BVB Mişcări slabe la bursă, într-o zi de vacanţă pentru investitori

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 august 2019

Mişcări slabe la bursă, într-o zi de vacanţă pentru investitori

Rulajul coboară la un anemic 12,2 milioane de lei, al doilea cel mai mic din an

Rulajul din piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a coborât la sfârşitul săptămânii trecute la doar 12,2 milioane de lei, într-o sesiune de corecţii uşoare ce continuă tendinţa de consolidare pe care s-a instalat indicele BET în ultimele săptămâni, perioadă în care volatilitatea a crescut în pieţele externe din cauza intensificării tensiunilor comerciale.

Tranzacţiile au fost puţine în şedinţele de vineri, în condiţiile în care investitorii mai mari şi-au temperat apetitul de cumpărare pe fondul incertitudinilor internaţionale, iar investitorii de retail nu au fost nici ei prezenţi în piaţă.

Vineri, China a anunţat noi tarife pe bunuri americane, iar într-un discurs susţinut la simpozionul anual de la Jackson Hole, preşedintele Fed Jerome Powell a reiterat că banca centrală va acţiona adecvat pentru a susţine expansiunea, dar a surprins criticând într-o uşoară măsură politicile comerciale ale administraţiei Trump.

De notat şi faptul că presiunea exercitată de preşedintele Trump asupra Fed-ului pentru a reduce dobânzile pare să fi politizat pieţele, consideră Mohammed El-Erian, strateg şef la Allianz, care mai este de părere că pieţele financiare s-au antamat la demersul lui Trump, ţinând Fed-ul "ostatic". În prezent, pieţele americane afişează o probabilitate de 100% ca banca centrală a Statelor Unite să reducă dobânda-cheie la întâlnirea de politică monetară de la mijlocul lunii septembrie.

Revenind la Bucureşti, BET a suferit un recul moderat de 0,27%, până la 9.095 de puncte, cotaţiile de la bursa locală negăsind foarte mult sprijin din redresarea pieţelor europene şi asiatice de acţiuni, în contextul încheierii sezonului de raportări financiare.

În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au descris astfel evoluţia de vineri a pieţei: "Evoluţii descendente pentru toţi indicii BVB. Variaţiile au fost cuprinse între o scădere de 0,14% pentru BET-FI şi o retragere de 0,88% în cazul BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de doar 2,58 milioane euro, a doua cea mai slabă din acest an. Din cadrul BET, cea mai bună evoluţie a fost cea a titlurilor operatorului BVB, care au avansat cu 1,3%. La polul opus, scăderi de peste un procent au fost la Romgaz (SNG), ale cărui titluri au pierdut 1,78%, şi Sphera Franchise Group (SFG), cu o scădere de 1,05%. Pe plan extern, bursele şi-au reluat volatilitatea în contextul reluării tensiunilor privind conflictul comercial dintre SUA şi China".

În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile Electrica (EL), a căror cotaţie a coborât cu 0,45%, până la 11,1 lei, pe fondul unui rulaj de doar 2,46 milioane de lei.

Acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) au încheiat şedinţa de tranzacţionare în creştere cu 0,3%, până la preţul unitar de 13,46 lei, valoarea schimburilor cu titlurile băncii însumând 2,35 milioane de lei.

Pe poziţia a treia în acest top se găsesc acţiunile Banca Transilvania (TLV), care au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 2,345 lei, cu 0,43% peste cel din şedinţa anterioară, pe fondul unei valori transferate de doar 1,3 milioane de lei, relevând absenţa investitorilor străini din piaţa noastră, în condiţiile în care TLV este cel mai tranzacţionat titlu de la bursa locală, fiind preferat de nerezidenţi.

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au angrenat un rulaj de numai 0,86 milioane de lei, ultima cotaţie FP de vineri fiind de 1,105 lei/titlu, în stagnare.

Totodată, prin piaţa "deal" nu a fost realizată nicio astfel de tranzacţie.

Indicele compozit BET Plus, ce cuprinde cele mai lichide 40 de acţiuni de la BVB, a înregistrat o scădere similară cu cea a BET, de 0,25%, în timp ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a coborât cu 0,22%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Sinteza" (STZ): +8,4%

2. "IAR Braşov" (IARV): +7,21%

3. "Casa de Bucovina - Club de Munte" (BCM): +4,64%

4. "Altur" (ALT): +2,86%

5. "Turbomecanica" (TBM): +2,56%

           

   Topul celor mai mari scăderi

1. "Ropharma" (RPH): -2,5%

2. "Romgaz" (SNG): -1,78%

3. "BRK Financial Group" (BRK): -1,71%

4. "Compa" (CMP): -1,53%

5. "Alumil" (ALU): -1,39%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb