BVB Indicii, în scădere, într-o zi "roşie" în plan internaţional

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 august 2019

Indicii, în scădere, într-o zi "roşie" în plan internaţional

Aproape 50% din rulaj - asigurat de Banca Transilvania

Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au încheiat prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii în scădere, într-o zi în care pieţele internaţionale s-au confruntat cu scăderi ample pe fondul amplificării tensiunilor comerciale dintre Statele Unite şi China.

La finele săptămânii trecute, preşedintele american Donald Trump a anunţat impunerea unor tarife de 10% pentru noi importuri de bunuri din China, în valoare de 300 miliarde de dolari pe an, în timp ce ieri, ca răspuns la demersul lui Trump, autorităţile chineze au lăsat ca yuan-ul să coboare faţă de dolar la minimul ultimilor zece ani.

În acest context, ieri, la ora 18:30, indicele pan-european STOXX 600 se afla în declin cu 2,23%, în timp ce peste Atlantic, indicele S&P 500 era în scădere cu 2,16%.

În raportul zilnic al societăţii, echipa de brokeraj de la Prime Transaction, a caracterizat astfel, evoluţia de ieri a pieţei noastre de capital: "Săptămâna a început cu scăderi pentru toţi indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între -0,11% pentru BET-FI şi -0,66% în cazul BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a depăşit douăsprezece milioane de euro, cu un aport substanţial din partea transferurilor cu acţiuni Banca Transilvania (TLV). Scăderea de astăzi (n.r. ieri) vine în contextul în care pieţele internaţionale înregistrează corecţii ample după ce Statele Unite au anunţat noi tarife pe care vor să le impună bunurilor din China. Din cadrul indicelui BET, trei companii au reuşit să închidă şedinţa pe plus: MedLife (M) +0,95%, Transelectrica (TEL) +0,48% şi Electrica (EL) +0,45%. La polul opus, cea mai mare corecţie a fost cea a titlurilor Purcari Wineries (WINE) care s-au depreciat cu 1,29%".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, a căror cotaţie a coborât cu 1,05%, până la 2,35 lei, pe fondul unui rulaj de 26,44 milioane de lei, schimburile cu titlurile grupului financiar din Cluj reprezentând aproape jumătate (45%), din valoarea totală a transferurile de ieri, de 58,55 milioane de lei.

Acţiunile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în stagnare, la preţul unitar de 1,085 lei, valoarea schimburilor cu acţiunile FP însumând 12,88 milioane de lei.

Pe poziţia a treia în acest top se găsesc titlurile Digi Communications (DIGI), care au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 29,7 lei, similar cu referinţa din şedinţa anterioară, pe fondul unei valori transferate de 3,37 milioane de lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au angrenat un rulaj de 2,44 milioane de lei, ultima cotaţie BRD de ieri fiind de 13,34 lei, în depreciere cu 0,45%.

Indicele BET, al celor mai lichide şaisprezece acţiuni de la BVB, cu excepţia SIF--urilor, a coborât cu 0,58%, în timp ce indicele compozit BET Plus, care include cele mai tranzacţionate 40 de titluri de la bursa noastră, a înregistrat un recul de 0,56%.

Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de acţiuni ale pieţei noastre, s-a depreciat cu 0,51%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, s-a retras cu 0,47%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "IAR Braşov" (IARV): +2,22%

2. "Comelf" (CMF): +1,60%

3. "Comcm" (CMCM): +1,09%

4. "Teraplast" (TRP): +0,96%

5. "MedLife" (M): +0,95%

---------------

Topul celor mai mari scăderi

1. "Transilvania Construcţii" (COTE): -8,93%

2. "Conted" (CNTE): -7,14%

3. "Artego" (ARTE): -4,17%

4. "Prodplast" (PPL): -3,23%

5. "Erste Group Bank" (EBS): -2,42%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb