BROKERII: "Contrapartea Centrală - principalul obstacol în calea constituirii pieţei de derivate la BVB"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 martie 2018

Recent, Mircea Ursache, vicepreşedinteleAutorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) preciza că formarea unei Contrapărţi Centrale regionale în România este o prioritate imediatăpentru piaţa de capital.

Recent, Mircea Ursache, vicepreşedinteleAutorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) preciza că formarea unei Contrapărţi Centrale regionale în România este o prioritate imediatăpentru piaţa de capital.

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Piaţa de derivate îi poate ajuta pe agenţii economici din «economia reală» să îşi acopere riscul de fluctuaţie a preţului, pentru produsele lor sau materiile consumate"

Lipsa unei Contrapărţi Centrale (CCP) reprezintă cea mai importantă piedică în calea constituirii unei pieţe de derivate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în contextul în care, începând cu 1 ianuarie 2018, s­-a derulat procesul efectiv de implementare a fuziunii prin absorbţie dintre BVB şi Sibex, sunt de părere analiştii pieţei de capital locale consultaţi de Ziarul BURSA.

Potrivit acestora, crearea unei astfel de pieţe reprezintă principala oportunitate pe care o are bursa din Bucureşti, ca urmare a absorbţiei celei din Sibiu.

Totodată, în opinia brokerilor, prin existenţa unei astfel de pieţe, atât investitorii, brokerii, dar şi alţi agenţi economici, au posibilitatea de a se proteja în faţa unor riscuri la care sunt expuşi, specifice activităţii desfăşurate.

Alin Brendea, Prime Transaction: "În prezent, posibilităţile investitorilor de a se proteja împotriva unor scăderi ale pieţei sunt extrem de limitate"

Alin Brendea, director general adjunct al societăţii de brokeraj Prime Transaction, ne-a declarat: "Fuziunea cu Sibex ar putea aduce BVB know-how suplimentar pentru a crea o piaţă lichidă pentru produsele bursiere derivate.

În acest moment, oferta de produse destinată investitorilor speculativi este limitată. De asemenea, posibilităţile de a te proteja împotriva unor scăderi ale pieţei sunt extrem de limitate. Aceste neajunsuri ar putea fi rezolvate, în bună măsură, prin accesul la produse derivate lichide".

Potrivit domnului Brendea, principala piedică în calea apariţiei acestei pieţe este lipsa unei societăţi de tipul Contraparte Centrală, care să o deservească.

"Evident, chestiunile legate de reglementarea pieţei, de calitatea produselor financiare listate sau de modalităţile tehnice de tranzacţionare sunt alţi parametri importanţi care pot asigura o piaţă funcţională de derivate", a conchis directorul general adjunct de la Prime Transaction.

Ovidiu Dumitrescu, Tradeville: "Cel puţin în primii câţiva ani, trebuie să existe unele facilităţi care să atragă firmele care fac «proprietary trading»"

Şi Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct în cadrul Tradeville, este de părere că fuziunea BVB - SIBEX reprezintă o şansă pentru reînceperea tranzacţiilor pe piaţa reglementată a instrumentelor derivate din România.

Domnul Dumitrescu ne-a transmis: "În mod normal, o astfel de piaţă permite market - makerilor (n.r. broker care îşi asumă riscul de piaţă/tranzacţionare, pentru o anumită categorie de titluri, în scopul facilitării tranzacţionării respectivului instrument financiar) existenţi în piaţa la vedere, denumită şi piaţă «spot», să îşi acopere riscul pentru deţinerile de instrumente la vedere pentru care formează piaţa. În plus, piaţa poate rezolva o serie întreagă de probleme ale agenţilor economici din «economia reală», ajutându-i să acopere riscul de fluctuaţie a preţului pentru produsele lor sau pentru materiile prime şi materialele consumate". În continuare, directorul adjunct de la Tradeville a subliniat că, pentru ca piaţa de derivate, denumită şi piaţă "la termen", să fie funcţională, este necesară îndeplinirea câtorva condiţii. Ovidiu Dumitrescu a explicat: "În primul rând, trebuie rezolvată problema Contrapărţii Centrale, nu doar prin prisma existenţei ei, ci şi prin cea a viabilităţii comerciale a costurilor de decontare ale tranzacţiilor şi ale marjelor percepute, care trebuie să fie competitive cu cele propuse recent de autorităţile Uniunii Europene pentru instrumentele de tip CFD (n.r. contracte pentru diferenţă). În acelaşi timp, este necesară existenţa unei soluţii tehnice bine gândite pentru front-end (n.r. parte a site-ului pe care o văd şi o utilizează vizitatorii) şi motorul de matching (n.r. potrivire) al ordinelor, în aşa fel încât viteza şi calitatea execuţiei să fie în pas cu timpurile".

Următoarea condiţie subliniată de domnul Dumitrescu se referă la paleta iniţială de produse oferite, care trebuie să fie suficient de largă pentru a acoperi nevoile amintite mai sus, dar suficient de restrânsă pentru a deveni profitabilă într-un interval relativ scurt.

Directorul adjunct de la Tradeville a apreciat: "De exemplu, putem gândi contracte futures şi opţiuni (n.r. contracte ce dau cumpărătorului dreptul, fără a-l obliga, de a cumpăra, respectiv a vinde, un activ suport la un preţ de dinainte stabilit, la o anumită dată sau pe o anumită perioadă, până la acea dată) pe preţul cerealelor livrate în portul Constanţa, pe câteva tipuri de cherestea, pe gaze şi energie electrică.

De asemenea, derivate pe principalele 15 - 20 de acţiuni listate ce au ca piaţă principala BVB şi pe câţiva dintre indicii importanţi (BET, BET-FI, etc.)".

Conform domnului Dumitrescu, pentru ca toate acestea să poată să înceapă să funcţioneze, este necesară şi existenţa unor "proprietary traders", adică firme al căror unic scop este să facă profit din tranzacţiile pe contul lor propriu.

Ovidiu Dumitrescu a explicat: "Ele sunt cele care îşi asumă integral riscul tranzacţiilor, folosind programe proprii de risk management şi de tranzacţionare creând, astfel, un suport pentru toţi ceilalţi actori din piaţă (speculatori individuali, investitori instituţionali, companii care îşi acoperă riscul şi market-makeri pe piaţa la vedere). În acest sens, este clar că trebuie să existe, cel puţin în primii câţiva ani, unele facilităţi care să atragă aceşti actori importanţi, aşa numiţii «prop-traders»".

Potrivit directorului adjunct de la Tradeville, o astfel de piaţă funcţională va înlesni condiţiile de tranzacţionare atât la bursă, cât şi în "economia reală".

Ovidiu Dumitrescu ne-a precizat: "Nu va fi uşor, dar imaginaţi-vă că vom ajunge în momentul în care un producător de grâu din Bărăgan va putea să blocheze preţul producţiei sale la o valoare de piaţă pe care o consideră atractivă, iar un formator de piaţă (n.r. market - maker) pe acţiunile unei companii listate la BVB îşi va putea extinde oferta de cumpărare fără să se teamă că nu va avea cum să îşi acopere riscul de piaţă. Vom avea astfel condiţii de tranzacţionare mai uşoare atât în piaţa bursieră, cât şi în «economia reală»".

Potrivit unui fost broker de la Sibex, BVB ar trebui să aibă drept prioritate pornirea pieţei de derivate la Bucureşti.

Acesta ne­-a precizat: "În contextul în care ne plângem că avem o piaţă de capital subdezvoltată, construirea unui segment de derivate nu poate decât să aducă un mare câştig, atât bursei, cât şi investitorilor.

În pieţele dezvoltate, instrumentele derivate sunt foarte răspândite. Astfel, BVB trebuie să înceapă să vină în faţa clienţilor cu oferte apropiate de cele ale pieţelor mature, pentru că există potenţiali investitori".

Conform fostului broker de la Sibex, principalul beneficiu pe care-l poate aduce o piaţă de produse derivate funcţională la Bucureşti este dat de posibilitatea investitorilor de a-şi proteja portofoliile.

Domnia sa ne-a declarat: "În prezent, în situaţia unor scăderi ale cotaţiilor, singurul lucru care se poate face pentru ca pierderile să nu devină şi mai mari este lichidarea deţinerilor, adică vânzarea. Dar, dacă ar exista produsul derivat, investitorii îşi pot deschide poziţii inverse, de vânzare, pe aceste instrumente. Astfel, se anulează pierderea suferită din scăderea preţului cursului în piaţa la vedere, prin câştigul obţinut în piaţa la termen, fără ca investitorul să fie nevoit să vândă acţiunea".

Un alt element menţionat de broker este posibilitatea realizării produselor structurate pe indici, ceea ce îi va ajuta pe cei care urmăresc indicele BET­ sau alte coşuri de acţiuni ale bursei locale să se apere de scăderea pieţei în ansamblu.

"Mai demult, la Sibex, nu se puteau proiecta contracte futures având drept activ suport indici de la BVB, pentru că aceştia erau proprietatea bursei din Bucureşti, iar Sibex era o altă entitate, concurentă. Acum nu mai există această piedică",ne-a explicat brokerul.

Acesta a adăugat: "Totodată, există investitori cu un apetit de risc mai ridicat, care vor să tranzacţioneze în marjă, să beneficieze de levier. În prezent, aceştia utilizează diferite platforme electronice prin intermediul cărora tranzacţionează, în special, perechi valutare (Forex).

Cred că ar fi mult mai uşor pentru ei să vină la BVB, unde ar putea tranzacţiona instrumente derivate de tipul contractelor futures sau a opţiunilor, având drept activ suport acţiuni locale. Este mult mai uşor să tranzacţionezi derivate pe emitenţi locali, pe care­-i cunoşti mai bine şi despre care găseşti mai multe informaţii".

Şi fostul broker de la Sibiu ne-a precizat că, pentru ca piaţa de derivate să înceapă să funcţioneze, este necesară existenţa unei Contrapărţi Centrale.

Sibex se conectase la Contrapartea Centrală din Grecia, AthexClear.

Recent, Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) preciza că formarea unei Contrapărţi Centrale regionale în România este o prioritate imediată pentru piaţa de capital.

Domnul Ursache a spus: "Îmi doresc ca viitoarea Contraparte Centrală, care se va constitui în România, cu sprijinul unor organisme financiare europene, inclusiv al BERD (n.r. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare), dar şi al Ministerului de Finanţe, al Băncii Naţionale a României şi al marilor entităţi din piaţă, să fie o instituţie regională. Aceasta este o prioritate imediată, fără de care povestea derivatelor în România trebuie uitată".

Contrapartea Centrală este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, contrapartea centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.

Astfel, Contrapartea Centrală controlează riscul dintr-o piaţă, eliminând riscul de contraparte.

La începutul anului 2016, ASF a retras Autorizaţia Pieţei Reglementate la Termen administrată de către BVB, după mai bine de doi ani de când bursa din Bucureşti renunţase la tranzacţionarea derivatelor, deoarece, în septembrie 2013, a devenit obligatorie tranzacţionarea acestor instrumente printr-o Contraparte Centrală.

Potrivit regulamentelor europene, cerinţa minimă de capital pentru o Contraparte Centrală locală este de 7,5 milioane de euro.

La data de 15 decembrie 2017, Tribunalul Bucureşti a admis fuziunea dintre BVB şi Sibex, data efectivă a fuziunii fiind 29 decembrie 2017. Începând cu 1 ianuarie 2018, s­-a derulat procesul efectiv de implementare a fuziunii.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Aceste institutii sunt in mana unor grupari mafioate. Nu o sa fim o piata emergenta cat timp nu se face o legislatie care sa fie moderna si actuala. Vin investitorii la Sfantu Asteapta!

    1. Vorbesti prostii. Legislatia este copy paste cu directivele europene, deci este "moderna". Problema care se pune este cea referitoare la strangerea fondurilor necesare pt. contrapartea centrala - minim 7,5 mil.euro!

    Fara plan de actiune si cu termene clare sunt doar vorbe goale aruncate pe la fiecare conferinta ca sa nu ne plictisim. Fara futures si optiuni pe indici, actiuni, marfuri si valute (eur/ron, usd/ron) banii adevarati nu or sa vina nici in 100 de ani si BVB tot bursa subdezvoltata o sa ramana.

    Legat de programe Sibex a avut un soft care mergea de bine de rau pe derivate, am tranzactionat cu el. Se poate incepe cu asta pana o sa creasca lichiditatea pe derivate si atunci BVB o sa poata sa cumpere un soft mai bun pentru tranzactionarea de futures, optiuni, cfd si altele. 

    SSIFurile de la noi nu au fost in stare sa creeze multe ETF/ETN-uri pentru indici sau altele si vorbesc de derivate, futures, optiuni. Abia a creat Tradeville unul dar si ala cu comisioane mari si nu se poate face short pe el. 

    In concluzie doar vorba multa. Probabil ca in 5 ani o sa vedem primul futures tranzactionat la BVB, asta ca sa fiu optimist. In mod real poate peste 10 ani. 

    Harinvest a fost omorat pe structurate si sell out-uri!

    De data asta cine vine la rand? 

    Sigur ca este nevoie de piata de derivate. Cum bine spune un broker in articol acum nu poti sa faci hedging pe indici si nici la Sibex nu se putea. In pietele dezvoltate, fondurile de investitii cu o administrare pasiva fac hedging folosind contractele futures pe indici. La noi nu se poate. Daca piata se duce la vale fondurile de investitii nu au ce sa faca, pentru ca daca vand, la volumele pe care le au, duc piata si mai tare in jos. Asa exista un buffer pentru scaderi si pe termen lung randamentul lor ar fi mai mare. BVB trebuie neaparat sa faca piata de derivate.

     

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb