SUBSCRIERI DE NUMAI 65%, ÎN OFERTA MINUSCULĂ DE TITLURI DE STAT Populaţia a întors spatele şi Bursei, şi statului

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 iunie 2015

Populaţia a întors spatele şi Bursei, şi statului

Preşedintele BVB Lucian Anghel a cerut insistent titlurile de stat pe Bursă, dar nu a mişcat un deget să promoveze oferta

--------------

Actualizare 19:44 MFP: "A fost alocată suma de aproape 65 milioane lei, subscrisă de populaţie"

Dobânda finală a fost stabilită la 2,15%

Ministerul Finanţelor Publice a anunţat alocarea valorii de 64,999 milioane de lei a titlurilor de stat pentru populaţie subscrise în perioada 8 - 19 iunie, în cadrul Programului pilot FIDELIS, cu o maturitate de doi ani, potrivit unui comunicat emis de Finanţe.

Dobânda finală a fost stabilită la 2,15%, nivelul superior al intervalului de dobândă anunţat iniţial, cuprins între 1,75% - 2,15%, mai arată ministerul.

Investitorii au subscris un număr total de 64.999 titluri, din care 64.686 titluri de stat prin cele trei bănci din sindicatul de intermediere, BCR, BRD-Societe Generale şi Raiffeisen Bank, prin intermediul unei reţele de 486 unităţi distribuite pe întreg teritoriul ţării şi 313 titluri de stat prin şase participanţi eligibili (societăţi de servicii de investiţii financiare), potrivit sursei. Un număr de 27.810 titluri au fost subscrise în tranşa primară (până la maximum 50 titluri) şi 37.189 titluri în tranşa secundară (peste 50 titluri).

Emisiunea a fost subscrisă de un număr total de 1.236 investitori. Din totalul subscrierilor, cea mai mare cerere s-a înregistrat în Bucureşti (46,13%), urmat de judeţele Sibiu (3,37%), Mehedinţi (2,97%), Alba (2,87), Dolj (2,80%) şi Olt (2,76%).

Titlurile de stat pentru populaţie vor fi tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti începând cu data 26 iunie 2015.

Potrivit comunicatului, Ministerul Finanţelor Publice urmează să facă o evaluare a acestei emisiuni de titluri de stat pilot dedicată populaţiei, în baza căreia va stabili strategia de piaţă privind emiterea acestui instrument de datorie guvernamentală.

"Relansarea după zece ani a titlurilor de stat dedicate în exclusivitate populaţiei prin Programul FIDELIS are în vedere crearea unui instrument alternativ de economisire, diversificarea bazei de investitori în titlurile de stat, precum şi îmbunătăţirea culturii financiare a populaţiei", potrivit sursei.

(A.C.)

------------

Statul nu a reuşit să împrumute de la cetăţeni - care au în depozite peste 30 miliarde de euro - infima sumă de 100 de milioane de lei, pe care o ţintea prin oferta de titluri de stat pentru persoane fizice. Subscrierile totalizau, vineri seară, în jurul orei 18.45, 64.900 de obligaţiuni de stat (65% din emisiune), cea mai mare parte a ordinelor provenind de la investitorii mari, cu pachete de peste 50.000 de lei, potrivit brokerilor.

Ministerul Finanţelor va anunţa, astăzi, rezultatul oficial al unei oferte, pe care pare că a făcut-o "ca să fie", într-un moment nepotrivit, în care dobânzile sunt la minime istorice.

Pe fondul reducerii creditării, băncile sunt "pe metereze", gata în orice moment să împrumute statul, astfel că acesta nu avea nevoie de banii cetăţenilor.

A fost un program "pilot", menit să testeze apele, pentru viitor?

Ok! Atunci, trebuia pregătit şi dimensionat mai bine!

Cine să blocheze, în perioadă de concedii, 1.000 de lei, ca să-şi cumpere un titlu de stat, pentru care primeşte, în doi ani, o dobândă de maxim 43 lei (2,15%, dobânda maximă la care se puteau face subscrieri)?

O subscriere de numai 65%, chiar dacă statul se va mulţumi şi cu atât, arată mai mult a eşec decât a succes şi poate spori reticenţa investitorilor faţă de astfel de oferte, pe viitor.

Pe lângă randamentul neatractiv, o problemă a fost şi lipsa totală de promovare, deşi preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) Mişu Negriţoiu s-a hazardat să spună că "reclama" pentru această emisiune va răzbate până la ciobanii din vârful muntelui.

În realitate, nici ASF, dar nici Bursa de Valori Bucureşti, cea care a insistat ca statul să îi aducă titluri de stat la tranzacţionare, nu s-au implicat în promovarea ofertei.

Lucian Anghel, preşedintele BVB, a vorbit luni de zile, anul trecut, despre importanţa listării titlurilor de stat pentru populaţie, însă, pe parcursul acestei oferte a rămas mut.

Zero implicare şi ajutor din partea BVB în această ofertă!

Conducerea BVB s-a obişnuit să cerşească la stat - IPO-uri, titluri de stat, legi -, iar când le primeşte găseşte noi şi noi scuze pentru lipsa de rezultate.

Vorbele "mieroase" ale lui Lucian Anghel şi ale directorului BVB Ludwik Sobolewski nu au prins la agenţia MSCI, care nu a pus BVB pe lista de monitorizare pentru promovarea la statutul de piaţă emergentă, dar au avut trecere pentru o parte din piaţa noastră de capital, şi inclusiv în rândul unor ziarişti. Unii au susţinut că reproşurile ziarului "BURSA" la adresa conducerii BVB sunt nejustificate pentru că treaba lui Sobolewski ar fi doar să facă imaginea Bursei. Aceştia confundă, însă, alfabetul corporativ: Sobolewski este un executiv care trebuie să asigure, în principal, buna funcţionare a întreprinderii şi dezvoltarea ei.

Cu imaginea, în principal, este dator preşedintele, dar, ultima oară când i-am publicat fotografia în ziar, anonimi din piaţă au postat solicitarea să nu-i mai dăm poza pentru că le compromitem bursa şi că preferă o poză cu un iepure, cu o barză sau cu orice altceva decât cu Lucian Anghel.

Brokerii: "Lipsa de promovare a dăunat ofertei de titluri de stat pentru populaţie"

Clienţii caselor de brokeraj nu prea au fost interesaţi de oferta de titluri de stat a Ministerului Finanţelor, ne-au spus, vineri, mai mulţi brokeri din piaţă.

Potrivit acestora, gradul redus de subscriere, de numai 65% din ofertă, înregistrat vineri seară, a fost cauzat şi de promovarea insuficientă a ofertei.

Potrivit brokerilor, din totalul de 64.900 de obligaţiuni subscrise vineri, la ora 18,45, 27.800 de titluri erau subscrise pe tranşa mică a ofertei (pentru investitori mici), iar pe tranşa mare, pentru subscrieri de peste 50.000 de lei, subscrierile erau în număr de 37.100.

Perioada de subscriere s-a încheiat vineri la ora 13:00, însă ordinele au mai putut fi înregistrate în sistem pe parcursul zilei. Cetăţenii au făcut subscrieri în intervalul de dobândă 1,75% şi 2,15%, iar, astăzi, Ministerul Finanţelor va anunţa dobânda pe care o acceptă. Marcel Murgoci, director de Tranzacţionare de la Estinvest Focşani, ne-a spus că statul nu s-a implicat prea mult în promovarea programului. "Din păcate, nesubscrierea în totalitate este cauzată şi de o promovare insuficientă", ne-a spus domnia sa, adăugând: "A fost foarte puţină publicitate. Unii clienţi nici nu au auzit de ofertă. Chiar dacă exista publicitate, erau persoane care nu se pretau randamentelor programului, deoarece pe piaţa de capital se câştigă mai mult". Potrivit domniei sale, ţinta principală a programului erau cei care aveau banii în bancă şi nu activau pe piaţa de capital.

"Statul, intermediarii, noi brokerii, trebuie să învăţăm din această experienţă", ne-a spus acesta. Domnul Murgoci este de părere că iniţiativa Ministerului de Finanţe a fost una lăudabilă, însă condiţiile de promovare şi de atragere a investitorilor trebuie îmbunătăţite pe viitor.

"Nu este de mirare că emisiunea de titluri de stat destinate populaţiei nu a fost subscrisă integral", apreciază şi Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct Tradeville.

Domnia sa ne-a transmis: "Probabil că două motive au descurajat investitorii: pe de-o parte, valoarea nominală de 1.000 lei, deşi mai scăzută decât pentru titlurile de stat din emisiuni standard, este încă ridicată dacă o raportăm la salariul mediu net, la nivel naţional; pe de altă parte, faptul că intervalul dobânzii oferite (1,75% - 2,15%) este necompetitiv faţă de dobânzile oferite pentru depozite cu aceeaşi scadenţă de o serie de bănci, chiar luând în calcul scutirea de impozit de care se bucură titlurile. Într-un plan mai larg, momentul ales de Ministerul Finanţelor pentru a redeschide emisiunile destinate populaţiei oricum pare să fi fost unul nefavorabil pentru micii investitori deoarece randamentele titlurilor de stat au început să crească pe pieţele de capital externe. De exemplu, randamentele Bond-urilor germane cu scadenţă la zece ani au crescut de la 0,05% în aprilie la 0,75% în prezent - tendinţă care ar fi putut duce la pierderi pentru titlurile marcate la piaţă".

Gabriel Aldea, Director Adjunct la Intercapital Invest, este de părere că această emisiune ar fi avut un succes mai mare dacă randamentul obligaţiunilor ar fi fost mai mare. Şi domnul Aldea ne-a spus că astfel de emisiuni ar trebui promovate din timp şi mai bine. "Acesta a fost un prim pas făcut de către stat şi trebuie să continue", a mai declarat domnia sa.

Brokerul Simion Tihon, de la Prime Transaction, consideră că, deşi oferta nu a fost subscrisă integral, nu putem vorbi despre un insucces.

"Oferta de titluri de stat a fost îndelung aşteptată de piaţa locală de capital", ne-a declarat domnul Tihon, adăugând: "Fiind un moment în care randamentele instrumentelor cu venit fix se află la un minim istoric, această ofertă pare că a avut timing nefericit. Cu toate acestea, ea va reprezenta un model pentru calibrarea următoarelor emisiuni ale Ministerului de Finanţe şi va fi un punct de plecare pentru ca piaţa de capital să fie folosită de stat în vederea atragerii de resurse".

Un alt broker din piaţă ne-a declarat că nu a fost un moment potrivit ca Finanţele să emită aceste obligaţiuni, oamenii nefiind destul de informaţi.

(ALEXANDRU COSTEA)

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. ASF-ul castiga bani din reglementare (?!?), SSIF-urile din comisioane, FVAD, dobanzi de pe banii clientilor, un fel de raport de prezentare a rasdaq-elor ce vor pe AeRO sau sibex , ceva (raport care e mult mai idiot decat raportul anual), oferte (unde cauta evalutori pe placul majoritarilor etc.) Singurul care plateste ssif-ul, asf-ul, bvb-ul, depozitarul central e investitorul care se alege cam cu mumu. ASF-istilor, sa mori in morti mati. Iar voi, parlamentari corupti ce faceti legi in functie de cum vi se cere, sa muriti si voi in morti mamei voastre. Chiar in vacanta in care o incepeti acum. (nasol: in vacanta nu se fac legi, mai greu luati malai de la unul , de la altul). Va doresc o moarte ca in visurile mele. Si majoritarilor care influentati legi in favoarea voastra: That goes for you too!

    1. sunt de accord cu tine pt ca isi bat joc de noi fara nici o jena

    Ce ne trebuie noua statul de piata emergenta? "What's in a name?" Nu avem noi oameni remunerati mai bine decat ai lor (Misu, te simti? Ai destui oameni care se simt?Nesimtirea si tupeul e scris in fisa postului la angajare la voi?Alti destui de pe acolo va bagati:polonezule: salariul raportat la ipo/spo/ispo/sipo realizate cum e fata de polonia? Hai mai duceti-va in beep beep beep Bine voi aveti treburi mult mai esoterice de rezolvat. Poate aduceti si Microsoft listat paralel la BVB sa va puteti lauda cu ditamai capitalizarea bursiera. Ca voi pe capitalizare (cel putin asf-ul) va luati banii cei mai multi, nu pe volume de tranzactionare si/sau in conformitatea cu modalitatea in care aplicati legea.Sper sa va gasesc in Ghencea II curand.

    Oricat am incerca sa sarim niste etape si sa fortam lucrurile, realitatea ne corecteaza asteptarile. Conexiunea economie-piata de capital este slaba pentru ca economia este inca la un nivel la care nu resimte nevoia finantarii de pe bursa. Populatia, in mod firesc, e si ea destul de putin interesata de acest tip de instrumente financiare; deocamdata...

    1. Da ce zici de astia Mari ca stanca neagra😊

      Da, le-au spus asta multi oameni, inclusiv celor din ASF, care insa s-au raliat la cele 8 Bariere, ca parea un proiect cool, care daca iesea era bun de pus si la butoniera lui Anghel, si a lui Sobo dar si a liderilor ASF. Nu a ascultat niciunul ca, atunci cand ies cu Ponta la festivitati, in loc sa cerseasca de la ala IPO-uri si SPO-uri ca sa isi traga pe termen scurt niste comisioane, mai bine il trag de maneca sa ii arate ciordeala din companiile de stat, care, daca ar fi curate si profitabile ar atrage investitori si din RO si de afara....La fel e si cu emisiunea de titluri de stat : am mai bifat un check-box, am facut-o si pe asta, dar cui ii foloseste??...Cred ca, asa cum Dumitrascu si Anghel au anuntat ''succesul'' de la Romgaz, cand au scos afara 90% din oferta si i-au lasat pe romani cu buza umflata, asa o sa anunte si azi ca oferta a fost subscrisa mult peste asteptari....

    Se pare ca nu prea au vrut sa fie un succes, nici emitentul, nici bursa, nimeni. Mai ales acum, cand cuvintele "retrageri de bani din banci" incep sa fie pe buzele tuturor. Acum vor zice, uite, noi le-am lansat asa cum ati cerut, dar nu le-a vrut nimeni. Si cine sa le promoveze, tocmai presedintele BVB, in dauna sistemului bancar in care banca sa are cea mai mare cota de piata? Lupul paznic la oi? ia sa fi pus o dobanda de 4-5% si sa fi bagat promovare pe modelul ANAF. Nu vedeam cozi la ghiseele bancare? Si cu Grecia acum, nu se amplifica situatia? Mai ales ca in Romania, stim bine, cozile atrag oameni :)

    Tara mica, mese putine, fiecare se beep pe la colturi.

    BVB este un business "de familie". Cativa baieti isi iau de acolo salarii, alti cativa de pe langa isi justifica si ei activitate (ASF, brokeri). Si toti se simt importani in context. 

    Cate o un exercitiu de imagine pentru luat fata, gen titluri de stat la tranzactionare, obtinere statut piata emergenta si listari ale statului. Si apoi esec peste esec, dar nimeni nu raspunde pentru ca asta e felul jocului. 

    Daca suntem corecti, BVB nu isi indeplineste rolul de a fi un finantator alternativ la banci. Si atunci, nu isi justifica rolul.

    Dar cum ar fi sa dispara BVB? La nivelul economiei nu ar fi nici o pierdere. Dar ar pierde acesti baieti destepti care traiesc din BVB. Si atunci, nimeni nu pune degetul pe rana si nu recunoaste ca BVB s-a nascut moarta si ca functioneaza "pe aparate", nu prin ea insasi. 

    Ce este avantajos la aceasta oferta facuta in premiera pentru cetateanul roman ?

    Dobanda la minime istorice ! 

    Avantaje fiscale ? 

    Comisioanele ? 

    Lichiditatea ? 

    Cine a subscris la aceasta oferta ? 

    Mugur Isarescu ? 

    Misu Negritoiu ? 

    Victor Ponta ? 

    ??? 

    Asteptati "ciobanii" si pe mai cine ? 

    Bancile nu mai sunt interesate de aceste dobanzi ? FMI nu vine ?

    un titlu tampit!populatia zice "nu, mersi" unui randament infim....

    1. in plus, si la ofertele statului se intra mai mult pentru discont...deci, cati brokeri vor mai fi peste 5 ani?la ce costuri sunt pe afara, romanii speculatori se cam indreapta catre alte piete...quo vadis?

    Si care erau asteptarile la asemenea dobanzi reduse?

    Dupa ce in perioada de glorie a creditarii dinainte de criza, populatiei i s-a retras dreptul de a cumpara titluri de stat la dobanzi bune, fiind obligata sa-si tina banii in bancile care au alimentat bula speculativa imobiliara, acum se arunca populatitiei o emisiune amarata cu dobanzi invizibile ... indiferent de success sau insucces, emisiunea de titluri de stat catre populatie trebuie mentinuta prin oferte periodice, iar populatia cand va considera oportun va subscribe cat va crede de cuviinta ... 

    Sau cumva oferta asta a fost facuta asa la misto, doar pentru a inchide gura celor care critica impiedicarea populatiei de a credita direct statul in defavoarea bancilor?

    In mod evident a fost o proasta promovare a ofertei. De acest lucru se fac responsabili ofertantul ( Min de Finante) si grupul ales pentru managementul ofertei publice. Bursa nu are atributii de promovare a ofertei tot asa cum ASF nu prea are nici ea vreo responsabilitate. Nivelul dobanzii oferite a fost ridicol. Intr-o economie slabita de criza, cu o populatie saracita sa oferi 2,15% dobanda pe doi ani cand bancile ofera 4-5% e o prostie. Sigur ca statul se poate imprumuta de la banci la randamente foarte bune. Aici insa era vorba de iesire in piata si de re-castigat increderea populatiei. Ceea ce este evident ca nu s-a vrut sau, mai grav, nu s-a stiut sa se faca din incompetenta. Lasa ca nici momentul ales nu a fost deloc inteligent. Per ansamblu totul arata de parca s-a vrut sa iasa un esec. Pentru ca alternativa ar fi incompetenta. E drept ca in ultima vreme finantele par sa fie dominate de lipsa de profesionalism si mai ales de lipsa de gandire de afaceri. Nimeni nu vrea sa inteleaga ca pana la urma criza si-a spus cuvantul prin saracirea populatiei si prin falimentarea multor afaceri si toti gestioneaza cat pot de bine putinii bani pe care ii are. De ce as bloca 1000 de lei pe doi ani cu o dobanda de 2,15%? Tot eu cetateanul sa sprijin un stat prost administrator si risipitor? Da-mi o dobanda peste cea a bancilor si va asigur eu ca subscriu. Dar asa, nu se va dezvolta niciodata o piata de capital adevarata. Si asa capitalul romanesc a fost impins pe marginea prapastiei si este distrus de criza, de ineptitudinea fiscalitatii si finantelor si de capitalul strain. Americanii au oferit tot felul de incentives ca sa atraga cat mai multi oameni pe bursa iar noi nu stim cum sa-i indepartam. Gandirea la nivelul politicii financiare si fiscale a statului este una anti-nationala pur si simplu. Adica totul e...dijaba.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb