PRIME TRANSACTION: "Piaţa noastră de capital este departe de a fi scumpă"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 august 2018

"Piaţa noastră de capital este departe de a fi scumpă"
  • document ataşat Evoluţia rezultatului net pentru primul semestru al acestui an şi nivelul indicatorului P/E pentru componentele indicelui BET-BK (cu excepţia SIF-urilor şi a Fondului Proprietatea)
    apasă aici pentru a descărca.

    Prime Transaction: "Companiile listate au reuşit să beneficieze de creşterea economiei, înregistrând rezultate operaţionale în creştere"

    Piaţa noastră de capital este departe de a fi scumpă, apreciază brokerii de la Prime Transaction în ultimul raport de analiză publicat la finalul săptămânii trecute, ca urmare a încheierii sezonului raportărilor financiare a emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pentru primul semestru al anului 2018.

    Simion Tihon, broker în cadrul societăţii, a detaliat: "Piaţa reglementată de la BVB are un nivel al indicatorului P/E (n.r. Price - Earnings Ratio - multiplu de piaţă care arată numărul de ani necesari pentru ca preţul plătit în prezent pentru o acţiune să fie recuperat din profiturile obţinute de societatea emitentă în cazul în care profitul rămâne la un nivel cons­tant, iar rata de distribuţie a dividendului este de 100%) de 8 (conform raportului lunar al BVB pentru luna iulie), ceea ce o face atractivă.

    Consider că analiza acestui indicator este subiectivă, în sensul că depinde de mai mulţi factori, dar, privind strict prin prisma sa, putem spune că piaţa locală este ieftină şi atractivă.

    În opinia mea, se poate aprecia că o piaţă este ieftină prin prisma P/E dacă are un nivel mai mic de 10. Astfel, pe măsură ce ne îndepărtăm de această valoare, piaţa este tot mai scumpă.

    Spre comparaţie, indicele american S&P 500 are un P/E de aproape 25, iar indicele german DAX are un P/E de 15".

    Conform brokerului, pentru calculul indicatorului au fost utilizate rezultatele consolidate ale societăţilor pentru ultimele douăsprezece luni (care includ şi cele obţinute în primul semestru al acestui an).

    "Acestea sunt relevante pentru că oferă o imagine de ansamblu şi actualizată asupra evoluţiei companiei, chiar dacă dividendul se acordă din rezultatul individual", ne-a precizat Simion Tihon.

    Potrivit raportului Prime Transaction, rezultatele financiare raportate de emitenţii de la BVB din primul semes­tru al acestui an sunt, în mare măsură, în linie cu aşteptările pieţei, ţinând cont de volatilitatea săptămânală relativ redusă a indicilor bursei.

    "Companiile au reuşit, în bună măsură, să beneficieze de creşterea economiei româneşti, înregistrând, per ansamblu, rezultate operaţionale în creştere", spun analiştii societăţii de brokeraj.

    Compa şi Nuclearelectrica - cei mai ieftini emitenţi din structura indicelui BET-BK

    Cu un raport P/E de circa 4,8, acţiunile producătorului de componente pentru industria auto Compa Sibiu (CMP) sunt cele mai ieftine din structura indicelui BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii.

    Potrivit raportului Prime Transaction, compania înregistrează o creştere solidă a profitabilităţii, rezultatul net urcând cu 19% (în primul semestru al anului 2018, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut) până la nivelul de 26,2 milioane de lei.

    "Creşterea profitului se datorează urcării veniturilor cu 8% până la 397 milioane de lei, în condiţiile în care cheltuielile de exploatare au crescut cu o dinamică inferioară (+6,7%) până la 367 milioane de lei (...) Indicatorul P/E a coborât sub 5 definind Compa ca una dintre cele mai subevaluate companii listate la BVB prin prisma acestui indicator", se arată în analiza societăţii de brokeraj.

    Nuclearelectrica (SNN) este al doilea cel mai ieftin emitent din cadrul indicelui BET-­BK, producătorul de energie nucleară având un raport P/E de aproximativ 6,3, conform datelor societăţii de brokeraj, în timp ce Alro (ALR), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG), Electrica (EL) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) sunt printre emitenţii de la BVB care prezintă un raport al multiplului de evaluare sub media pieţei noastre de capital.

    La polul opus se află titlurile MedLife (M), Sphera Franchise Group (SFG) şi Conpet (COTE) (vezi tabel).

    Analiza celor de la Prime Transaction are în vedere companiile din indicele BET-BK, cu excepţia celor cinci SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), care au un tratament diferit, ţinând cont de faptul că sunt fonduri de investiţii.

    Astfel, cifra de afaceri şi profitul obţinut la jumătatea anului sunt mai puţin relevante, o importanţă deosebită având, în aceste cazuri, evoluţia activului net.

    Note: Indicatorul P/E reprezintă raportul dintre preţul de piaţă al unei acţiuni şi profitul pe acţiune obţinut de compania emitentă. Indicatorul mai poate fi interpretat şi ca preţul pe care trebuie să-l plătească un investitor pentru o unitate monetară din câştigul prezent al unei societăţi. Valorile P/E din tabel sunt cele prezentate pe site-ul societăţii Prime Transaction, utilizând preţul acţiunilor de ieri, din jurul orei 13:00.

    Opinia Cititorului ( 5 )

    1. Valorile mici ale PER-ului ar trebui sa provoace, teoretic, o mare afluenta a investitorilor. Nici vorba de așa ceva! Investi torii străini sunt cât se poate de reticenți iar cei romani prefera bancile.cauza..? Politica de dividend incerta, ezitările fimelor de a da dividende ( vezi de exemplu TGN), atitudineafata de dividende etc.

      Cmp poate avea per 0.1, cat timp nu acorda dividende, in plus unul mare descarca de o vreme, dar e nevoie de astfel de articole poate poate avem loc sa vindem si noi

      1. Cel ce descarca este Sif 2 la CMP.

      Economistii astia de duzina au tot felul de indicatori, care mai de care mai utopic. Singura lor functie e sa-i amageasca pe frizeri si sa intre a cumparare. Primul pas spre manipulare e acest PER teoretic. De ce nu calculeaza un PER real cu luarea iin considerare a dividendului platit, nu a profitului? O alta mizerie este sa calculezi inndicatori anualizti când o sociietate are un primm trimmestru foarte bun. De exemplu, iei PER-ul asta teoretic si il imnultesti cu 4 si obtii o cifra luxurianta la o societate care n-a dat de 20 de ani dividende. Prosti sa fie, ca ieconomisti sunt.

      ok. poate comparam si comisioanele de tranzactionare, ca sa ne luminam complet.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Gala BURSA 2024
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    26 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9768
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7319
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3448
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
    Gram de aur (XAU)Gram de aur400.2435

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    thediplomat.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb