrie 2014

Titlurile "Transgaz" au închis săptămâna în creştere

Acţiunile companiei de transport de gaz "Transgaz" Mediaş (simbol TGN) s-au apreciat, la sfârşitul săptămânii trecute, cu 4% faţă de închiderea zilei de miercuri, în condiţiile în care premierul Victor Ponta a afirmat joi că Guvernul nu trebuie să rămână cu pachetul majoritar de 58% din acţiunile companiei, putând să îşi reducă participarea, astfel încât să fie atraşi noi investitori privaţi care să permită companiei să se dezvolte.

Premierul a afirmat: "Dacă va fi bine pentru companie, în viitor, să vă dezvoltaţi, nu cred că Guvernul României trebuie să rămână cu 58%, poate să-şi reducă participaţia, putem să atragem noi investitori privaţi care să vă permită să vă dezvoltaţi în continuare. Până la urmă sunt multe guverne care deţin pachete minoritare la companii, acele companii se dezvoltă foarte bine, cu management performant, cu toate standardele pe care le aplică o companie transparentă şi performantă în Europa anului 2014". Joi, titlurile TGN închideau şedinţa de tranzacţionare cu un plus de 3,08% faţă de închiderea de miercuri, 22 octombrie. Vineri, acţiunile Transgaz au terminat şedinţa la valoarea unitară de 236 lei, cu o apreciere de 0,9% comparativ cu ziua precedentă.

Brokerii nu pun aprecierile pe seama declaraţiilor premierului

Simion Tihon, broker la Prime Transaction ne-a declarat: "Nu cred că declaraţia premierului a determinat avansul preţului acţiunilor Transgaz, ci mai degrabă este o recuperare a pierderilor suferite săptămâna trecută şi care nu aveau o justificare fundamentală. O evoluţie pozitivă a preţului acţiunilor a fost consemnată şi de acţiunile altor companii ce au fost afectate de deprimarea existentă la nivelul pieţelor internaţionale în urmă cu o săptămână".

Domnia sa se aşteaptă ca titlurile "Transgaz" să continue să reprezinte un pol de interes pentru investitorii în acţiuni listate la BVB.

Nici Marcel Murgoci, director de operaţiuni la "Estinvest" Focşani, nu este de părere că aprecierile au fost determinate de anunţul făcut joi de primul ministru. Domnia sa ne-a spus: "E o declaraţie de prim-ministru, e posibil să nu aibă prea mare efect. Va veni alt premier şi nu se ştie dacă va dori acelaşi lucru. Probabil că piaţa a tratat informaţia la început ca pe o ştire şi, ulterior, investitorii s-au lămurit şi s-au mai calmat puţin".

Gabriel Aldea, director general adjunct în cadrul Intercapital Invest, consideră că renunţarea statului la pachetul majoritar ar fi un lucru foarte bun pentru Bursă, dar şi pentru companie. Potrivit domniei sale, evenimentul ar creşte free-float-ul Bursei, iar pentru companie ar fi benefic fiindcă ar mai găsi surse suplimentare de finanţare şi nu ar depinde numai de stat. Gabriel Aldea ne-a mai declarat: "În momentul în care statul va pierde controlul, acţionarii privaţi vor avea un cuvânt mult mai greu de spus în conducerea societăţii şi acest lucru se va vedea în creşterea eficienţei companiei. Chiar dacă statul va pierde majoritatea, ca şi la Electrica, într-o formă sau alta, va controla emitentul. Statul va avea un control care îi va permite să stabilească strategia în aşa fel încât să nu se producă derapaje substanţiale faţă de interesele naţionale".

De asemenea, opinia directorului de la Intercapital Invest cu privire la aprecierea titlurilor TGN este în asentimentul celorlalţi brokeri: "Nu aş face neapărat o legătură foarte directă a creşterilor Transgaz de joi şi vineri cu declaraţia premierului. La momentul acesta este doar o declaraţie, nu e nimic bătut în cuie, decis. Sunt convins de acest lucru".

Guvernul deţine 58,51% din acţiunile "Transgaz", restul acţiunilor fiind deţinute de persoane fizice şi juridice atât din România, cât şi din străinătate. "Transgaz" a fost listată pe bursa de la Bucureşti în urmă cu 6 ani, în ianuarie 2008 şi a fost suprasubscrisă de 27,9 ori, la un preţ de 191,92 lei pe acţiune, preţ considerat de reprezentanţii companiei, la acea vreme, ca fiind mic. Statul a vândut 10% din capitalul social majorat şi 11,33% din capitalul social existent la data IPO-ului.

Ministerul Economiei deţinea, după derularea IPO, 75,01% din acţiunile Transgaz, 14,98% aparţin Fondului Proprietatea, iar restul noilor acţionari. Ulterior, anul trecut, statul a mai vândut 15% din participaţii.

Anul trecut, statul român a derulat o ofertă publică secundară, prin care a vândut 15% din deţinerile la companie, în schimbul a 315 milioane lei. La finele lui 2013, preţul unei acţiuni a companiei era de 182,5 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb