SUPLIMENTUL FONDUL PROPRIETATEA/ GREG KONIECZNY, MANAGERUL FONDULUI PROPRIETATEA: "Perspectivele României sunt foarte bune, dar suferim din cauza preţului petrolului"

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 25 ianuarie 2016

"Perspectivele României sunt foarte bune, dar suferim din cauza preţului petrolului"

"Dacă Hidroelectrica iese din insolvenţă în mai -iunie, atunci ar trebui să fie gata de IPO, după vară, înainte de alegeri"

Reporter:Cum priviţi decizia ASF să vă ceară să prezentanţi acţionarilor alternative de investiţii faţă de planul de răscumpărări?

Greg Konieczny: ASF are dreptul să ne ceară să punem pe ordinea de zi a Adunărilor Generale anumite lucruri. Au mai făcut asta şi în trecut, când au aprobat comisioannele suplimentare pentru distribuţiile de numerar, cu o mare întârziere. La acea vreme, ne-au cerut să le prezentăm acţionarilor impactul acestor distribuţii asupra portofoliului fondului, ceea ce am făcut.

De asemenea, vom prezenta acţionarilor ceea ce ne-au cerut. Dar, sincer, nu înţeleg motivaţia din spatele acestei decizii, pentru că noi avem o politică de investiţii, aprobată de acţionari, pe care o urmăm. Nu ştiu dacă nu au citit politica noastră de investiţii sau ce s-a întâmplat.

Am văzut unele comentarii că interferează în managementul fondului. Au dreptul să ne ceară să punem anumite lucruri pe ordinea de zi şi noi o vom face, iar piaţa va decide dacă este adecvat sau nu.

Reporter:V-au cerut să prezentaţi o alternativă pentru răscumpărări şi restituiri.

Greg Konieczny: Ok!

Reporter:Veţi căuta alternative sau aveţi deja în vedere anumite investiţii?

Greg Konieczny: Sigur că ne uităm la potenţiale investiţii, dar cred că esenţial este că trebuie să măsurăm ce randament poate aduce o nouă investiţie acţionarilor, comparativ cu răscumpărările. La discountul actual (n.r. dintre activul net şi preţul acţiunii), de 30%, acţiunile pe care le răscumpărăm din piaţă generează pentru acţionari randament de 50%, imediat. Este foarte greu să baţi asta cu orice investiţie nouă. Cred că ceea ce am făcut a fost cea mai benefică strategie pe care o puteam aplica.

O problemă pe care am întâmpinat-o este mărimea fondului, de 3 miliarde de dolari, avem deja expunere cam pe toate companiile listate, aşa că este greu să găseşti investiţii pe Bursa de Valori Bucureşti, care să conteze pentru noi.

Reporter:Cum caracterizaţi anul 2015, pentru Fondul Proprietatea?

Greg Konieczny: A fost un an dificil. 2016 a început şi mai greu, dar trebuie să ne adaptăm la ceea ce se întâmplă pe pieţe . Anul trecut performanţa pieţelor de frontieră, a pieţelor emergente a fost foarte slabă, România a performat relativ bine, dar a fost sub presiune din cauza pieţelor globale. Scăderea preţului petrolului ne-a afectat şi afectează în special Petrom, cea mai mare deţinere a noastră. În acelaşi timp, în ce priveşte portofoliul, suntem mulţumiţi cu performanţa unor companii. Asta s-a reflectat parţial în noile evaluări pentru companiile nelistate. Este o dovadă că putem aduce şi creşte valoarea pentru acele companii. Este un tablou mixt. Dacă te uiţi la valoarea unitară a activului net (VAN), este oarecum similară faţă de anul precedent, dacă te uiţi la performanţa acţiunilor, a fost puţin în scădere. Tot ce putem spune este că pieţele sunt ciclice. Sunt perioade mai bune şi perioade mai rele. Dar credem că portofoliul Fondului este bun, economia merge bine, privim pozitiv schimbările politice de anul trecut. Există speranţă şi credem că portofoliul nostru ar trebui să beneficieze.

Reporter:Există aşteptări ca preţul petrolului să coboare şi mai jos. În aceste condiţii, în ce orizont de timp vedeţi posibilă vânzarea participaţiei la Petrom?

Greg Konieczny: Urmărim piaţa şi avem propria analiză. Credem că există posibilitatea ca, în a doua jumătate a anului, raportul dintre cererea şi oferta globală de petrol să se echilibreze. Aşteptarea este ca aceste cotaţii scăzute la petrol să nu se menţină pe termen lung. Dar, desigur, multă lume încearcă să prezică preţul petrolului şi mulţi se înşeală. Suntem doar observatori.

Reporter:Aţi spus că vedeţi pozitiv schimbările politice. Conform ultimelor declaraţii, speraţi la listarea companiilor Poşta Română, Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti şi Salrom. Consideraţi că acestea pot avea loc în mandatul Guvernului tenocrat?

Greg Konieczny: Acest guvern are un mandat limitat, în ce priveşte timpul. Singurul IPO care ar putea fi executat în acest an ar fi Salrom, dar pentru asta am avea nevoie de decizia Guvernului, relativ rapid.

Pentru celelalte companii, am discutat cu Guvernul ca măcar să înceapă procesul de pregătire a companiilor pentru IPO, pentru 2017. Guvernul este deschis să ia aceste decizii.

Reporter:Dacă actualul Executiv începe şi viitorul Guvern nu continuă?

Greg Konieczny: Există mereu un risc, dar cred că dacă procesul începe, sunt numiţi consultanţi, bănci de investiţii, va fi foarte dificil pentru un nou guvern să oprească procesul. Vor trebui să aducă argumente puternice pentru asta.

Reporter:Aţi început negocieri formale cu Electrica pentru vânzarea participaţiilor la filialele acesteia?

Greg Konieczny: Am discutat cu boardurile anterioare ale Electrica. Unii membri au rămas aceiaşi. Sperăm că nu vor exista schimbări în dorinţa Electrica să finalizeze această tranzacţie. Au şi un termen limită impus de acţionari, până la finalul primului trimestru, să anunţe tranzacţia. Ceasul ticăie.

Reporter:În final acţionarii, vor decide dacă acceptă termenii negociaţia. Anul trecut, Electrica a respins propunerea FP.

Greg Konieczny: Atunci nu au decis acţionarii. La acea vreme, modul în care au decurs negocierile nu a fost cel potrivit. Acum avem o înţelegere mai bună a modului cum trebuie negociat şi comunicat acest proces.

Reporter:Să înţelegem că sunteţi gata să faceţi unele concesii?

Greg Konieczny: Totul se poate discuta. Nu cred că acum sunt diferenţe mari între noi, cu privire la evaluarea acestor companii.

Reporter:Care consideraţi că a fost efectul listării FP pe Bursa din Londra?

Greg Konieczny: A fost un succes! De la început, scopul nostru nu a fost lichiditatea la Londra, ci să atragem investitori noi. Au fost transformate în GDR-uri 34% din acţiuni, această facilitate a fost utilizată aproape complet, ceea ce înseamnă că am avut dreptate să ne gândim că va fi cerere pentru GDR-uri, prin listarea la Londra. Am atras noi investitori, care altfel nu s-ar fi uitat la Fondul Proprietatea.

Reporter:Care sunt aşteptările dumneavoastră în privinţa listării Hidroelectrica?

Greg Konieczny: La Hidroelectrica, este început procesul de listare. Aici totul depinde de momentul ieşirii din insolvenţă. Termenul aşteptat este mai-iunie, acest an. Dacă asta se întâmplă, compania ar trebui să fie gata de IPO, conform calendarului, după vară, înainte de alegeri.

Reporter:Aţi avut oferte pentru vânzarea pachetului din Hidroelectrica înainte de listare?

Greg Konieczny: Am primit unele întrebări, dar nu ne-am angajat în discuţii, pentru că, pentru noi, opţiunea principală este IPO-ul şi apoi vom decide ce să facem după.

Reporter:A fost abandonat obiectivul de a avea un portofoliu listat 100%?

Greg Konieczny: Nu! Am realizat că discountul depinde mult de lichiditatea portofoliului. Nimic nu s-a schimbat. Sigur, ponderea companiilor nelistate în portofoliu este destul de mare, dar lucrăm să o reducem.

Reporter:Cu toate acestea aţi vândut din acţiunile lichide. De ce?

Greg Konieczny: Da, aşa este. Avem nevoie să îndeplinim şi celelalte obiective - reducerea discountului şi distribuţiile către acţionari.

Reporter: Cum a fost afectat FP de desfiinţarea Rasdaq?

Greg Konieczny: Am avut probleme la câteva companii, care s-au delistat, dar nu au plătit retragerea acţionarilor. Asta a fost slăbiciunea acestei proceduri. Acum, în loc să fim acţionari la aceste companii, suntem creditori.

Reporter:Aveţi procese?

Greg Konieczny: Ar putea începe foarte curând. Suma este mai mică de un milion de lei. Din perspectiva Fondului, nu are impact material. Dar trebuie să avem grijă de fiecare leuţ.

Reporter:Care sunt planurile pentru 2016? Aţi spus că a început dificil.

Greg Konieczny: Cred ca perspectivele României sunt foarte bune. Dar suferim din cauza preţului petrolului, a evoluţiei pieţelor de frontieră, a pieţelor emergente. De asemenea, sunt afectaţi şi investitorii noştri, care fie nu pot cumpăra mai mult, fie sunt obligaţi să vândă. Este un efect de domino. Din punctul nostru de vedere, această situaţie se va menţine pe termen scurt, iar pe termen lung datele fundamentale bune pentru portofoliul nostru şi pentru România ar trebuie recunoscute de piaţă.

Reporter:Ce intenţionaţi să vindeţi din portofoliu, în acest an?

Greg Konieczny: Cu siguranţă încercăm să reducem expunerea companiilor nelistate. Discutăm cu Electrica (n.r. pentru vânzarea participaţiilor la filiale), avem discuţii cu Enel şi E.ON. Vrem să vindem toate companiile de distribuţie de gaze pe care le-am scos la vânzare de ceva vreme.

Nu pot comenta despre portofoliul listat, în afară de faptul că intenţionăm să ne reducem participaţia la Petrom, când momentul va fi favorabil.

Reporter: Ce distribuţii intenţionaţi să oferiţi acţionarilor în acest an?

Greg Konieczny: Adunarea Generală a Acţionarilor este convocată la finalul lunii ianuarie. Plănuim să distribuim 0,05 lei/acţiune, la fel ca anul trecut. Dacă acţionarii aprobă, distribuţia ar trebui să înceapă la finalul lui iunie.

Reporter:În ce proporţie îşi ridică acţionarii dividendele şi distribuţiile?

Greg Konieczny: De obicei, distribuţiile sunt colectate în proporţie de 98-99%.

Reporter: Ce evenimente consideraţi că vor influenţa FP în 2016?

Greg Konieczny: Cheia sunt IPO-urile şi decizia Guvernului să înceapă procesele de listare pentru cele patru companii.

Am discutat despre Hidroelectrica. Foarte importantă pentru performanţa companiilor este implementarea ordonanţei privind guvernanţa corporativă. Este o prioritate pe agenda Guvernului.

Încercăm să lucrăm cu Guvernul la asta.

"Distribuţiile sunt colectate în proporţie de 98-99%".

"Foarte importantă pentru performanţa companiilor este implementarea ordonanţei privind guvernanţa corporativă".

"Credem că există posibilitatea ca, în a doua jumătate a anului, raportul dintre cererea şi oferta globală de petrol să se echilibreze. Aşteptarea este ca aceste cotaţii scăzute la petrol să nu se menţină pe termen lung".

"ASF are dreptul să ne ceară să punem anumite lucruri pe ordinea de zi şi noi o vom face, iar piaţa va decide dacă este adecvat sau nu".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9736
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8269
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2922
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9269
Gram de aur (XAU)Gram de aur414.0962

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb