Brokerii: Dividendele mari - principalul motiv pentru creşterea indicilor BVB

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2017

Brokerii: Dividendele mari - principalul motiv pentru creşterea indicilor BVB

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut evoluţii pozitive de la începutul anului, în ton cu indicii principalelor burse din Europa.

Indicele BET, al celor mai lichide douăsprezece companii listate la BVB, a crescut cu 15,87% (8.209,22 puncte - valoarea de închidere din data de 07.04.2017 raportată la nivelul închiderii din 30.12.2016, ultima zi de tranzacţionare a anului 2016, de 7.085,05 puncte). Pentru aceeaşi perioadă, indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a avut un avans de aproximativ 7,43%.

Privind graficele, se observă că de la începutul anului până la jumătatea lunii februarie, cei doi indici au fost puternic corelaţi pozitiv, înscriindu-se pe o tendinţă ascendentă, pentru ca ulterior evoluţia acestora să fie diferită.

Astfel, indicele BET şi-a continuat trendul ascendent, închizând în data de 3 şi ulterior 4 aprilie deasupra zonei de rezistenţă (R) situată în intervalul 8.060 - 8.080 puncte, formată la sfârşitul lunii februarie - începutul lunii martie, ce va funcţiona ca potenţial suport (S) pentru o eventuală cădere a indicelui.

Spre deosebire, indicele BET-FI a intrat într-o fază de consolidare, delimitată de zona de rezistenţă formată în intervalul 32.300 - 32.340 de puncte şi de zona de suport situată între 31.170 - 31.250 puncte.

Marius Pandele, PrimeTransaction: "Diferenţa dintre randamentele indicilor provine din diferenţa valorii dividendelor"

Marius Pandele, analist financiar în cadrul Prime Transaction, este de părere că aprecierea indicilor din ultima perioadă este datorată, în principal, rezultatelor financiare ale societăţilor şi modului de distribuire a profitului. Mai mult decât atât, domnia sa explică diferenţa de performanţă dintre cei doi indici prin mărimea diferită a dividendelor oferite de companiile incluse în componenţa lor.

Analistul ne-a explicat: "Evoluţiile indicilor au fost influenţate puternic de rezultatele financiare preliminare şi de propunerile de dividend. Diferenţa dintre randamentul indicelui BET şi cel al indicelui BET-FI provine, în principal, de la dividendele mult mai mari pe care urmează să le acorde emitenţii incluşi în BET, comparativ cu cei din BET-FI. În cazul primului indice vorbim de emitenţi precum Conpet, Transgaz sau Romgaz, care au propus dividende cu randamente mari, în timp ce pentru cel de-al doilea, cel mai mare randament al dividendului este cel al SIF Transilvania, de aproape 8%, sub cei trei emitenţi de mai sus. În plus, trei dintre cele cinci SIF-uri au propus câte două variante de distribuire a profitului, una dintre acestea excluzând dividendele. Nu în ultimul rând, indicele BET a fost ajutat şi de Ordonanţa de Urgenţă care reglementează distribuţia de dividende din rezerve la companiile de stat, adoptată recent de Guvern. Aceasta a generat creşteri mari de preţ în ultimele zile la emitenţi precum Nuclearelectrica şi Romgaz".

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Indicii, creşteri notabile pe fondul unui mediu general de piaţă pozitiv"

Pe lângă dividende, domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, vede creşterea indicilor ca fiind o urmare a contextului favorabil pentru piaţă, atât la nivel general cât şi local, precum şi a unei posibile relaxări fiscale. Domnia sa ne-a declarat: "De la începutul anului, indicii BET şi BET-FI au marcat creşteri notabile pe fondul unui mediu general de piaţă pozitiv dar şi a unei conjuncturi favorabile la nivel naţional. Indicele BET a avut o creştere de peste 15% (la nivelul preţurilor de închidere de miercuri) ajutat şi de dividendele generoase ale unora dintre companiile de stat şi, mai recent, de zvonurile privind iminenţa unor dividende extraordinare distribuite de acelaşi tip de companii. Indicele BET-FI a avansat cu aproape 7,5% în condiţiile în care situaţia economică curentă din Romania este pozitivă şi se estimează o politică de relaxare fiscală din partea guvernului Romaniei".

Ioana Sechel, SSIF BRK Financial Group: "Ratele scăzute ale dobânzii, fac atractive investiţiile în piaţa de capital"

Pe de altă parte, Ioana Sechel, analist financiar în cadrul SSIF BRK Financial Group, este de părere că, în condiţiile ratelor mici de dobândă la depozite, piaţa de capital reprezintă o alternativă mai profitabilă pentru investitori. Doamna Sechel ne-a precizat: "Primele trei luni ale acestui an au adus creşteri semnificative la nivelul tuturor indicilor BVB. Cel mai mare avans l-a înregistrat indicele sectorului energetic, BET-NG cu un plus de peste 18,5% în primul trimestru, acesta fiind urmat de indicele BET, care a marcat o creştere de 13,8% în aceeaşi perioadă. Prin comparaţie cu aprecierea nivelului celorlalţi indici, BET-FI a crescut cel mai puţin în primul trimestru, cu 7,5%. În condiţiile unor rate ale dobânzii extrem de scăzute la depozitele constituite, randamentul oferit de investiţiile în piaţa de capital reprezintă o alternativă favorabilă fructificării mai eficiente a capitalului".

De asemenea, domnia sa a mai subliniat diferenţa dintre rentabilitatea pieţei româneşti, care face parte din categoria celor de frontieră, şi cele dezvoltate. Mai mult decât atât, perspectivele acesteia sunt favorabile, prin posibila trecere a pieţei de capital la statutul de emergentă.

"În principiu, evoluţia indicilor BVB s-a corelat cu cea a pieţelor internaţionale, ce au avut aprecieri importante. În primele trei luni ale anului, piaţa americană (reprezentată prin indicele DJIA) s-a apreciat cu 4,5%, cea din Germania (DAX) cu 7,25%, cea de la Londra ( FTSE 100) cu 2,52% iar cea din Franţa (CAC 40) cu 5,35%. Observăm aşadar că, aprecierile indicilor din piaţa de capital românească le depăşesc pe cele aferente pieţelor dezvoltate. Desigur, avem de a face cu tipuri de pieţe diferite (de frontieră în cazul celei locale şi dezvoltate în cazul celorlalte), însă pot spune că perspectivele favorabile pentru piaţa din România rămân valabile, mai ales pe fondul posibilităţii promovării acesteia la categoria celor emergente, în viitorul apropiat", ne-a mai declarat analistul SSIF BRK Financial Group.

De altfel, una dintre principalele caracteristici ale pieţei româneşti este dată de randamentul foarte mare al dividendelor. Astfel, potrivit unui studiu din luna mai a anului trecut realizat de banca de investiţii Berenberg, companiile incluse în indicele BET au oferit în 2016 un randament mediu al dividendelor de 7,9%, cel mai mare din lume, peste Kuwait (7,6%) şi Bahrein (7,2%). În aceste condiţii, indicele BET-TR, ce include în calculul său şi dividendele, a întregistrat în perioada 30 decembrie 2013 - 30 decembrie 2016 un avans de 29,54%. În 2015, 37 de companii au oferit acţionarilor dividende din profitul net.

Anul trecut, agenţia de rating FTSE Russell a pus piaţa locală de capital pe lista de monitorizare, în vederea promovării la statutul de piaţă emergentă, singurul criteriu ce a mai rămas de îndeplinit fiind cel al lichidităţii.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb