ADRIAN VASILESCU, BNR: "Masa de Crăciun, jucăriile şi petardele au majorat cursul euro"

Ramona Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 ianuarie 2019

"Masa de Crăciun, jucăriile şi petardele au majorat cursul euro"

Aurelian Dochia, analist economic: "Trebuie să fim conştienţi că există o compensare între dobânzi şi cursul de schimb, nu poţi să ţii şi cursul de schimb fix şi să ai şi dobânzile fixe şi foarte joase"

Senatorul Zamfir: "Băncile şi BNR manipulau ROBOR-ul"

Măsurile fiscale adoptate în ante-penultima zi a anului trecut nu pot fi asociate, în mod direct, cauzelor care au determinat scăderea indicelui ROBOR şi, în ultimele zile, deprecierea leului în raport cu moneda europeană, până la minimul istoric, susţin atât analiştii economici, cât şi reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR).

În acelaşi timp, senatorul ALDE Daniel Zamfir susţine că Banca Centrală împreună cu cele mai mari bănci din ţara noastră au manipulat, în trecut, indicele ROBOR.

Vasilescu, BNR: "Reducerea inflaţiei - singura cauză a scăderii indicelui ROBOR"

OUG 114, adoptată în 29 decembrie 2018, nu are, acum, "absolut nicio legătură" cu mişcările care se produc la nivelul indicelui ROBOR şi nici cu evoluţia cursului de schimb, subliniază Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR.

Reprezentatul BNR ne-a declarat, ieri: "Indicele ROBOR, care este o dobândă, scade începând din luna septembrie, de când este, deja, o certitudine că inflaţia vine în jos. Astfel, pe această certitudine, alunecă şi acest indice macroeconomic, dobânda şi inflaţia fiind surori. Aceasta ar fi singura cauză a scăderii ROBOR, alta nu poate fi şi nici nu este".

În ceea ce priveşte cursul de schimb valutar, domnia sa susţine că, şi aici, lucrurile sunt simple. Adrian Vasilescu ne-a explicat: "Am intrat într-un nou an. Vă amintiţi tabloul magazinelor înainte de Crăciun şi de Anul Nou? Aţi văzut câte mărfuri de import şi alimentare şi jucării şi petarde şi atâtea şi atâtea s-au vândut? Acum este momentul să fie plătite facturile, iar cei care au făcut importuri schimbă lei şi cer valută, astfel că cererea de valută creşte şi normal că se depreciază cursul de schimb, dar nu aşa cum au strigat unele voci - că asistăm la o depreciere dramatică a monedei naţionale. Cursul euro/leu s-a depreciat, astăzi (n.r. ieri) cu mai puţin de o jumătate de ban, ieri (n.r. alaltăieri) - cu 52 de unităţi sub ban - adică o jumătate de ban - şi marţi cu 36% dintr-un ban. Miercuri, când leul s-a depreciat faţă de euro cu o jumătate de ban, pe piaţa internaţională dolarul s-a depreciat faţă de leu cu un cent - la centul dolarului nu a ţipat nimeni, dar la jumătatea de ban a leului au fost explozii, din cauză că nu au înţeles ce se întâmplă pe piaţă".

Domnul Vasilescu susţine că mişcarea indicelui ROBOR arată încrederea societăţii că, într-adevăr, inflaţia merge către un port liniştit, iar în privinţa cursului de schimb valutar, reprezentantul băncii centrale subliniază faptul că, "începând din primul an de criză - 2009 -, piaţa noastră valutară a fost stabilă şi a rămas stabilă în continuare".

Dochia, analist economic: "Aş ezita să fac o legătură directă între OUG 114/2018 şi nivelul ROBOR sau cursul de schimb valutar"

Este evident faptul că Ordonanţa de urgenţă 114/2018 are un impact mare asupra economiei, mai ales asupra sectorului financiar, însă nu poate fi legată, în mod direct, de parcursul recent al cursului euro/leu şi al indicelui ROBOR, ne-a declarat, ieri, analistul economic Aurelian Dochia.

Domnia sa a explicat: "Aş ezita să fac o legătură directă între OUG 114/2018 şi nivelul indicelui ROBOR sau cursul de schimb valutar pentru că aceasta nu este, în niciun caz, singurul factor care acţionează din acest punct de vedere. La nivelul indicelui ROBOR, şi am mai spus lucrul acesta, este vorba de piaţă şi de cerinţele pieţei interbancare (de nevoia de lichiditate de pe piaţă, care a determinat tot timpul creşterea sau scăderea ROBOR). În plus, tendinţa de scădere a acestui indicator macroeconomic există de mai multă vreme, de prin luna septembrie, nu doar din ultima săptămână, de când s-a dat ordonanţa. Este vorba de piaţă, de cerinţele pieţei, de politica băncii care a asigurat lichiditate în piaţă în mod corespunzător. Aşadar, în primul rând, inflaţia vine din această direcţie, nu dinspre OUG 114/2018, întrucât nici nu ar avea cum să influenţeze direct evoluţia indicelui ROBOR şi dobânzile".

În plus, analistul economic nu consideră că "taxa pe lăcomie", impusă prin ordonanţa de urgenţă de la finele anului trecut, poate împinge nivelul ROBOR în jos.

În acest sens, domnia sa a afirmat: "Chiar dacă există această «taxă pe lăcomie», băncile nu pot să facă nimic împotriva ROBOR. Ce pot să facă ele, dacă au nevoie de lichiditate? Trebuie să găsească o bancă care să le furnizeze lichiditate la un anumit cost, la o anumită dobândă. Nu văd, aşadar, ce ar putea să facă o bancă, chiar dacă ar dori, deoarece, până la urmă, are şi ea constrângerile ei şi nu poate să acţioneze arbitrar".

În ceea ce priveşte cursul de schimb valutar, tendinţa de depreciere a monedei naţionale era anunţată de mai multă vreme, iar unii analişti spuneau de mai multă vreme că leul nu a urmat tendinţa monedelor celorlate ţări central-europene şi a rămas mult mai puternic decât acestea, ceea ce, evident, are un impact asupra competitivităţii economiei româneşti, a subliniat domnia sa.

"Aşadar, dintr-un anumit punct de vedere, această depreciere ajută competitivitatea, dar, bineînţeles, poate crea probleme pe alte planuri - creşte presiunea pe inflaţie - şi, până la urmă, dacă ne uităm la combinaţia dintre dobânzi şi cursul de schimb, trebuie să fim conştienţi că există o compensare între una şi cealaltă, iar economia trebuie să aibă o supapă de echilibrare, nu poţi să le ţii pe toate sub control - să ţii şi cursul de schimb fix şi să ai şi dobânzile fixe şi foarte joase. Nu le poţi avea pe toate, pentru că, până la urmă, economia reacţionează cumva şi pe undeva", a mai spus Aurelian Dochia.

OUG 114/2018 are un impact general asupra sectorului financiar-bancar, mai ales începând cu preţul acţiunilor societăţilor listate şi până la aceste mişcări şi incertitudini de pe pieţele dobânzilor, a creditului, cursului de schimb etc., a conchis domnia sa.

Senatorul Daniel Zamfir: "Cred că va începe cutremurul..."

Senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir, preşedinte al Comisiei Economice, Industrii şi Servicii, anunţă că urmează să aducă dovezi potrivit cărora băncile şi BNR au manipulat ROBOR-ul. Parlamentarul a scris, ieri, pe pagina sa de Facebook: "Aşadar, ROBOR-ul coboară! Şi va coborî sub 2%, pentru că atât e cota reală la care se tranzacţionează. Ce aţi zice dacă aţi afla, de fapt dacă aţi avea probă, că cele zece bănci împreună cu BNR manipulau ROBOR-ul? Asta după zecile de declaraţii ale lui Isărescu şi ale bancherilor că nici vorbă de vreo înţelegere în cazul cotaţiei respective? Ce veţi zice dacă îl veţi vedea pe liderul senatorilor PNL, Florin Cîţu, cum impulsionează înţelegerea cu celelalte bănci, el fiind atunci reprezentantul ING Bank, să manipuleze ROBOR-ul? Dar când veţi auzi reprezentanţi ai BNR care ameninţă reprezentanţi ai băncilor să se alinieze la cota stabilită? Cum e libertarienilor? Piaţa liberă decide, nu? Cred că va începe cutremurul... Isărescu, Cinteză, Cîţu ţineţi-vă bine!".

Reprezentanţii BNR nu au dorit să comenteze afirmaţiile de mai sus, iar senatorul PNL Florin Cîţu nu a putut fi contactat, până la închiderea ediţiei.

Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut, ieri, la 2,88%, de la 2,90%, pragul de miercuri; ROBOR la 6 luni era de 3,22%, de la 3,23% cu o zi în urmă; indicele ROBOR la 9 luni se situa la valoarea de 3,34%, de la 3,36%, valoare înregistrată în data de 9 ianuarie, iar ROBOR la 12 luni a fost de 3,44%, de la 3,45%.

Importatorii din ţara noastră spun că sunt afectaţi de majorarea monedei euro în raport cu leul, produsele provenite din afara graniţelor ţării fiind mai scumpe acum, potrivit lui Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).

Ieri, 1 euro echivala cu 4.6764 lei, potrivit cifrelor afişate de BNR.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Mai fraților dar ce va face BNR când robor-ul va scădea sub 2% !? Atunci va fi clar ca este artificial manipulat si cum este normal intr-o țara europeană conducerea BNR alături de cele 9 bănci care au manipulat trebuie anchetate nu ? Pai ce dreaq facem !? Ii dovedește vinovați si scapa !?

    1. La fel au facut si creditele CHF, la fel cu creditele externalizate: cartel, prin care au prejudiciat si debitorii, si statul. Dar nu se baga nimeni peste ei, e jmekerie mare la BNR acolosea. Aici Cons Concurentei ar trebui sa taie in carne vie. Dar Chiritoiu e prieten bun cu guvernatorul securist Manole. Ncsf...

    Cum poți să zici aș ceva mumio de Vasilescu ,ce râs de oameni avem în BNR?Chiar nu se sesizează nici-o înstituție a statului să-i tragă la răspundere pt asemenea declarații stupide? BNR cu premeditare și-a bătut joc de leul românesc ,noi plătim apsolut tot la valoarea euro și salariile le primim în lei .Hoți,hoți,hoți.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb