BVB Aprecieri pe linie la BVB, pe fondul unui rulaj modest

Mihai Iscusitu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 aprilie 2019

Aprecieri pe linie la BVB, pe fondul unui rulaj modest

Toţi indicii au închis în teritoriul pozitiv

Lichiditatea înregistrată în ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost de 15,71 milioane de lei, mult sub valoarea medie zilnică înregistrată anul trecut, de circa 46 de milioane de lei. Toţi cei nouă indici ai BVB au încheiat şedinţa de vineri în teritoriul pozitiv.

Brokerii de la Prime Transaction au descris, în raportul zilnic al companiei, evoluţia de vineri a bursei: "Valoarea tranzacţiilor s-a păstrat la nivelul de avarie: rulajul a fost de doar 3,3 milioane euro, în contextul în care peste 40% provine dintr-o tranzacţie de tip "deal" cu 18 milioane acţiuni Biofarm. Lichiditatea slabă de astăzi (n.r. vineri) ar putea fi pusă şi pe seama faptului că astăzi (n.r. vineri) sunt închise o mare parte din pieţele internaţionale. Chiar dacă am avut tranzacţii puţine şi de valori mici, avem şase companii din indicele BET care au crescut cu peste un procent: BRD Groupe Societe Generale (BRD), cu o apreciere de 2,39%, Banca Transilvania (TLV), ale cărui titluri au crescut cu 1,88%, Nuclearelectrica (SNN), cu un avans de 1,69%, Bursa de Valori Bucuresti (BVB), plus 1,35%, Purcari Wineries (WINE), care a crescut cu 1,06% şi Conpet (COTE), emitentul marcând un avans de 1,03%.".

În piaţa "regular", topul lichidităţii este condus de acţiunile BRD, care au înregistrat transferuri în valoare de 1,54 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 13,7 lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 0,96 lei/titlu, în creştere cu 0,63%, valoarea tranzacţionată însumând 1,34 milioane de lei.

Acţiunile Romgaz S.A. (SNG) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 33,55 lei, în creştere cu 0,6%, pe fondul unei valori transferate de 0,97 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de TLV, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 2,17 lei/titlu, în creştere cu 1,88%, în contextul unui rulaj de 0,91 milioane de lei.

Pe piaţa "deal" a fost consemnată o singură tranzacţie, cu titlurile BIO, încheiată la preţul unitar de 0,35 lei/unitate, cu 10,41% peste referinţa din piaţa "regular", pe fondul unei valori transferate de 6,3 milioane de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni ale bursei, cu excepţia SIF-urilor, a avut o creştere de 0,86%, în timp ce indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noas­tră a urcat cu 0,81%.

De asemenea, indicele BET-TR care reprezintă capitalizarea "free-float"-ului celor mai tranzacţionate şaisprezece companii listate pe piaţa reglementată şi care este ajustat şi cu valoarea dividendelor în numerar plătite de companiile din componenţa indicelui, a cres­cut cu 0,86%.

Indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de titluri ale bursei, a raportat o apreciere de 0,87%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Uztel S.A." (UZT): +12,33%

2. "Transilvania Construcţii" (COTR): +7,61%

3. "Zentiva" (SCD): +4,24%

4. "Aages" (AAG): +2,88%

5. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): +2,88%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Oltchim" (OLT): -8,85%

2. "Grupul Industrial Electrocontact"(ECT): -8,51%

3. "Ves Sighişoara" (VESY): -7,69%

4. "Uamt" (UAM): -2,78%

5. "OIL Terminal" (OIL): -2,25%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb