BVB OMV Petrom împinge BET către noi maxime

Mihai Iscusitu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 23 aprilie 2019

OMV Petrom împinge BET către noi maxime

Rulajul se menţine la cote de avarie

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat prima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii la un nou maxim al anului, într-o succesiune de patru şedinţe de apreciere la finalul cărora BET a câştigat 155,3 puncte, echivalentul unui avans de 1,88%, ajungând astfel la 8.402,88 de puncte.

Aprecierea de ieri a BET, de 0,62%, a fost susţinută în mod special de titlurile OMV Petrom (SNP), care au crescut cu 3,13%, în contextul în care preţul petrolului sortiment Brent, relevant pentru piaţa europeană, a cunoscut un avans similar de aproape 3%. Lichiditatea înregistrată ieri la BVB a fost de 18,39 milioane de lei, mult sub valoarea medie zilnică înregistrată în acest an, care a coborât la 40,4 milioane de lei.

Brokerii de la Prime Transaction au descris, în raportul zilnic al companiei, evoluţia de ieri a bursei: "Săptămâna a debutat cu evoluţii mixte pentru indicii bursieri. Variaţiile au fost cuprinse între o scădere de 0,2% pentru BET-FI şi o creştere de 0,83% în cazul BET-NG. Valoarea tranzacţiilor a fost de doar 3,8 milioane euro, pe fondul aportului venit din partea tranzacţiilor cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP). Remarcăm astăzi (n.r. ieri) evoluţia foarte bună a titlurilor SNP, care s-au apreciat cu 3,13%, până la 0,3785 lei/acţiune şi a acţiunilor Romgaz (SNG), care au avut un avans de 1,04%. La polul opus, cea mai mare scădere din BET a fost înregistrată de acţiunile Digi Communications N.V. (DIGI), care au suferit o depreciere de 2,81%.".

În piaţa "regular", topul lichidităţii este condus de acţiunile FP, care au înregistrat transferuri în valoare de 6,3 milioane de lei, ultima cotaţie a emitentului fiind de 0,96 lei/titlu.

Locul al doilea în acest clasament a fost ocupat SNG, care au încheiat şedinţa de tranzacţionare la preţul unitar de 33,9 lei/titlu, valoarea tranzacţionată pe acest simbol însumând 4,62 milioane de lei.

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au terminat ziua bursieră la preţul unitar de 2,185 lei, în creştere cu 0,69%, pe fondul unei valori transferate de 3,08 milioane de lei.

Locul al patrulea în acest top a fost ocupat de titlurile SNP, care au angrenat un rulaj de 1,2 milioane de lei.

Pe piaţa "deal" nu a fost consemnată nicio tranzacţie în cursul zilei de ieri.

Indicele BET-XT, ce include în structura sa cele mai tranzacţionate 25 de titluri de la bursa noastră a urcat cu 0,48%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a cunoscut o scădere de 0,05%.

Indicele BET Plus, al celor mai lichide 40 de titluri ale bursei, a raportat o apreciere de 0,54%.

Topul celor mai mari creşteri

1. "Ves Sighişoara" (VESY): +14,42%

2. "Grupul Industrial Electrocontact" (ECT): +13,95%

3. "Prodplast" (PPL): +9,09%

4. "Alumil" (ALU): +3,52%

5. Omv Petrom" (SNP): +3,13%

Topul celor mai mari scăderi

1. "Zentiva" (SCD): -9,42%

2. "Rompetrol Rafinare"(RRC): -4,08%

3. "Prebet" (PREB): -4,02%

4. "Digi Communications" (DIGI): -2,81%

5. "Uztel" (UZT): -2,44%

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb