BVB Corecţia BRD trage BET în teritoriul negativ

MIHAI GONGOROI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 10 mai 2019

Corecţia BRD trage BET în teritoriul negativ

Rulaj de doar 19,36 milioane de lei

Indicii au închis mixt şedinţa de tranzacţionare de ieri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), BET marcând o scădere de 0,87% venită pe fondul unei corecţii ex-dividend de 13,04% a titlurilor BRD - Groupe Societe Generale (BRD), în timp ce rulajul a coborât sub media zilnică înregistrată în acest an, de 39,56 milioane de lei.

Practic, în şedinţa de ieri, valoarea transferurilor a fost de 19,36 milioane de lei, din care peste 6% reprezintă un transfer negociat "deal" cu titlurile operatorului pieţei, Bursa de Valori Bucureşti, care a fost încheiat la preţul unitar de 22,2 lei, în stagnare, pentru suma de aproape 1,21 milioane de lei. Totodată, tranzacţiile cu titlurile bancare de la BVB au însumat peste 7,1 milioane de lei, respectiv 37% din valoarea tranzacţiilor.

Brokerii de la Prime Transaction au descris evoluţia de ieri a pieţei, în raportul zilnic al societăţii, astfel: "Evoluţii mixte ale indicilor BVB, cuprinse între o scădere de 0,87% pentru BET şi o creştere de 0,7% în cazul BET-FI. Valoarea tranzacţiilor a fost de doar 4 milioane euro. Şedinţa de astăzi (n.r. ieri) a fost destul de calmă, în contextul în care pieţele internaţionale sunt din nou sub stresul acordului comercial dintre Statele Unite şi China. Cel mai tranzacţionat emitent în şedinţa de astăzi (n.r. ieri) a fost BRD - Societe Generale (BRD), ale cărui titluri au scăzut cu 13,04%, în contextul în care astăzi (n.r. ieri) a fost data ex-dividend. Practic, acesta este şi motivul pentru care indicele BET a închis pe minus. La polul opus, remărcam avansul titlurilor Sphera Franchise Group (SFG), de 9,72% în contextul în care acţionarul NN Group s-a raportat cu o deţinere de peste 5%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile BRD, care au încheiat ziua de tranzacţionare la preţul de 11,74 lei, pe fondul unei valori transferate de 4,48 milioane de lei.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat de titlurile Banca Transilvania (TLV), al căror preţ de închidere din şedinţa de ieri a fost de 2,155 lei/titlu, în creştere cu 0,23%, valoarea tranzacţionată însumând 2,67 milioane de lei. Emitentul a publicat miercuri, după închiderea şedinţei, rezultate financiare pozitive pentru primul trimestru din acest an.

Acţiunile Romgaz (SNG) au avansat cu 0,59%, până la 33,95 lei/unitate, pe fondul unei valori transferate de 1,84 milioane de lei.

Transferurile cu titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au ridicat la 1,39 milioane de lei, acţiunile FP încheind şedinţa cu o creştere de 1,26%, până la 0,962 lei/acţiune.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a scăzut cu 0,84%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, s-a depreciat cu 0,49%.

Indicele sectorului energetic, BET-NG, a marcat o creştere de 0,31%.

   Topul celor mai mari creşteri

1. "Sphera Franchise Group" (SFG): +9,72%

2. "Bermas" (BRM): +4,35%

3. "BRK Financial Group" (BRK): +1,97%

4. "SIF Moldova" (SIF2): +1,27%

5. "Vrancart" (VNC): +1,27%

   Topul celor mai mari scăderi

1. "BRD - Groupe Societe Generale" (BRD): -13,04%

2. "Zentiva" (SCD): -7,2%

3. "Condmag" (COMI): -6,67%

4. "Prebet" (PREB): -6,29%

5. "Rompetrol Well Services" (PTR): -4,19%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb