Deputatul PNL Andreea Paul susţine că, după o nouă vizită efectuată ieri la o bancă, însoţind o persoană creditată în franci elveţieni, a constatat că "deschiderea spre negociere individuală este mult mai mare decât acum o săptămână", potrivit unui comunicat trimis redacţiei.
Parlamentarul afirmă că banca i-a oferit clientului mai multe scenarii ca acesta să se poată încadra într-un nivel "suportabil" al ratei lunare în raport cu veniturile.
Andreea Paul a declarat: "Clientul este de bună-credinţă şi vrea să-şi plătească datoriile. Soluţia spre care a înclinat clientul a fost compusă dintr-un mix de discounturi oferite de bancă: conversia în lei la cursul foarte apropiat de cursul afişat de BNR, şi nu cel afişat la vânzare de către bancă (diferenţa este semnificativă), 15% discount pe principal dacă face dovada plăţii la timp a ratelor timp de 6 ani, perioadă în care clientul beneficiază de o rată fixă a dobânzii, iar apoi variabilă ROBOR plus 2% şi ceva, iar rata lunară în noua schemă de rambursare a creditului este semnificativ mai mică decât în luna ianuarie, foarte apropiată de nivelul declarat de către client ca fiind suportabil".
Deputatul PNL a mai relatat că urmează simularea condiţiilor negociate şi transmiterea către client a noilor condiţii de restructurare a creditului, ca să fie agreate definitiv.
"Aşadar, se poate! Presiunea publică a contat pentru a reechilibra forţele de negociere între bănci şi clienţi", a subliniat Paul.
Deputatul a conchis, considerând că Parlamentului "îi rămâne obligaţia de a urgenta adoptarea legii insolvenţei persoanelor fizice, cu grijă pentru acoperirea vidului legislativ care permite abuzuri în executările silite, şi transpunerea directivei europene dedicate consumatorilor de credite".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2015, 10:37)
bancile nu vor negocia , sunt camatari legalizati. Chestia ca bancile sunt mai deschise la negocieri este praf in ochi
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2015, 10:45)
vvreau sa stiu si eu ce banca a decis sa negocieze. suntem un grup de clienti care scriem zi de zi catre Cfredit Europe Bank si suntem ignorati cu desavarsire!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Gabriela în data de 12.02.2015, 10:55)
Va rugam doamna Andreea paul sa ne dati numele Bancii pentru ca intr-adevar si eu am solicitat bancii CREDIT Europe Bank de acum 2 saptamani in scris o solutie si nu am primit nimic desi mis e spune ca os a primesc raspuns.Cat o sa mai astept.
2.2. ajutoor.... (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Dedu Simona în data de 12.02.2015, 11:11)
D-na Andreea Paul, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine sa negociez cu BANCA CREDIT EUROPE, deoarece am 2 copii, lucrez intr-un minister, iar sotul meu nu mai are lucrează . Nu stiu ce pot sa fac când o sa rămân cu copii in strada. Banca s-a facut ca negociaza cu mine , oferindu-mi 2 luni in care sa platesc numai dobanda si comisionul de administrare, care este foarte mare si se aplica lunar la valoarea creditului.Altceva banca nu mi-a oferit. Asa ca vă cer personal ajutorul.
2.3. Banca Românească (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Ovidiu în data de 12.02.2015, 11:21)
Am un credit in valoare de 100400 CHF la B.Rom., ieri am fost la banca sa cer un scadentar si am avut plăcerea să constat ca banca a redus dobanda la 2.44%, astfel rata a scăzut cu 34 CHF. Totusi nemultumirea cea mai mare rămâne cursul francului elvetian. In conditiile in care relatia cu banca se va desfășura pe o perioada de încă 27 de ani, aceasta nu face nicio concesie la cumpărarea francului. Astfel spus, cursul francului la băncile care au credite acordate in CHF este mult mai ridicat decât la băncile care nu au credite in aceasta monedă. Părerea mea este ca băncile nu sunt deloc dispuse sa negocieze, ci vin cu solutii avantajoase pentru ele, pentru a ne arunca praf in ochi si a se pune la adăpost, in primul rând, in cazul unei actiuni in instanta.multmult
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2015, 11:43)
Am avut initial dobanda 6.99%, din 2010 (OUG50) compunandu-se din marja fixa 6.77% + 0.22% LIBOR. Nici acum indicatorul LIBOR nu este negativ, din ianuarie 2015 avand dobanda 6,78%. Date concrete de la OTP Bank! Banca nu accepta revenirea marjei la valoarea din 2008 (4% din calcule), nici conversia la un curs mai redus, nici conversia la cursul zilei cu discount. Practic nu ofera nici o solutie, dupa ce am rambursat deja, in cei sapte ani suma ridicata, sub forma de dobanda. Este necesara o solutie general valabila, nu putem merge fiecare cu un parlamentar in spate spre a putea negocia cat de cat de pe pozitii corecte.
2.5. Credit Europe nici o masura (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de simona c. în data de 12.02.2015, 16:12)
restructurare, adica un plus de costuri.asta e singura masura a bancii mentionate. ei nici macar nu fac conversia in lei a creditelor, desi ar fi un dezastru sa faci conversia la cursul actual.
3. Populism anti-liberal de fapt.
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2015, 12:07)
D-na Andreea se tot implica in actiuni populiste bune de alta epoca.
Ce vrea sa arate de fapt, ca e dansa cea mai omenoasa in economia de piata ?
Sa lase pietele sa se manifeste, si daca nu sa treaca la alta doctrina politica.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2015, 12:41)
Directivele europene vin in sprijinul cetatenilor. Atitudinea vostra vine din comunism (statul caruia nu-i pasa de individ), asa ca nu e cazul sa-i dai o forma asa-zis liberala.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2015, 17:27)
Credit Europe Bank este una dintre cele mai inflexibile banci! a fost ultima care a anuntat o masura derizorie de genul ca incorporeaza liborul actual inainte de termn, libor care oricum e 0 si ceva la suta! Credit Europe a fost una dintre bancile care a creditat masiv in CHF si a externalizat la greu creditele in Olanda!
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.02.2015, 21:53)
Sunt dezamagit! Daca nu va aparea o reglementare legala in ceea ce priveste CHF, noi, cetatenii Romaniei, vom fi batjocoriti in continuare de banci. Bancile nu vor negocia individual numai daca debitorii vor ajunge in iminenta incapacitatii de plata. Pana cand debitorii ajung la fundul sacului, bancile ii vor stoarce la maximum de aceea este nevoie ca institutiile statului sa intervina. D-na Andreea, mi se pare numai mie sau chiar v-ati inmuiat tonul? Despre o initiativa legislativa pentru cei care inca isi mai pot plati ratele nu spuneti nimic? In conditiile de fata, daca institutiile statului nu iau atitudinea cuvenita, poate ar fi mai economicos sa cedam garantiile bancilor si sa incepem de la zero intr-o alta societate, una normala.