ÎNCEPÂND CU CEA DE-A DOUA PARTE A LUI 2017, Indicele BET a pierdut contactul cu indicii bursei din Varşovia şi Praga

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 septembrie 2017

Indicele BET a pierdut contactul cu indicii bursei din Varşovia şi Praga

Prime Transaction: "Contextul nefavorabil din România afectează piaţa de capital"

Deşi consemnează o apreciere faţă de începutul anului, principalul indice al pieţei locale de capital BET a început să se deprecieze, din această vară, decorelându-se de evoluţia burselor din Varşovia şi Praga.

BET a înregistrat o apreciere de 11,34%, în perioada 31 decembrie 2016 - 25 septembrie 2017 (procentaj calculat pe baza preţurilor de închidere din perioada menţionată.

Pe de altă parte, indicele WIG20, al Bursei din Varşovia, a urcat cu 25,94%, în timp ce indicele PX al bursei din Praga s-a apreciat cu 13,01%, în acelaşi interval de timp.

Privind mai în detaliu evoluţia celor trei coşuri de acţiuni de la debutul lui 2017 şi până în prezent, se observă că, în prima parte a anului, toţi aceşti indici s-au situat pe un trend ascendent, fiind corelaţi pozitiv.

Totuşi, începând cu perioada iunie-iulie, cotaţia BET a început să se deprecieze, scădere care continuă şi în prezent, în timp ce, în cazul celorlalte coşuri de acţiuni din regiune, tendinţa ascendentă a continuat (vezi grafic).

Brokerii: "Deprecierea BET din cea de-a doua parte a anului, dată de perioada datelor ex-dividend"

Potrivit analiştilor pieţei de capital autohtone, scăderea suferită de indicele reprezentativ al bursei din a doua parte a anului 2017 a fost cauzată, parţial, de corecţiile suferite de preţul majorităţii acţiunilor incluse în BET, distribuitoare de dividende, la data ex-dividend.

Această dată reprezintă prima zi după care cei care vor cumpăra acţiuni nu vor mai beneficia de dividende. În general, în acea zi, preţul acţiunii se corecteză cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

Privitor la deprecierea BET din cea de-a doua parte a anului, echipa de analiză a societăţii de brokeraj Prime Transaction ne-a trasmis: "Din punctul nostru de vedere, există două motive pentru apariţia acestei situaţii. Primul este legat de perioada datelor de înregistrare pentru dividende (n.r. data care defineşte acţionarii ce vor beneficia de dividende), care a debutat înainte de începutul lunii iunie, atunci cand indicele BET a atins maximul acestui an.

Au fost doar trei emitenţi cu data de înregistrare (n.r. şi data ex-dividend) înainte de 1 iunie: BRD - Groupe Societe Generale (BRD), Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi OMV Petrom (SNP). După prima zi a lunii iunie au fost datele de înregistrare pentru emitenţii unde randamentul dividendului a fost mai mare şi, ca atare, indicele BET a avut mai mult de suferit. Rentabilitatea indicelui BET-TR (n.r. indice ce include, pe lângă oscilaţiile preţurilor emitenţilor din BET şi dividendele acordate de aceste companii) de la începutul anului până la 25 septembrie a fost de 19,51%. Prin urmare, dividendele au avut un rol important în scăderea apărută după 1 iunie".

Şi Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct al societăţii Tradeville, pune deprecierea indicelui din cea de-a doua parte a anului pe seama perioadei în care societăţile din indice au avut data ex-dividend.

Domnul Dumitrescu a precizat: "Trebuie luat în considerare faptul că, în intervalul mai-iunie 2017, majoritatea emitenţilor din indicele BET au avut datele ex-dividend. Cum indicele BET nu este ajustat cu dividendele, iar randamentul mediu al acestora a fost în jur de 7%, este de înţeles de ce BET pare că a subperformat după luna iunie".

Ioana Sechel, "BRK Financial Group": "În opinia mea, cel puţin deocamdată, asistăm la o corecţie a trendului ascendent al indicelui"

Pe de altă parte, Ioana Sechel, analist financiar în cadrul BRK Financial Group este de părere că BET se află într-o fază de corecţie a trendului ascendent. Potrivit analistului, corecţia a apărut, probabil, ca urmare a schimbării opţiunii investitorilor, aceştia orientându-se, preponderent, către societăţi componente ale indicelui BET-FI.

Ioana Sechel a apreciat: "Toţi indicii bursieri regionali menţionaţi au fost, într-adevăr, foarte bine corelaţi până la începutul lunii iunie, situându-se pe o tendinţă ascendentă.

Cel puţin deocamdată, nu consider că BET a intrat pe un trend descendent fiind vorba, mai degrabă, de o corecţie. Se poate ca aceasta să fie dată de unele schimbări în ceea ce priveşte opţiunea investitorilor. În cursul verii care tocmai s-a încheiat, interesul multor investitori din piaţa locală s-a orientat către societăţile de investiţii financiare, componente ale indicelui BET-FI. Putem vorbi, aşadar, de alocarea unor sume mai importante ale acestora către SIF-uri (graficul BET-FI confirmă acest lucru). Dacă sursa acestor sume a provenit din vânzarea unor investiţii în societăţi listate, componente ale BET, atunci această corecţie a indicelui BET este justificată".

Totodată, analistul BRK Financial Group a punctat că se poate vorbi şi despre lipsa unor mari investitori instituţionali care să susţină piaţa locală, în astfel de momente de corecţie.

Pe lângă elemente legate de dividende, analiştii societăţii de brokeraj Prime Transaction au pus în evidenţă şi instabilitatea financiară în care se găseşte ţara noastă, element ce afectează negativ evoluţia pieţei de capital.

Echipa Prime Transaction ne-a spus: "Al doilea motiv este contextul nefavorabil din România. Mai întâi, am avut o scădere abruptă a pieţei după declaraţiile ministrului Finanţelor privind desfiinţarea Pilonului II de pensii, apoi o nouă depreciere după ce au apărut zvonuri privind o taxă pe activele bancare. Suntem într-o atmosferă de incertitudine şi de instabilitate, într-o efervescenţă de iniţiative economice revoluţionare ale autorităţilor, iar acest fapt îşi pune amprenta pe evoluţia pieţei de capital, care se simte bine în perioadele de stabilitate şi predictibilitate. Este posibil ca toate aceste lucruri să se suprapună peste intenţia unuia sau a mai multor investitori instituţionali mari de a-şi diminua expunerea pe România (sau doar pe piaţa de capital românească), având în vedere vânzările nediscriminatorii din ultima perioadă, acestea afectând, în egală măsură, emitenţi despre care au apărut ştiri negative, dar şi companii care se află într-un context favorabil".

Pe data de 29 iunie, Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, afirma că Pilonul II de pensii se va desfiinţa, banii urmând să fie returnaţi contribuabililor, aceştia trebuind să aleagă între Pilonul I, de stat, sau Pilonul III, privat.

Ulterior, preşedintele PSD Liviu Dragnea a infirmat această posibilitate, declarând că este "o prostie".

În acea zi, BET a coborât cu 3,83%, cea mai mare depreciere din acest an, atingând, în timpul şedinţei de tranzacţionare, minimul de 7.792,3 de puncte, cea mai scăzută valoare înregistrată de indice începând cu 20 februarie 2017.

Pe data de 30 august, liberalul Florin Cîţu, vicepreşedintele Comisiei de buget din Senat, anunţa că Guvernul urmează să aplice o taxă pe activele bancare, de 0,5%.

În următoarea zi, cotaţia principalului indice al BVB se deprecia cu 2,12%, cea de-a doua scădere ca mărime suferită de BET din acest an.

Ulterior, atât premierul Mihai Tudose cât şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP) au infirmat intenţia introducerii unei taxe speciale pe activele băncilor.

Ieri, indicele BET a urcat cu 0,68%, până la valoarea de 7.942,5 puncte, în timp ce indicele WIG20 a scăzut cu 0,4%, iar PX s-a apreciat cu 0,1%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Bine observat ca BET nu e in trend descendent,ci in corectie!Consider ideea principala din articol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb