OPINII IPO TBK: Mai merită investiţia în intermediarii din sectorul financiar?

CRISTIAN DOGARU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 octombrie 2017

Oferta publică iniţială a Transilvania Broker de Asigurări care a demarat din 24 octombrie la BVB ridică un semn de întrebare privind perspectivele domeniului mai larg al intermediarilor din zona serviciilor financiare, în condiţiile în care nici brokerii de bursă, nici cei care activează în sectorul bancar nu se simt prea împliniţi în această perioadă.

Înainte de a vorbi de PER (raportul care arată numărul de ani necesari recuperării investiţiei din dividende) şi perspectiva dividendelor, să aruncăm o privire prin vecini. Numărul brokerilor de la BVB continuă să scadă, nume relativ mari părăsind ringul recent (vezi Intercapital, unul dintre jucătorii importanţi pentru retail). Sigur, se poate vorbi în acest caz şi de concentrarea inevitabilă a pieţei, precum şi de condiţii specifice (viitoarele cotizaţii la un fond de garantare a investitorilor, un cost suplimentar deloc de neglijat). Plus lichiditatea care se menţine modestă la BVB, în ciuda scăderii dramatice a dobânzilor bancare în ultima vreme. Numai că, în condiţiile în care creditarea se simte incomparabil mai bine decât tranzacţionarea la bursă, nici dinspre brokerii de credite n-am auzit prea multe chiote de bucurie. Poate pentru că ofertele băncilor s-au nivelat destul de mult, odată cu scăderea Robor, poate din cauza unui indicator care permite oricui să se orienteze printre ele (DAE), astfel încât ajutorul unui broker nu mai este la fel de necesar ca în 2005-2007, poate din cauza apariţiei unor site-uri unde poţi consulta gratis comparatoare (vezi Conso, unde se centralizează ofertele băncilor).

Cu cât informatizarea şi automatizarea avansează, cu atât activitatea de intermediere se retrage şi printre primii vizaţi vor fi intermediarii din zona financiară, unde ofertele sunt mai uşor de standardizat. Cu alte cuvinte, perspectivele intermedierii în asigurări nu sunt foarte roz, dincolo de orice discuţie privind PER-ul din prezent şi dividendele pe 2017. Evident, asigurările par un pic întârziate pe partea de instrumente care să permită publicului să centralizeze şi să compare temeinic oferta existentă (nu există ceva similar DAE şi nici prea multe site-uri cu comparatoare în domeniu), dar alinierea la exemplele legate de bursă şi piaţa bancară pare doar o chestiune de timp.

De acest fapt par conştienţi şi cei doi acţionari ai Transilvania Broker de Asigurări care îşi reduc fiecare deţinerile cu 25% în urma IPO-ului urmând deci să încaseze banii în contul personal, în loc să se prefere majorarea capitalului social al companiei, bani care ar fi rămas deci la dispoziţia societăţii pentru proiecte ulterioare legate de dezvoltarea sa. Oferta se va încheia cu succes pe 2 noiembrie chiar şi în cazul în care doar jumătate din acţiunile oferite în cadrul IPO-ului sunt subscrise. Ca şi la ultimele oferte derulate prin BVB va exista un discount pentru investitorii care subscriu repede, de 7% pentru cei care subscriu în primele două zile de la lansarea ofertei şi de 3% pentru cei care vin în următoarele 3 zile cu banii.

În cadrul IPO-ului sunt oferite spre vânzare un număr de 625 milioane acţiuni (25% din capitalul social), la un preţ cuprins între 12 şi 15,5 lei/acţiune, ceea ce face ca valoarea ofertei să se plaseze între 7,5 milioane de lei şi 9,69 milioane de lei, iar cea a companiei de intermediere între 30 de milioane de lei şi 38,75 milioane de lei. Cum profitul net pentru anul 2016 a fost de 3,05 milioane de lei (sub cel din 2015, de 3,26 milioane de lei), putem considera că acţiunile sunt oferite acum la un PER de aproximativ 10 în cazul celui mai mic preţ de subscriere (peste 12,5 la cel mai mare preţ de subscriere). Nu este o mare oportunitate nici din această perspectivă, având în vedere că se găsesc în zona de utilităţi (unde businessul e mai sigur), companii listate cu PER mai mic (vezi Transelectrica şi Transgaz). Cel puţin politica de dividend a fost în ultima vreme generoasă, profitul fiind direcţionat aproape integral către acţionari şi n-ar fi motive ca acest fapt să se schimbe curând.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ce daca se listeaza la 15.5, in 2-3 ani poate avea perul tgn :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb