AURELIAN DOCHIA, ANALIST ECONOMIC: "Execuţia bugetară şi comportamentul MFP au accentuat creşterea ROBOR"

RAMONA RADU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 noiembrie 2017

"Execuţia bugetară şi comportamentul MFP au accentuat creşterea ROBOR"

Florin Jianu, CNIPMMR: "Cetăţenii sunt cei care plătesc aceste creşteri derivate dintr-o politică fiscală abuzivă şi ilogică"

Cristian Pârvan, PIAROM: "Este posibil ca unele firme să se afle în imposibilitatea de a-şi mai plăti creditele"

Tendinţa de creştere a ROBOR a fost impulsionată de factori conjucturali, precum execuţia bugetară şi comportamentul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), care au dus la un gol de lichiditate în piaţa financiară, consideră analistul economic Aurelian Dochia.

"Cred că MFP a avut o influenţă destul de mare asupra pieţei, deoarece a tras bani din piaţă, dar situaţia se va corecta la începutul anului viitor, perioadă a anului în care MFP nu retrage atât de mulţi bani", a menţionat analistul economic, adăugând că lichiditatea injectată în piaţă de către Banca Naţională a României (BNR) nu a fost suficientă.

Indicele ROBOR a crescut vineri până la 2,19%, atingând cel mai înalt prag înregistrat din luna octombrie 2014, când a fost de 2,20%.

Domnul Dochia ne-a explicat că evoluţia dobânzii interbancare este determinată, pe de o parte de factori de permanenţă, aşa-zişi de bază, şi pe de altă parte de unii conjuncturali.

În ceea ce priveşte factorii de permanenţă, analistul a precizat că situaţia din trecut, cu inflaţie negativă, era anormală, explicând: "Am revenit la inflaţie pozitivă, astfel că este evident ca şi dobânzile să se alinieze acestei tendinţe".

Pentru persoanele care se împrumută la bănci, există opţiunea unei dobânzi fixe sau a uneia variabile, a subliniat Aurelian Dochia, adăugând: "Dobânda variabilă nu prea poate fi stabilită altfel decât prin indicele ROBOR şi nu ştiu dacă avem o alternativă la ROBOR pentru cei care se împrumută cu astfel de dobânzi".

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, ne-a declarat, vineri: "Dobânda ROBOR, inflaţia, deprecierea leului în raport cu euro afectează atât întregul mediu de afaceri, precum şi funcţionarea societăţii în ansamblul ei. Tot cetăţenii sunt cei care plătesc aceste creşteri derivate dintr-o politică fiscală abuzivă şi ilogică".

De asemenea, domnul Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM), ne-a precizat:

"Este evident că firmele româneşti care au dobânzi în funcţie de ROBOR la 3 luni, la creditele în lei, au probleme pe seama creşterii acestui indice. Este posibil să fie şi unele firme care se află în imposibilitatea de a-şi mai plăti ratele. Unii simt creşterea ROBOR, iar alţii nu. Nu se poate generaliza. Însă nici cetăţenii, nici firmele nu pot fi indiferenţi la creşterea dobânzii".

Potrivit presei, Radu Graţian Gheţea, preşedintele de onoare al Asociaţiei Române a Băncilor a declarat recent: "Ar fi de dorit ca, în cazul împrumuturilor pentru persoane fizice, costul creditului să nu mai fie legat atât de puternic de un indicator care este atât de puţin controlat de către clienţi. ROBOR, ca şi EURIBOR, n-ar trebui să mai apese atât de mult asupra clienţilor persoane fizice. Ei ar trebui să fie mai bine protejaţi".

Analiştii spun că majorarea dobânzii la care băncile se împrumută reciproc era inevitabilă, aceştia avertizând de mai multă vreme că nu doar la noi dobânzile au început să crească şi că perioada dobânzilor mici s-a încheiat.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, ne-a precizat, recent: "Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. Atât timp cât inflaţia creşte, şi creşte destul de repede (avem 1,8% inflaţie în luna septembrie, faţă de 1,2% în august), va creşte şi indicele ROBOR. De exemplu, estimările noastre pentru sfârşitul anului sunt de 2,4% inflaţie, pentru primul trimestru din 2018 - undeva la peste 3,5% şi peste 4%, pe la jumătatea anului viitor. În aceste condiţii este inevitabil, şi accentuez - inevitabil -, ca dobânzile să nu crească. Dacă vor creşte mai încet sau mai repede, poate fi o discuţie lungă, dar tendinţa de creştere a ROBOR în următoarele trimestre este una inevitabilă".

La rândul său, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat, recent: "În momentul în care contul general al Trezoreriei statului este la BNR, banii care ajung în acest cont reprezintă retragere de masă monetară, iar Ministerul Finanţelor Publice (MFP) ajunge să aibă în cont şi 20 de miliarde de lei. Noi le-am dat 9 miliarde lei (n.r. în cadrul operaţiunii Repo efectuată după prima creştere a ROBOR, când BNR a injectat lichiditate în piaţă de 9,3 miliarde lei), compensând masa monetară pe care MFP a retras-o. În septembrie, banii au fost retraşi din piaţă în momentul în care băncile îşi creau rezerva minimă obligatorie (RMO). Sunt doi factori care s-au întâlnit pentru prima oară după mulţi ani - odată cu formarea RMO a venit şi colectarea mai bună a MFP. (...) Şi bancherii s-au speriat, pentru că ei aşa sunt, foarte sperioşi".

În opinia domnului Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Centrale, o colectare ca la carte nu implică neapărat golirea de lichiditate a sistemului bancar, pentru că vorbim de un proces cu dus-întors, Ministerul Finanţelor Publice încasând şi cheltuind, iar piaţa reglându-se prin acest sistem.

Pentru reglarea lichidităţii din sistemul bancar, BNR a derulat patru operaţiuni repo, în luna octombrie, injectând 9,3 miliarde lei în 3 octombrie, circa 4,13 miliarde lei în 10 ale lunii, peste 1 miliard de lei în 23 octombrie şi, respectiv, 4,12 miliarde lei în 30 octombrie.

În urmă cu o săptămână, pe 20 noiembrie, Banca Naţională a României injectase în piaţă lichidităţi în valoare de 5,8 miliarde de lei.

Conform datelor BNR, în data de 15 noiembrie, ROBOR ajunsese la 2,06%, astfel că din luna septembrie - când era la 1% - şi până în prezent, indicele ROBOR s-a dublat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ii inteleg pe analisti ca sunt sedusi de tentatia de a critica o politica fiscala absolut inepta a guvernului. Si poate au o miime dereptate.

    Dar ceea ce este evident in articol este faptul ca exista o mica/mare diferenta intre ce declara tovarasii de la BNR. In timp ce tovarasul guvernator imbraca aceasta crestere cu cerinta de acoperire a RMO si "mai buna colectare bugetara", tovarasul speaker spune ca "o buna colectare nu implica o golire a sistemului". 

    Dar eu sunt deja obisnuit cu NEASUMAREA RASPUNDERII de catre BNR. 

    Astfel, la inceputul lunii, BNR comunica faptul ca se doreste modificarea Regulamentului BNR nr 5/2013. Prin modificarea urmarita, toate creditele acordate incepand cu data de 1 ianuarie 2018 vor trebui provizionate inca de la acordare. Totodata, creditele aflate in derulare la acesta data, vor trebuie sa fie provizionate si ele, indiferent de starea de "performanta" a acestora. 

    Provizionarea creditelor se face cu ... bani! Ori aduc de acasa actionarii ori se imprumuta de pe piata interbancara. Cum modificarea priveste toata piata bancara, este logic ca toti sa puna la dispozitie sume mai mici sau sa se imprumute mai repede si la preturi mai mari. Adica un ROBOR mai mare. Si pe un termen mai mare de 3 luni. Mai stim ca se practica si rostogolirea creditelor, asa ca cei cu capacitate mai mica de finantare o fac la 3 luni. 

    Concluzionand, pot fi mici variatiuni datorate/din cauza masurilor fiscale "inspirate" ale guvernului de doi bani, DAR CAUZA REALA a cresterii ROBOR-ului este in curtea plina de manipulatori ai BNR-ului.

    Doar au imunitate totala, nu? 

    1. Legea e LEGE tovarase Paul ! Romanii s-au saturat ca tara lor sa mai fie ''SAT FARA CAINI" ,recte bancile straine sa continue BATJOCURA ASUPRA ROMANILOR si actioneaza foarte bine , in cconsecinta ! Gata ca TZOPAIALA JNAPANILOR bancilor straine, daca nu le convine VALEA in vestul salbatic ! In rest prea va boieriti din uriasul ecart intre dobanzile la credite si cele la depozite ! Induceti in eroare publicul tovarase Paul, e vorba de LIPSA SIGURANTEI creditelor acordate multor banditi ! Exemplul Kazmunagaz -raposatul Patriciu, cand am fost escrocati pe fata ar fi trebuit sa fie suficient... Plus sute de alte cazuri asemanatoare de escrocherii preluate pagubos fara nici o raspundere penala !!!

      Cred ca ati citit al comentariu. Daca sustineti ca mi-ati citit opinia, poate intelegeti ca nu tin partea guvernului, nu tin partea analistilor SI NICI A CELOR MAI MARI MISTIFICATORI ai realitatii, guralivii de la BNR.

      In ceea ce proveste cursul, principalii vinovati sunt guvernantii. 

      Iar in ceea ce priveste indicatorul ROBOR, principalii vinovati sunt cei de la BNR. 

      Va rog frumos sa recititi comentariul,meu anterior.

      Admir curajul dumneavoastra de a va asuma opinia prin anonimitate... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb