BVB Aprecieri pe linie la început de săptămână

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 5 martie 2019

Aprecieri pe linie la început de săptămână

Salt de 1,83% pentru BET

Săptămâna de tranzacţionare de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a început în forţă din punctul de vedere al cotaţiilor, toţi cei nouă indici ai pieţei încheind prima şedinţă de ieri în teritoriul pozitiv, parcurs apărut pe fondul discuţiilor despre modificarea prevederilor din OUG 114/2018.

Indicele BET a marcat o creştere de 1,83%, în condiţiile în care Banca Transilvania (TLV) a condus avansul de ieri şi a încheiat ziua bursieră cu un salt al cotaţiei de 4,71%, cea mai mare apreciere a zilei de la BVB. Ministrul Finanţelor a declarat ieri că şi-a luat angajamentul ca taxa pe activele bancare să nu fie legată de indicele ROBOR, după ce în spaţiul public a apărut scrisoarea semnată de acesta către agenţia de rating S&P.

În raportul zilnic al societăţii, echipa de brokeraj de la Prime Transaction a descris parcursul de ieri al pieţei astfel: "Săptămâna începe cu creşteri importante pentru indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între creşteri de 0,88% pentru BET-FI şi 1,83% în cazul BET. Valoarea tranzacţiilor a fost de doar 32,7 milioane lei cu un aport semnificativ venit din partea tranzacţiilor cu acţiuni TLV. S-au remarcat azi (n.r. ieri) titlurile din sectorul bancar în contextul în care se discuta, din nou, despre modificarea OUG 114. Astfel, titlurile TLV au avansat cu 4,71%, iar BRD cu 3,2%. Din cadrul indicelui BET, singurul emitent care a scăzut în şedinţa de azi (n.r. ieri) a fost Purcari Wineries (WINE), deprecierea fiind însă una minoră, de 0,53%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de TLV, ultima cotaţie a emitentului fiind de 2 lei/acţiune, în contextul unui rulaj de 14,05 milioane de lei, aproximativ 43,75% din valoarea totală a transferurilor.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 12,26 lei, valoarea transferată cu titlurile instituţiei bancare însumând 6,34 milioane de lei.  

Acţiunile Romgaz (SNG) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 30,6 lei, în creştere cu 0,82%, pe fondul unei valori transferate de 5,96 milioane de lei. 

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 0,88 lei/titlu, în apreciere cu 0,23%, în contextul unui volum de doar 2,23 milioane de lei. 

Prin piaţa "deal" de la BVB nu a avut loc niciun astfel de transfer.

Indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră, a urcat cu 1,69%, iar indicele energetic BET-NG a încheiat ziua de luni cu o creştere de 1,11%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Banca Transilvania" (TLV): +4,71%

2. "Artego" (ARTE): +4,55%

3. "Sphera Franchise Group" (SFG): +3,97%

4. "Oltchim" (OLT): +3,74%

5. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): +3,2%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Şantierul Naval Orşova" (SNO): -6,77%

2. "Cemacon" (CEON): -3,77%

3. "Impact Developer & Contractor" (IMP): -3,28%

4. "Socep" (SOCP): -3,14%

5. "Oil Terminal" (OIL): -2,33%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb