DUPĂ TREISPREZECE ZILE DE SCĂDERE CONSECUTIVĂ, BET MARCHEAZĂ PRIMA ZI DE CREŞTERE Prime Transaction: "BET a avut cea mai slabă evoluţie din regiune, în ultima lună"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 noiembrie 2017

Prime Transaction: "BET a avut cea mai slabă evoluţie din regiune, în ultima lună"

Ovidiu Dumitrescu, "Tradeville": "Evoluţia recentă a indicelui - legată de aşteptările investitorilor străini privind îndatorarea economiei româneşti"

După ce a suferit treisprezece şedinţe de scădere la rând, indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a început săptămâna de tranzacţionare în creştere, cotaţia consemnând, ieri, o apreciere de 0,46%, până la 7.784,05 de puncte.

Domnul Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct Tradeville, pune scăderea masivă din ultima perioadă a indicelui pe seama poziţiei investitorilor străini faţă de îndatorarea economiei autohtone.

Analistul de la Tradeville ne-a spus: "Suntem de părere că evoluţiile recente ale indicelui BET au legătură cu aşteptările investitorilor străini privind evoluţia ratei îndatorării la nivelul economiei româneşti. Există în prezent reacţii similare şi în cazul unor valute din state emergente (cum ar fi Turcia), în contextul în care, cel puţin o parte a pieţei se aşteaptă ca, peste un an, costurile de îndatorare să fie semnificativ mai mari decât în prezent".

Este posibil ca acesta să fie şi motivul pentru care o serie dintre recentele licitaţii organizate de Ministerul de Finanţe din România s-au încheiat cu refuzarea tuturor ofertelor primite de minister de la participanţi, a continuat domnul Dumitrescu, care a adăugat: "Rămâne de văzut dacă, după ce piaţa se va ajusta la această nouă paradigmă, vom avea şansa de a vedea din nou un episod de creştere important".

Potrivit Departamentului de Analiză al societăţii Prime Transaction, BET a avut cea mai slabă evoluţie din regiune, fiind departe de indicii pieţelor din ţările învecinate în ultima lună.

Faptul că a avut treisprezece şedinţe consecutive de scădere nu are neapărat vreo semnificaţie, mai ales că, în mai multe zile, deprecierea a fost foarte mică, notează analiştii, care au adăugat: "Ar fi fost la fel de uşor ca indicele să închidă pe plus una din acele şedinţe şi să termine mult mai devreme seria de scăderi consecutive".

Prime Transaction: "Preţurile pieţei nu reflectă rezultatele financiare bune ale majorităţii societăţilor importante"

Potrivit echipei Prime Transaction, motivele pentru care indicele de referinţă al BVB a avut o perioadă atât de proastă sunt greu de identificat, o cauză plauzibilă fiind instabilitatea legislativă.

Totuşi, acesta nu poate fi singurul element care a dus la situaţia în care se află BET, ne-au spus brokerii, care au punctat: "Având în vedere că au loc vânzări masive indiferent de ştirile care apar, există posibilitatea că unul sau mai mulţi investitori mari să lichideze pachete de acţiuni la emitenţii din portofoliu. Este greu de spus însă, cu certitudine, dacă se întâmplă aşa sau nu, iar motivul unei astfel de decizii este, de asemenea, imposibil de cunoscut. Ce putem spune cu certitudine este că majoritatea societăţilor mari listate au rezultate financiare bune, iar preţurile de piaţă nu reflectă aceste rezultate".

Indiferent de motivele pentru care pe termen scurt au loc scăderi de acest fel, în final lucrurile se echilibrează într-o direcţie sau alta, ne-au mai transmis analiştii, care au conchis: "Fie rezultatele financiare se înrăutăţesc, fie preţurile acţiunilor cresc, iar, în momentul de faţă, a doua variantă pare mai plauzibilă".

Din punct de vedere tehnic, cotaţia BET se tranzacţionează în apropierea suportului important (nivel de preţ care acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) situat în zona celor 7.760 de puncte, nivel în apropierea căruia cotaţia şi-a oprit scăderea de mai multe ori în 2017.

Acest prag este cu atât mai semnificativ cu cât a reprezentat rezistenţă (nivel de preţ care acţionează ca o potenţială barieră în faţa scăderii cotaţiei) în luna iulie a anului 2015.

De asemenea, aceasă zonă reprezintă limita inferioară a triunghiului descendent (formaţiune grafică de depreciere) pe care l-a format indicele în cea de-a doua parte a anului 2017.

Pe de altă parte, BET se află pe o tendinţă descendentă pe toate cele trei orizonturi de timp, indicele tranzacţionându-se sub cele trei medii mobile simple importante, de 20, 50 şi 200 de zile, care definesc tendinţa pe termen scurt, mediu şi lung.

De la începutul anului şi până vineri, 3 noiembrie, cotaţia indicelui a urcat cu 9,36% (procent calculat pe baza preţurilor de închidere din perioada 30 decembrie 2017 - 3 noiembrie 2017) , după ce, până pe 31 mai 2017, aprecierea fusese de 23,77%.

Notă: mediile mobile de 50 şi 200 de zile pe graficul zilnic reprezintă echivalentul mediilor mobile de 10 şi 40 de săptămâni pe graficul săptămânal.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Evolutia din ultimele luni seamana/ este formatiunea "pennant", care anunta continuarea trendului de pana la formarea patternului,care fost ascendent.Dar e nevoie si de o confirmare,cum ar fi cateva zile cu evolutii pozitive( cresteri),pe volume mai mari.....Concluzia,joc de glezne si ceaiuri de sunatoare si/ sau musetel pana la confirmare.

    1. Este mai degraba triunghi descendent decat pennant datorita perioadei de timp in care s-a format patternul.

      Pennant ar fi fost daca graficul ar fi fost zilnic, nu saptamanal si daca pretul ar fi stat in pattern nu mai mult de 3 saptamani pe graficul zilnic, daca petrece mai mult timp atunci este triunghi. 

      Confirmarea de crestere ar veni daca se depaseste linia superioara a triunghiului pe un volum mare, insa mai important este ca pretul sa nu scada sub suport. 

      Daca pretul ar inchide si scadea sub suport, atunci tinta ar fi spre 7000 de puncte.

      Va raspund in calitate de analist tehnic certificat. 

      Depinde pe ce timeframe privest.E bine sa ai in vedere toate cele 3 timeframe uri importante: daily,weekly,monthly...De acotd ca seamana mai mult cu un triunghi descendent,dar asta nu schimba foarte mult privirea de ansamblu asupra pietei,in aceasta perioada.Diferenta e ca tu privesti catre 7000 de puncte iar eu,in calitate de simplu investitor,fara niciun certificat de analist tehnic,vad o piata ascendenta,cu ultimele luni de consolidare,gata sa isi reia ascensiunea...In stadiul actual al pietei,pennant sau triughi,anunta continuarea trendului precedent,ascendent.Uneori triughiul descendent o ia si in jos,dar sus cazuri rare....

      Triunghiul descendent se rezolva mai des in jos decat in sus. De aici vine si denumirea. Asta se intampla pentru ca vanzatorii au forta mai mare decat cumparatorii si exact asta arata triunghiul. Maximele de pret sunt in scadere ceea ce arata ca vanzatorii sunt mai agresivi niveluri din ce in ce mai scazute, in timp ce cumparatorii reusesc sa incline balanta in favoarea lor tot mai greu. Triunghiurile sunt formatiuni de continuare a trendului, dar depinde de trend. In cazul asta avem un trend ascendent pe weekly, dar triunghiul e descendent. Ca sa fie pattern de continuare ar trebui ca triunghiul sa fie simetric sau ascendent, dar nu e. Nu stiu pe ce te bazezi cand spui ca trendul e gata sa isi reia cresterea.

      Priveste in ansamblu piata,contextul in care e dpdv tehnic,ca testeaza un suport,si nu te crampona in a vedea numai un pattern.Graficul daily nu spune foarte multe acum,weekly si monthly sunt esentiale.As cauta " suport" si din partea altor tehnici,de ex Elliott waves,Gann,linii de trend i dicatori sau pur si simplu zonele de suport di rezistenta,care sunt,de multe ori,foarte importante.

      Nu ma cramponez ci doar am raspuns la ce ai spus. Importanta time frame urilor e data de orizontul de timp pe care tranzactionezi. Daca esti day trader, ceea ce la noi nu prea merge decat pe cativa emitenti, atunci graficul monthly nu prea are relevanta, la fel cum daca esti investitor pe termen lung graficul intra day nu prea conteaza. In general monthly e mai important decat weekly care e mai important decat daily, dar conteaza time frame ul in care te misti. Nu cred ca trebuie sa cauti semnale care sa fie confirmate de multe tehnici pentru ca de multe ori se contrazic. Acum e clar ca suntem la o zona de suport importnata pentru ca aveem si un cluster Fibonacci pe acolo. Despre Elliott nu stiu ce sa zic, dar in tehnicile Gann nu prea cred.

      Exact! Ai raspuns dingur,la noi daytradingul e pasare rara,deci timeframeul pe daily,trece in planul secund,ca importanta.Weekly iti da o imagine mult mai clara asupra momentului in care te afli,ca piata.

      Unghiurile Gann,de ex,iti dau o imagine foarte clara ,si sunt un instrument relativ usor de utilizat. 

      Sunt anonimul de la 1.1.

      Cred ca te cramponezi prea mult in patternul asta: pennant sau triunghi, numeste-l cum vrei tu. In primul rand pretul nu a iesit din pattern asadar nu stii in ce directie va evolua. 

      Importante sunt: suportul pe care il testeaza pretul, daca va rezista sau nu; din pacate deocamdata pretul se afla sub media mobila de 10 saptamani si 40 de saptamani; media de 10 saptamani a trecut sub media de 40 de saptamani ( bearish signal ). 

      Deocamdata tu cresterea o anticipezi fara a avea o confirmare, ceea ce e riscant. 

      Cat priveste Gann, poate parea usor de folosit, dar crede-ma ca nu sunt asa de importante. 

      Ii dau dreptate lui Mihai.

      Crezi ce vrei despre Gann,eu iti vorbesc de el cu profituri fe 3 cifre / an la bvb,tu vorbesti fe Gann din ce ai auzit.Tocmai de aia tranzactionez f rar pe baza patternurilor,doar ca ceva ajutator,Gsnn si Elliott sunt baza.Ai raspuns singur legat de pattsrn,cum e acum ,cand nu ai semnal ce va face piata....dar esti analist trhnic cu fiploma.Felicitari!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

25 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9767
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7456
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3349
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9683
Gram de aur (XAU)Gram de aur407.8725

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb