BVB Debut negativ de săptămână la BVB

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 martie 2019

Debut negativ de săptămână la BVB

Prime Transaction: "Rulaj sub media ultimei săptămâni de tranzacţionare"

Piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a consemnat un debut negativ de săptămână, atât din punctul de vedere al cotaţiilor, toţi cei nouă indici bursieri încheind ziua în scădere, cât şi al lichidităţii, în contextul în care rulajul zilei a fost de doar 30,68 milioane de lei, sub media zilnică înregistrată în acest an, de circa 45,22 milioane de lei.

Evoluţia de ieri a fost în tendinţă cu parcursul acţiunilor din principalele burse europene, dar mai accentuată, doar treisprezece din cele 54 societăţi cu ale căror titluri s-au înregistrat tranzacţii în cursul şedinţei de ieri de la Bucureşti marcând aprecieri ale cotaţiilor.

Surpriza zilei a venit din partea Nuclearelectrica (SNN), rulajul pe acest simbol urcând la 580.912 de titluri, cu mult peste media ultimei luni de tranzacţionare.

Brokerii de la Prime Transaction au descris comportamentul pieţei din prima şedinţă a săptămânii astfel: "Săptămâna a început cu scăderi pentru toţi indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între o scădere de 0,69% pentru BET-NG şi o depreciere de 1,2%, în cazul BET-FI. Din cadrul indicelui BET, doar trei companii au înregistrat creşteri: Electrica (EL), cu o apreciere de 1,54%, Digi Communications (DIGI), cu un avans de 0,41%, respectiv Romgaz (SNG), care a crescut cu 0,31%. La polul opus, cele mai mai corecţii au fost la Transelectrica (TEL), care au suferit o scădere de 2,67%, şi Banca Transilvania (TLV), cu o depreciere de 2,13%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), care s-au depreciat cu 1,25%, până la preţul de 12,66 lei/titlu, valoarea transferată cu titlurile instituţiei de credit ridicându-se la 5,81 milioane de lei.

Acţiunile SNN au coborât cu 0,31%, până la preţul unitar de 9,71 lei, evoluţie apărută pe fondul unui rulaj de 5,63 milioane de lei.

Pe poziţia a treia în acest clasament se găsesc titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au cumulat transferuri de 5,6 milioane de lei, cotaţia băncii suferind o retragere de 0,34%, până la 10,1 lei/unitate.

Acţiunile TLV au închis şedinţa de ieri la un preţ unitar de 2,07 lei, valoarea transferurilor cu acţiunile instituţiei bancare din Cluj ridicându-se la 3,57 milioane de lei.

Prin piaţa deal nu a fost înregistrată nicio tranzacţie.

Indicele BET-XT, ce include cele mai lichide 25 de titluri de la BVB, s-a depreciat cu 0,91%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a scăzut cu 0,79%.

Indicele BET Plus, ce include în structura sa cele mai lichide 40 de titluri de la BVB, a avut o retragere de 0,93%, iar indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece titluri de la BVB, a încheiat prima şedinţă a săptămânii cu o depreciere de 0,96%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Ves Sighişoara" (VESY): +13,33%

2. "Condmag" (COMI): +3,45%

3. "Teraplast" (TRP): +2,09%

4. "Electrica" (EL): +1,54%

5. "SIF Hoteluri" (CAOR): +1,45%

--------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Prebet" (PREB): -4,6%

2. "Oltchim" (OLT): -4,29%

3. "Rompetrol Rafinare" (RRC): -4,03%

4. "SIF Banat-Crişana" (SIF1): -3,32%

5. "Alumil" (ALU): -2,86%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb