Brokerii, cu ochii pe evenimentele externe - Brexit-ul şi alegerile din Franţa şi Germania

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 aprilie 2017

Brokerii, cu ochii pe evenimentele externe - Brexit-ul şi alegerile din Franţa şi Germania

Brokerii privesc diferit impactul pe care-l vor avea evenimentele politice europene actuale şi viitoare asupra pieţelor de acţiuni şi a economiei în general. La o privire de ansamblu, printre cele mai importante evenimente ce au sau vor avea loc în Europa în viitorul apropiat se identifică procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) şi alegerile din câteva state europene importante.

Domnul Marius Pandele, analist financiar în cadrul firmei de brokeraj Prime Transaction, este de părere că iniţierea procesului de ieşire a Marii Britanii din UE va avea un impact nefavorabil asupra economiei europene, ce încă nu este conştientizat pe deplin. Domnia sa ne-a declarat: "Cred că Brexit-ul va influenţa în mod negativ economiile şi pieţele de capital din întreaga Europă, inclusiv din România. În acest moment, pare puţin probabil ca negocierile să aibă ca rezultat o înţelegere între Uniunea Europeană şi Marea Britanie, având în vedere interesele divergente care sunt în joc. Probabil că dimensiunea reală a problemei va fi conştientizată de-abia spre sfârşitul anului, poate chiar în 2018. Chiar şi în varianta în care se ajunge la o înţelegere, aceasta ar putea crea tensiuni interne în tabăra care ar face compromisuri faţă de poziţia actuală, iar acea tabără ar fi cel mai probabil Marea Britanie".

În ceea ce priveşte rezultatul viitoarelor alegeri ce vor avea loc în unele dintre cele mai importante ţări europene, analistul PrimeTransaction nu acordă şanse semnificative partidelor cu orientare eurosceptică, astfel încât, în opinia sa, nu vor apărea consecinţe nefaste asupra pieţelor.

"Alegerile din Franţa şi Germania par să nu mai fie atât de periculoase. Astfel, nu cred că rezultatele vor avea un impact negativ asupra pieţelor. În ambele ţări, candidaţii pro-UE sunt bine poziţionaţi, iar populiştii sunt pe o pantă descendentă în momentul de faţă. În Italia, lucrurile încă nu sunt clare, nici măcar nu se ştie dacă vor fi alegeri în acest an. Populiştii par să aibă o poziţie mai bună decât în Franţa sau Germania, dar e puţin probabil să ajungă la guvernare, ţinând cont de scena politică fragmentată din Italia, care face obligatorie formarea unei coaliţii de guvernare", a adăugat Marius Pandele.

Pe de altă parte, în opinia doamnei Ioana Sechel, analist financiar în cadrul SSIF BRK Financial Group, efectele negative ale Brexit-ului au trecut. De asemenea, domnia sa este de părere că impactul evenimentelor politice europene din acest an nu va fi suficient de puternic pentru a schimba tendinţa pe care s-au înscris pieţele de acţiuni europene.

"Cred că temerile legate de posibilele efecte negative ale Brexit-ului s-au atenuat. Unda de şoc generată de rezultatul referendumului privind ieşirea Marii Britanii din UE în 2016 pe pieţele financiare internaţionale a fost estompată, iar aşteptările privind creşterea economică la nivel global mizează pe o continuare a redresării. Rămânem în continuare atenţi la implicaţiile pe care le poate avea acordul şi condiţiile de ieşire a Marii Britanii din UE asupra evoluţiei pieţelor financiare europene, dar şi la alegerile din Franţa, Germania şi Italia din acest an. Toate aceste evenimente vor avea cu siguranţă impact şi asupra pieţelor de acţiuni, însă nu cred că vor avea o influenţă atât de puternică încât să schimbe trendul (n.r. ascendent) până la finalul acestui an", ne-a declarat analistul SSIF BRK Financial Group.

Mai mult decât atât, Ioana Sechel ia în considerare şi evenimentele recente din Siria, subliniind sensibilitatea pieţelor financiare la evenimentele economice. Domnia sa a adăugat: "În această discuţie (n.r. impactul evenimentelor politice asupra pieţelor de capital) mai poate fi adusă situaţia Siriei şi evenimentele din ultima vreme, cu implicarea Rusiei, respectiv a Statelor Unite ale Americii în acea zonă. Sper ca evenimentele de acolo să nu escaladeze şi să nu provoace marile puteri la măsuri extreme. Întotdeauna evoluţiile pieţelor financiare vor fi sensibile la tot ceea ce înseamnă evenimente macroeconomice, tensiuni geopolitice, evoluţia preţului petrolului, etc., iar toate aceste evenimente şi evoluţii vor avea ecou şi asupra pieţelor".

Domnul Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, este de părere că pieţele vor reacţiona prompt la rezultatele pe care le vor obţine partidele extremiste din ţările europene importante. De asemenea, domnia sa pune accentul pe abilitatea majorităţilor parlamentare ce se vor forma de a concepe şi implementa politici sănătoase pentru economie.

"Până în prezent, influenţa Brexit-ului a fost tranzitorie, aceasta poate şi pentru că Marea Britanie a fost mereu un membru atipic al UE. În acest context, sunt foarte importante alegerile din Franţa şi Germania, numai că, în opinia mea, un efect imediat va fi dat de rezultatul pe care îl obţin partidele extremiste de tipul Frontului Naţional, în Franta, sau AfD (n.r. Alternativa pentru Germania) în Germania. Cu adevărat importante vor fi majorităţile parlamentare care se formează şi capacitatea acestora de a livra politici publice care să susţină creşterea economică. De asemenea, sunt de parere că în continuare este tratată ca având o importanţă secundară situaţia din Italia (unde Mişcarea 5 Stele are o forţă imensă), dar acest lucru este greşit: Italia are o cotă-parte importantă atât din PIB-ul UE cât şi din datoriile suverane ale zonei euro", ne-a declarat domnul Dumitrescu.

Marius Pandele: "Piaţa noastră, corelată cu cele externe"

În ceea ce priveşte piaţa de acţiuni autohtonă, domnul Marius Pandele este de părere că aceasta este corelată pozitiv cu cele externe. Prin urmare, oscialţiile acestora, vor fi reflectate şi de piaţa locală. Domnia sa a adăugat: "Piaţa locală de acţiuni este conectată destul de bine la pieţele externe, iar un eveniment important cum ar fi victoria vreuneia dintre taberele extremiste la alegerile din ţările mari ale UE ar afecta preţul acţiunilor. La fel şi în cazul efectelor Brexit-ului, care se vor resimţi şi pe piaţa de capital românească, însă nu dintr-o dată, ci în timp".

Pe de altă parte, domnul Ovidiu Dumitrescu, se aşteaptă la o volatilitate ridicată a pieţelor. De asemenea, în situaţia promovării politicilor pro-europene, de creştere economică, domnia sa vede o posibilă relaxare fiscală şi reducerea stimulului monetar, cu o potenţială creştere masivă a preţurilor acţiunilor băncilor europene.

"Având în vedere cele menţionate (n.r. impactul rezultatelor obţinute de partidele extremiste la alegeri şi abilitatea majorităţilor parlamentare de a implementa politici de susţinere economică), ne aşteptăm la volatilitate în pieţe. În condiţiile în care vor prevala proiecte politice coerente şi cu un caracter non-extremist, am putea vedea o oarecare relaxare fiscală la periferiile UE, dublată de o reducere a stimulului monetar. În acest caz, nu ne-ar suprinde ca sectorul bancar din zona euro să devină un star al pieţelor europene. Evident, riscurile multiple ale unor fracturi politice implică şi o măsură de prudenţă importantă în abordările investiţionale, mai ales după un raliu important pe pieţele de acţiuni în perioada de după alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii", a mai adăugat directorul general adjunct al Tradeville.

În acest an vor avea loc alegeri în câteva ţări importante din Uniunea Europeană.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa va avea loc pe data de 23 aprilie 2017. Conform ultimelor sondaje realizate de Ifop-Fiducial, liderul formaţiunii populiste Frontul Naţional, Marine Le Pen, ar primi 24% din opţiunile de vot, în timp ce candidatul de centru Emmanuel Macron, al partidului În marş!, este creditat cu 23% din intenţiile de vot.

În Germania, alegerile federale se vor desfăşura pe 24 septembrie. Utimele sondaje realizate de INSA arată că partidul de centru dreapta Uniunea Creştin Democrată, condus de Angela Merkel, se află pe primul loc, însumând 33% din intenţiile de vot. Locul al doilea este ocupat de Partidul Social Democrat, de centru stânga, al cărui lider este Martin Schultz, cu un procent de 31,5%.

Partidul populist de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania, se situează pe locul al şaselea, cu un procent de 10% din opţiunile de vot.

Următoarele alegeri din Italia urmează să aibă loc nu mai târziu de 23 mai 2018. Conform ultimului sondaj realizat de firma EMG, formaţiunea populistă Mişcarea 5 Stele, condusă de Beppe Grillo, se află pe locul întâi, având 30,5% din intenţiile de vot. Locul al doilea este ocupat de Partidul Democrat, condus de Matteo Orfini, cu un procent de 26,6%.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb