Subscrierea titlurilor de stat pentru populaţie emise de Ministerul Finanţelor, cu scadenţa în 2018 (când este sărbătorit Centenarul Unirii), începe astăzi, valoarea nominală a unui titlu fiind de 100 de lei, iar dobânda de 2,15% pe an.
Brokerii din piaţa de capital consideră că sunt şanse ca emisiunea de anul acesta să aibă mai mult succes decât cea de anul trecut, care a fost subscrisă numai 65%, aceştia apreciind că dobânda este una competitivă.
Analiştii se arată mai puţin optimişti decât ministrul Finanţelor, Anca Dragu, care a spus că se aşteaptă la o subscriere integrală a ofertei şi a spus că dobânda este atractivă pentru economisire.
• Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Titlurile de stat sunt potrivite pentru investitorii care îşi permit să aibă răbdare cu sumele investite"
Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct "Tradeville", este de părere că, raportat la nivelul curent al dobânzilor bancare, un randament de 2,15% la titlurile de stat pare să fie competitiv. "Singurul risc mai important ataşat acestei alternative la depozite este, în opinia mea, cel de lichiditate, deoarece investitorii ar trebui să aştepte până la scadenţa finală, pentru a primi înapoi întreaga sumă, cu un grad de certitudine la fel de ridicat ca pentru depozitele bancare de sub 100.000 euro", ne-a declarat domnia sa, precizând: "Astfel, în funcţie de evoluţia dobânzilor din pieţele interbancare, preţul de piaţă al titlurilor de stat poate varia semnificativ. În plus, este posibil ca lichiditatea din piaţa secundară (Bursa de Valori Bucureşti) să scadă chiar în perioada în care un investitor şi-ar dori să vândă obligaţiunile, ceea ce ar putea avea, în mod similar, un impact negativ asupra preţului pe care l-ar obţine.
Ca atare, cred că ele sunt potrivite pentru investitorii care îşi permit să aibă răbdare cu sumele investite sau au timpul şi cunoştinţele necesare pentru a urmări îndeaproape piaţă şi a-şi ajusta deţinerile în funcţie de modificările de mediu".
• Simion Tihon, "Prime Transaction": "Faţă de 2015, cred că acum este o acomodare mai mare cu aceste randamente reduse"
Simion Tihon, broker la Prime Transaction, apreciază că sunt şanse bune ca oferta de titluri de stat a MFP să fie subscrisă într-o proporţie mai mare decât cea de anul trecut. Domnia sa ne-a declarat: "Faţă de 2015, cred că acum este o acomodare mai mare cu aceste randamente reduse. În mod normal, un randament de 2,15% nu poate fi considerat unul atractiv, însă condiţiile pieţei, randamentele de pe piaţa monetară care au ajuns în teritoriul negativ pe pieţele internaţionale fac ca oferta MFP să fie una competitivă".
Oferta de titluri de stat pentru populaţie a MFP este de 100 de milioane de lei şi se va derula în perioada 11 - 29 iulie 2016.
Faţă de oferta de anul trecut, cea de anul acesta are o valoare nominală mai mică (100 de lei, faţă de 1.000 de lei, anul trecut), iar dobânda este fixă, stabilită de la început la 2,15% pe an, în timp ce, anul trecut, se stabilea la final, subscrierile fiind făcute într-un interval, metodă ceva mai greu de înţeles pentru publicul larg.
Cei interesaţi pot cumpăra titluri de stat, fără alte costuri, de la cele patru bănci intermediare: BCR, BRD, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania. Limita este de 100.000 de lei pentru fiecare cetăţean.
Dobânda şi câştigurile de capital realizate din deţinerea şi tranzacţionarea titlurilor emise de statul român sunt venituri neimpozabile.
Titlurile de stat vor fi admise şi, ulterior, tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti. Deţinătorii titlurilor de stat le pot tranzacţiona la preţurile cotate la BVB.
De asemenea, la scadenţă (în 2018), MFP va organiza şi o loterie aniversară cu 100 de premii în valoare de câte 1.000 de lei.
1. 4%
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2016, 15:01)
Sa incerce un 3-4% pe termen scurt daca chiar vor bani.Daca nu , nu :)