Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat declanşarea unor controale în regim de urgenţă la societăţile Asirom, Generali, Groupama şi Uniqa, având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public, conform cărora nu toate societăţile de asigurare oferă cotaţii pentru poliţele RCA pe durata de o lună, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Autoritatea menţionează că rezultatele vor fi făcute publice după finalizarea acţiunilor de control.
Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), unul dintre cei mai vehemenţi critici ai ASF, a felicitat Autoritatea pentru acest anunţ.
Domnia sa ne-a spus: "Mi se întâmplă rar să felicit ASF, dar de această dată, felicit instituţia pentru promptitudinea de care a dat dovadă. Este o acţiune de o promptitudine fără precedent a autorităţii, implicare care m-a surprins plăcut şi pe mine. De fapt, aşa ar trebui să se comporte orice instituţie, atunci când îi sunt aduse la cunoştinţă abuzuri în urma cărora cetăţenii suferă. Sper ca ASF să dea dovadă de aceeaşi maturitate şi în cazul gravelor probleme de la SalFin şi să dispună de urgenţă rezolvarea tuturor problemelor şi de acolo. Mi-ar părea rău ca după ce astăzi i-am lăudat, să mă prezint peste 10 zile la DNA cu plângeri la adresa lor pe acest subiect. ASF are puterea să se schimbe, cu condiţia să îşi şi dorească acest lucru!
Pentru demersul de astăzi, ASF merită o bilă albă!"
Piaţa RCA a fost zguduită de scandaluri după declanşarea falimentului în cazul Astra şi Carpatica. În prezent, pe această piaţă activează nouă jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama, Uniqa şi Grawe, conform News.ro.
Primele cinci firme de asigurare din România deţineau, la finalul anului trecut, 63,7% din piaţă, compania Allianz-Ţiriac încheind anul ca lider, în timp ce primii cinci jucători din piaţa RCA deţineau o cotă de 74,1%, Euroins având cea mai mare cotă de piaţă, potrivit datelor ASF.
Alte două companii, Euro Insurance DAC şi DallBogg, au primit avizul ASF pentru a vinde asigurări pe piaţă, pe baza paşaportului european.
Volumul total al primelor brute subscrise pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă auto RCA a atins anul trecut un total de 4,03 miliarde lei (897 milioane euro), cu 29% mai mult decât în anul anterior, în contextul creşterii primei medii.
• Groupama spune că oferă poliţe RCA pe durată subanuală
Groupama Asigurări a precizat, ieri, că oferta companiei include poliţe de asigurare RCA pe durată subanuală (de la 1 lună la 12 luni), care pot fi emise în agenţiile Groupama Asigurări sau printr-o procedură dedicată şi comunicată partenerilor brokeri. Călin Matei, Director General Adjunct, Groupama Asigurări, a transmis: "Începând cu sfârşitul anului trecut au fost emise 1193 de poliţe pe perioade altele decât 6 sau 12 luni, dintre care 452 pe 1 lună. Considerăm că înformaţiile de acest tip, neverificate (n.r. cu privire la imposibilitatea emiterii poliţelor RCA cu durata de o lună de zile ), nu fac decât sa aducă în mod nejustificat un nivel suplimentar de nelinişte în piaţa noastră".