Rulajul înregistrat în cea de-a doua şedinţă de tranzacţionare a săptămânii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) s-a ridicat la numai 24,1 milioane de lei, a treia zi consecutivă cu o lichiditate redusă, valoarea tranzacţionată fiind cu mult sub media zilnică a acestui an, de 43,54 milioane de lei.
Şedinţa de ieri a fost marcată de creşterea de 2,8% a cotaţiei acţiunilor Fondul Proprietatea (FP), apărută ca urmare a anunţului emitentului referitor la preţul la care se va derula oferta de răscumpărare pentru 150 de milioane de acţiuni proprii, respectiv la 1,21 lei/titlu, preţ aflat cu 13% peste nivelul la care a închis titlul FP şedinţa din 8 iulie. Evoluţia FP a tras indicele BET în teritoriul pozitiv, într-o zi în care ceilalţi doi emitenţi cu ponderi semnificative în referinţa pieţei, Banca Transilvania (TLV) şi OMV Petrom (SNP), au înregistrat scăderi de 1,02%, respectiv 0,25%.
Totodată, ieri a fost încheiată cu succes operaţiunea prin care au fost listate, pe platforma AeRO de la BVB, acţiunile iHunt Technology (HUNT), care au înregistrat transferuri în valoare de 1,48 milioane de lei, emitentul înregistrând un rulaj de 1,69 milioane de titluri, cotaţia încheind ziua la preţul unitar de 0,865 lei, în stagnare.
Activitatea de tranzacţionare de la BVB nu a fost susţinută nici de climatul extern, bursele europene marcând o nouă zi de scăderi.
În raportul zilnic al societăţii, brokerii de la Prime Transaction au descris evoluţia de ieri a pieţei astfel: "Cu excepţia BET-BK, care a scăzut cu 0,14%, toţi ceilalţi indici au înregistrat creşteri. Cel mai mult a avansat BET-FI, cu un plus de 0,77%. Şedinţa de astăzi (n.r. ieri) a fost una destul de apatică, valoarea tranzacţiilor fiind de 24,1 milioane lei. Creşterea indicilor de astăzi (n.r. ieri) a fost în mare măsură determinată de avansul preţului acţiunilor FP, care au urcat cu 2,8%, în contextul în care a fost anunţat un preţ de 1,21 lei/acţiune în cadrul ofertei prin care se vor răscumpăra 150 milioane de acţiuni. Din cadrul indicelui BET, a doua cea mai bună evoluţie, dupa cea a titlurilor FP, a fost cea a acţiunilor Romgaz (SNG), care au crescut cu 0,94%. La polul opus avem acţiunile DIGI Communications (DIGI), care au scăzut cu 2,64%, urmate de titlurile MedLife (M), care au suferit o corecţie de 2,22%".
În piaţa "regular", topul lichidităţii a fost condus de acţiunile TLV, cotaţia instituţiei bancare încheind ziua la preţul unitar de 2,415 lei, pe fondul unei valori tranzacţionate de 6,64 milioane de lei.
Pe poziţia a doua în acest top s-au situat titlurile BRD - Groupe Societe Generale (BRD), al căror preţ a urcat cu 0,61%, la 13,18 lei/titlu, transferurile cu titlurile instituţiei de credit ridicându-se la valoarea de 4 milioane de lei.
Acţiunile Romgaz FP au strâns schimburi de doar 2,37 milioane de lei, într-o şedinţă în care preţul acţiunii s-a apreciat până la 1,1 lei/unitate.
Pe locul al patrulea în clasamentul rulajului se găsesc acţiunile SNP, cotaţia titlurilor grupului petrolier înregistrând o scădere de 0,25%, la 0,394 lei, transferurile cu acţiunile emitentului cumulând 2,35 milioane de lei.
Prin piaţa "deal" a pieţei principale a BVB a fost derulată o singură tranzacţie, cu acţiunile BRD, la preţul unitar de 13,14 lei, cu 0,31% peste referinţa din piaţa "regular", pentru suma de 1,03 milioane de lei.
Indicele compozit BETPlus s-a apreciat cu 0,3%, în timp ce BETNG, indicele sectorului energetic şi al utilităţilor a înregistrat un avans de 0,19%.
Indicele BET-XT, al celor mai tranzacţionate 25 de titluri locale, încheiat şedinţa de ieri cu o creştere de 0,25%.
• Topul celor mai mari creşteri
1. "Armatura" (ARM): +15%
2. "Fondul Proprietatea" (FP): +2,8%
3. "Casa de Bucovina-Club de Munte" (BCM): +1,32%
4. "Uamt" (UAM): +1,22%
5. "Romgaz" (SNG): +0,94%
-------------------------------------
• Topul celor mai mari scăderi
1. "Sinteza" (STZ): -6,02%
2. "Oil Terminal" (OIL): -5,9%
3. "Comcm" (CMCM): -5,66%
4. "Zentiva" (SCD): -3,47%
5. "Digi Communications" (DIGI): -2,64%