BVB Creştere de 0,18% pentru BET într-o nouă şedinţă apatică

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 24 iulie 2019

Creştere de 0,18% pentru BET într-o nouă şedinţă apatică

Titlurile Digi Communications - locul al doilea în topul rulajelor

O nouă şedinţă de tranzacţionare în care investitorii au părut absenţi din ringul de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a consumat ieri, indicii înregistrând, totuşi, preponderent o evoluţie pozitivă, deşi modestă, din punc­tul de vedere al cotaţiilor, după ce săptămâna a început cu corecţii.

Din punctul de vedere al volumelor tranzacţionate, ziua bursieră de ieri a fost similară cu cea de luni, rulajul pieţei principale de acţiuni fiind ieri de doar 15,25 milioane de lei, în condiţiile în care nu a fost efectuată nicio tranzacţie de tip "deal".

Titlurile Digi Communications (DIGI) au surprins din nou, precum vineri, clasându-se pe locul al doilea în topul lichidităţii, în condiţiile în care doar pe acţiunile DIGI şi pe cele ale celor două societăţi bancare lichide din indicele BET s-au înregistrat transferuri mai mari de un milion de lei.

Sectorul bancar a marcat deprecieri uşoare, impulsul modest de creştere fiind susţinut de reprezentanţii sectorului energetic, indicele sectorial BET-NG înregistrând o creştere de 0,32%, faţă de un avans de 0,18% al referinţei BET. De menţionat şi Fondul Proprietatea (FP), acţiunile emitentului marcând un avans de 0,46%, pe fondul tranzacţionării unui volum extrem de redus.

Bursa locală s-a corelat mai degrabă cu piaţa americană de acţiuni, unde, la deschidere, indicii bursieri din Statele Unite afişau creşteri modeste, spre deosebire de Europa, unde indicii principali au înregistrat creşteri solide pentru prima dată în ultimele două săptămâni.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au notat: "Cu excepţia BET-FI, care a închis şedinţa cu o corecţie minoră, ceilalţi indici au înregistrat creşteri. Cel mai mult a urcat BET-NG, cu un avans de 0,32%. Valoarea tranzacţiilor a fost de doar 16,15 milioane lei, aproape la fel ca cea înregistrată în şedinţa precedentă. Cea mai bună evoluţie din BET a fost cea a acţiunilor MedLife (M), care au urcat cu 1,25%, urmate de acţiunile DIGI, cu o creştere de 1,02%. La polul opus avem titlurile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu o scădere de 1,23%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au cumulat tranzacţii de doar 3,99 milioane de lei, preţul acţiunii instituţiei de credit încheind şedinţa de tranzacţionare în scădere cu 0,39%, la preţul de 2,525 lei per titlu.

Titlurile DIGI au urcat la 29,8 lei, pe fondul unui rulaj de 3,53 milioane de lei.

Pe poziţia a treia se găsesc acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care au cumulat transferuri de 2,58 milioane de lei, cotaţia BRD înregistrând o scădere de 0,3% la preţul unitar de 13,36 lei.

Titlurile producătorului de gaze Romgaz (SNG) au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul de 32,5 lei, în creştere cu 0,78%, pe fondul unei valori tranzacţionate de 0,96 milioane de lei.

Indicele compozit BET Plus, al celor mai lichide 40 de acţiuni ale bursei noastre, s-a apreciat cu 0,17%, în timp ce indicele BET­BK, reperul fondurilor de investiţii, a urcat cu 0,23%.

Indicele BET-XT, ce include cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la BVB, s-a apreciat cu 0,13%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Mecanică Fină" (MECE): +14,4%

2. "Electroputere" (EPT): +3,85%

3. "Romgaz" (SNG): +2,86%

4. "Cemacon" (CEON): +1,91%

5. "Erste Group Bank" (EBS): +1,76%

           

   Topul celor mai mari scăderi

1. "TMK - Artrom" (ART): -2,7%

2. "Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagră" (EFO): -2,5%

3. "BRK Financial Group" (BRK): -1,96%

4. "Mecanica Ceahlău" (MECF): -1,82%

5. "SIF Muntenia" (SIF4): -1,52%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb