Prime Transaction: "Randamentul dividendelor companiilor de la BVB va creşte, în 2018"

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 decembrie 2017

  • document ataşat Estimări Prime Transaction pentru emitenţii mari
    apasă aici pentru a descărca.

    Randamentul mediu brut al primilor 20 de emitenţi din top este de 8,9%, comparativ cu 7,9% în estimările de anul trecut

    Estimarea pentru 2018 este sub randamentele obţinute în 2017, după decizia Guvernului de a cere distribuţia a 90% din profitul companiilor de stat

    Analiştii Prime Transaction se aşteaptă ca dividendele distribuite de companiile listate la Bursa de Valori Bucureşti să rămână la un nivel ridicat, în 2018, estimările de randament fiind peste cele din urmă cu un an, chiar dacă între timp preţul acţiunilor a crescut în cele mai multe cazuri. "Contribuie la acest lucru schimbarea de atitudine a Statului, care a fost extrem de preocupat în acest an de încasarea de bani de la companiile din subordine, situaţie care ne aşteptăm să continue şi în 2018", se arată într-un raport al brokerilor.

    Aceştia arată că topul este condus de un emitent care nu a distribuit dividende anul trecut, Alumil, cu un randament potenţial de aproape 13%, urmat la mică distanţă de Transgaz: "În total sunt 7 emitenţi de la care ne aşteptăm la randamente mai mari de 10%, mult peste ce estimam la finalul lui 2016. Patru dintre aceştia sunt în componenţa BET, iar trei sunt companii energetice care au ca acţionar majoritar Statul. Printre companiile mai mici există câteva care nu au mai acordat dividende în ultimii ani şi ar putea reveni chiar cu nişte randamente mari, dar şi doi dintre emitenţii listaţi în acest an la BVB, Aages şi Transilvania Broker".

    Randamentul mediu brut al primilor 20 de emitenţi din top este de 8,9%, comparativ cu 7,9% în estimările de anul trecut, se arată în raportul Prime Transaction: "Primii 10 emitenţi mari au o medie a randamentelor estimate de 8,36%, comparativ cu 6,94% în urmă cu un an, iar primii 10 emitenţi mici au o medie de 9,03%, în creştere de la 7,48%.

    După ce anul trecut am lansat ipoteza dividendelor de 100% din profit la companiile de stat (în cele din urmă a fost vorba de 90%), pentru 2018 vedem o altă posibilă schimbare importantă: adoptarea de către unele dintre SIF-uri a modelului Fondului Proprietatea, caracterizat de răscumpărări de acţiuni şi distribuţii de numerar din diminuarea capitalului social.

    Estimările de dividende au fost împărţite în două categorii. Prima conţine emitenţii mai mari şi cu lichiditate semnificativă de la BVB, iar cea de-a doua emitenţii mai mici şi pe cei cu lichiditate mică. Randamentul net este calculat cu un impozit pe dividende de 5%, cu excepţia Fondului Proprietatea, a cărui distribuţie de numerar nu este impozabilă".

    Transgaz - pe primul loc în topul dividendelor potenţiale, la emitenţii mari

    În opinia Prime Transaction, Transgaz (TGN) este pe primul loc în topul dividendelor potenţiale, dintre emitenţii mari, chiar dacă preţul acţiunii a crescut mult pe parcursul anului, iar compania a acordat de două ori dividende în 2017: "Profitul la nouă luni a crescut cu 21% faţă de perioada similară a anului precedent, iar în trimestrul IV ne aşteptăm ca rezultatele să fie asemănătoare celor de anul trecut. Transgaz va fi afectată de diminuarea tarifelor de transport de la 1 octombrie 2017, însă ne aşteptăm ca acestea să fie compensate măcar parţial de schimbarea structurii de tarif, care favorizează perioadele cu consum mai mare de gaze.

    La fel ca la toţi emitenţii de stat, am pornit de la ipoteza că rata de distribuţie va rămâne la 90%, un lucru motivat de nevoia de bani pe termen scurt a Guvernului".

    În mod oarecum neaşteptat, Fondul Proprietatea (FP) a ajuns pe locul al doilea în top, până acum fiind de fiecare dată în partea de jos a acestuia, notează analiştii: "Fondul a surprins investitorii în 2017 prin realizarea a două distribuţii de numerar, în loc de una, aşa cum se întâmplase în trecut. În condiţiile în care programul de lichidare treptată pare să fi fost accelerat, ne aşteptăm ca şi în 2018 să vedem tot două distribuţii de numerar, iar de aici vine randamentul foarte mare estimat".

    Nuclearelectrica (SNN) a avut primul an cu rezultate financiare foarte bune după listarea din 2013, iar acest lucru s-a reflectat deja în preţul acţiunilor, care au avut cea mai mare apreciere din BET incluzând dividendele, notează Prime Transaction, adăugând: "Profitul mare la care ne aşteptăm la finalul anului oferă posibilitatea unui dividend cu randament ridicat, în cazul în care rata de distribuţie va rămâne la nivelul din acest an".

    Romgaz (SNG) a avut cele mai bune rezultate la nouă luni dintre companiile mari listate la BVB, iar în 2018 are capacitatea de a distribui dividende cu un randament de peste 10%, opinează brokerii: "Producătorul de gaze a avut de-a lungul timpului o predispoziţie pentru acordarea de dividende mari, chiar şi atunci când Guvernul nu a impus acest lucru printr-un Memorandum, ca în acest an. Prin urmare, probabilitatea ca rata de distribuţie să rămână ridicată este chiar mai mare decât la celelalte companii de stat".

    Analiştii apreciază că transportatorul de ţiţei Conpet (COTE) are în continuare o stabilitate remarcabilă a rezultatelor financiare, iar în acest an a reuşit chiar o creştere destul de mare a profitului: "La nouă luni, acesta se apropiase deja de profitul net pe tot anul 2016, aşa că la finalul anului ne aşteptăm să vedem o creştere a profitului pe acţiune şi, implicit, a dividendului. Conpet are obiceiul de a distribui integral profitul către dividende, aşa că am păstrat rata de 100% şi la estimarea dividendului aferent anului 2017".

    Două prezenţe mai puţin obişnuite în topul dividendelor potenţiale sunt BRD Groupe Societe Generale (BRD) şi OMV Petrom (SNP), mai notează brokerii: "Ambele au avut de-a lungul timpului o politică de dividend conservatoare, cu rate de distribuţie sub 50%, întreruptă în acest an, când au distribuit 70%, respectiv 82% din profit către acordarea de dividende. Ambii emitenţi veneau după perioade mai proaste, cu profituri foarte mici sau chiar cu pierderi în ultimii ani. 2017 a adus creşteri substanţiale ale profitului atât pentru BRD cât şi pentru SNP, aşa că ne aşteptăm ca ratele de distribuţie să nu mai fie la fel de mari. Am estimat o rată de alocare de 50%, între ratele din acest an şi cele istorice".

    Potrivit analiştilor, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este o altă prezenţă neobişnuită în topul din acest an, operatorul de piaţă având pe de o parte o creştere importantă a profitului net şi, pe de altă parte, o scădere a preţului acţiunii în ultima perioadă: "Cei doi factori, la care se adaugă politica de dividende generoasă, duc acţiunea BVB la un dividend cu un randament potenţial de peste 5%, la preţul de piaţă din prezent.

    Ultimele acţiuni incluse în top sunt cele ale unor SIF-uri, mai exact SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Moldova (SIF2).

    Dacă în alţi ani SIF-urile erau printre primele în top, iar în urmă cu doi ani SIF Oltenia era chiar pe primul loc, în 2017 ele vin după creşteri mari de preţ şi profituri modeste. În aceste condiţii, ar fi de aşteptat ca acţionarii să înceapă să pună presiune pe management pentru obţinerea unor randamente mai bune sau pentru implementarea unor metode alternative cum ar fi distribuţiile de numerar ale Fondului Proprietatea".

    Prime Transaction consideră că Bursa de Valori Bucureşti are toate şansele să rămână pe primul loc în lume în ceea ce priveşte randamentul dividendelor, ba chiar să-şi mărească avansul faţă de celelalte pieţe.

    Randamentele estimate sunt peste cele pe care le estimăm în urmă cu un an, dar sub cele care au fost obţinute în cele din urmă în 2017 după decizia Guvernului de a cere 90% din profitul companiilor de stat sub formă de dividende şi mai apoi de a cere şi dividende suplimentare din profiturile reportate, notează analiţtii, adăugând: "Considerăm că nevoia de bani la buget va aduce din nou rate de distribuţie apropiate de 100% la companiile de stat, acestea dominând de altfel topul dividendelor potenţiale. Dacă anul trecut am lansat ipoteza că Statul ar putea cere distribuirea integrală a profitului sub formă de dividende la companiile din subordine, ceea ce ulterior s-a şi întâmplat, de data aceasta ne aşteptăm ca noutatea anului 2018 să fie trecerea SIF-urilor (nu neapărat a tuturor) de la distribuţia de dividende generoase la distribuţii de numerar similare celor de la Fondul Proprietatea. Evident, chiar şi după creşterea recentă a dobânzilor, dividendele companiilor listate vor continuă să aducă randamente mult mai mari decât depozitele bancare".

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. este absolut necesar ridicarea pragurilor la sif-uri este o anomalie bursiere,in cel mai rau caz pragurile actuale sa fie majorate trepta cu pas de 3=5 procente,se observa ca actualele conduceri ale sif se opun acestei masuri pentru a putea face jocurile,sanatate

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Gala BURSA 2024
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    26 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9768
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
    Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    thediplomat.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb