Inexistenţa unor produse cu adevărat atractive pentru investitorii de retail reprezintă cel mai mare obstacol în calea dezvoltării Bursei de Valori Bucureşti (BVB), este de părere Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction, unul dintre cei mai activi intermediari ce se adresează investitorilor individuali.
Domnul Brendea ne-a transmis: "Birocraţia aferentă deschiderii unui cont de investiţii şi cea privind raportarea fiscală a activităţii bursiere, dublată de o ofertă săracă de instrumente financiare lichide sunt factorii care menţin un nivel scăzut de adresabilitate al pieţei locale".
Este o opinie care vine în contextul în care, potrivit ultimului raport lunar al BVB, prin Segmentul Principal, în anul tocmai încheiat, au fost derulate tranzacţii doar cu patru categorii de produse, respectiv acţiuni ale societăţilor listate, obligaţiuni, unităţi de fond şi produse structurate, în raportul BVB mai fiind cuprinse şi Ofertele Publice Primare (IPO-urile).
Mai mult decât atât, piaţa este extrem de concentrată în ceea ce priveşte rulajul, din cele circa 8,35 miliarde de titluri schimbate anul trecut la BVB prin Segmentul Principal, 99,16% (aproximativ 8,28 miliarde de titluri) au fost acţiuni ale societăţilor listate, în timp ce din cele 613.950 de tranzacţii derulate, un număr de 534.593 de schimburi, respectiv 87% au fost realizate cu acţiuni listate, iar 74.306 de operaţiuni (12,1% din total) reprezintă schimburile cu produse structurate.
În ceea ce priveşte valoarea totală tranzacţionată anul trecut prin Sistemul Principal, de 3.004,31 milioane de euro, circa 80,6% a fost dată de acţiunile listate, un aport important aici, de circa 15,8%, fiind avut de IPO-uri.
Prin Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS), în 2018, au fost realizate tranzacţii cu cinci categorii de instrumente financiare: acţiuni listate, obligaţiuni, drepturi de preferinţă, unităţi de fond şi acţiuni internaţionale, în raport fiind incluse şi IPO-urile.
Circa 92% din cele 260.590.738 de titluri transferate în 2018 prin platforma alternativă a bursei au fost realizate cu acţiuni listate, în timp ce 7,7% au reprezentat drepturi de preferinţă.
În ceea ce priveşte tranzacţiile, aproape 69% din cele 32.776 de schimburi totale au fost derulate cu acţiuni listate, iar circa 23% au fost realizate cu cele internaţionale, în timp ce din valoarea totală tranzacţionată prin acest segment al pieţei, de 50,66 milioane de euro, 76%, respectiv 38,78 milioane de euro, a fost dată de schimburile cu acţiuni listate.
De altfel, creşterea atractivităţii bursei în rândul populaţiei, precum şi diversificarea gamei de instrumente financiare disponibile reprezintă ţinte pentru directorul general al BVB, Adrian Tănase, conducerea operatorului pieţei de capital prezentând în acest sens acţionarilor bursei un plan de afaceri iniţial privind înfiinţarea unei Contrapărţi Centrale (CCP), ceea ce va înlesni derularea operaţiunilor de tip short, în care se mizează pe scăderea cotaţiei unui activ, precum şi relansarea pieţei de derivate la Bucureşti.